Žemljice na nedeljsko jutro?
Rada bi sveže pečene žemljice, makovke, štručke za svoje drage na nedeljsko jutro. Tam nekje ob osmih, pol devetih. In po možnosti ne bi rada navila budilke za ob šestih ali še prej, da se vse zamesi, vzhaja, oblikuje, vzhaja, speče…
Kako se tega lotevate, kdor se loteva seveda? Je sploh možno? Kakšen trik?
Enkrat sem prav zgodaj vstala, vmes prebrala časopis, kar je sicer fino, vendar tudi jaz potrebujem spanje, zato to ni za vsako nedeljo.
Enkrat sem ene posebne štručke zamesila v soboto zvečer, oblikovane pustila na pladnjih v bolj mrzli shrambi in jih zjutraj samo spekla. Za silo v redu, skorjica na nepečenih se je sicer čisto posušila, ne vem, kako bi to šlo s kakšnim nežnim mlečnim testom.
Saj vem, da se preveč trudim z razvajanjem, a takšne nedeljske žemljice so vseeno super, ali ne?
Pozdravček, Mimi
Jaz zamesim in vzhajam testo v kruhomatu, se je izkazalo za zelo enostavno, vendar po mojem receptu ne pridejo preveč rahle, in na pekaču se mi malo razlezejo. (So sicer zelo okusne, tako da jih vseeno z veseljem pomlatimo) Bi bila vesela, če bi katera prilepila kakšen preizkušen recept.
Zanima me tudi, kako naredite žemljice ? Oblikujete kroglice in jih potem prerežeta na pol?
Hvala za vse namige.
LP
K.
Nekateri kruhomati imajo timer in lahko naštimaš da začne z mesenjem ob 4 zjutraj. Vse naštimaš razen funkcije pečenja. Potem jih ob 8 ali pol 9 oblikuješ, daš v pečico in spečeš.
Varianta je tudi da zvečer zamesiš in pustiš testo v hladilniku čez noč (jaz kar v skledi s pokrovom). Zjutraj oblikuješ štručke, vzhajaš in daš pečt. Če bi pa že vse rada prejšnji večer zritala, je možnost da jih pokriješ z živilsko folijo. Se skoraj nič ne izsušijo.
Lp, ela s
Hej, Mimi!
Res je nedeljski ali sobotni zajtrk ob dišečem kruhku posebno razvajanje, ki vsakomir gode:)))
Kako si pomagam? Nimam kompleksov pred zamrzovanjem. Zato sveže pečene, kupljene ali doma narejene ( še malce mlačne žemljice, makovke, majhne cavate z olivami, čabulo ali navadne, rogljičke…) na hitro zamrznem. Ko rabiš, vzameš ven in pogreješ v pečici. Garantirano dobro, kot sveže pečeno, še zlasti boljše kvašeno testo. Nimam mkv, zato kar v predogreti navadni pečici. So pa tudi posebni toasterji prav za žemljice.
Če bi pa rada bila posebno pridna, je rešitev kvašenp testo, tudi boljše, kot za buhteljne ali potice, ki celo noč vzhaja v hladilniku. Na Primorskem se marsikatera gospodinja tega poslužuje. Sama še nisem:(
Je vpisan tudi postopek nekje tu.
Kaj pa Pečjakove zamrznjene dobrote ( še v surovem stanju) ? 20 minut je pečeno.
Za vikend želim vsem prijeten dišeč zajtrk Babi
O, hvala. Kot vidim, je pravzaprav vse možno – testo zvečer in hladilnik, oblikovano in folija (jaz sem res pokrila samo s servietom, to kar kliče, da se izsuši), testo za nočno potico (tega še nisem preizkusila, recept imam, pa bom), pečeno in pogreto v pečici. Najbolj me je zanimalo, ali to res kdo počne. Fino, sedaj bom bolj pogumna pri eksperimentiranju.
Hvala tudi za druge namige. Pečjakove zamrznjene dobrote imamo naštudirane v nulo, zadnje šest ali sedem let smo (oz. hehe, so) jih jedli čisto in dosledno vsako nedeljsko jutro. Že dolgo sem čakala, kdaj jim bo presedlo, končno sem dočakala :-))
Kruhomata nimamo, po izkušnjah s peko do sedaj ga niti ne bomo nabavili. Multipraktik zamesi, potem so štruce in hlebčki preveč vabljivi, za redno peko celotne porabe kruha pa naša družina še ni zrela :-))
Najboljši sosed ali drugo ne pride v poštev najprej zato, ker uživam v peki kruha in potem še, ker živimo na vasi in imam te vaje z vožnjo in svežim pekovskim pecivom že v soboto zjutraj.
Hvala in lep pozdrav, Mimi
KA, tudi jaz čakam, da za oblikovanje žemljic odgovori še katera druga. Namreč to je vedno zanimalo tudi mene, nikoli nisem nikogar gledala pri pripravi žemljic. Ko je bilo nujno za skutne žemljice, sem kar naredila, kot se mi je zdelo. Oblikovala sem malo podolgovate štručke, ne čisto okrogle hlebčke, približno tako, kot bi naj bila zunanja oblika žemljice. Niso bile velike, manjše od trgovinskih. Potem sem z jedilnim nožem po sredi pritisnila, prerezala skoraj do konca. Malo so še vzhajale, v sredi spodaj so se ravno lepo stisnile skupaj, oba končka sta bila skoraj do konca prerezana in sta se luštno zavihala :-)).
Ne jemlji tega za sveto, tako sem pač jaz naredila. Velja eksperimentirati, eno tako, drugo drugače, potem pa gledaš, kakšen bo rezultat pri pečenem izdelku.
Samo to vem za sigurno, da moraš kar krepko pritisniti in konkretno prerezati, drugače kvašeno testo takoj “skupaj skoči” in se potem sploh ne pozna, da si kaj telovadil z nožem.
LP Mimi
Ježeve bombice :
250 g moke bele
20 g kvasa
1/2 žličke sladkorja
0.15 l vode
1/2 soli
10 g masla (al pa rama za mazat)
Vse daš v posodo in zmešaš, pusti malce vzhajat, vmes prižgi pečico na 225 C. Potem razdeliš s pomočjo žlice(mehka pacasta masa) na 6 delov. Ker je masa bolj mehka se pri ločevanju naredijo š***** (sem ter tja), pečeš cca. 20 minut.
Na en pladen jih jaz spravim 12, toliko jih tudi naredim za 3 os., jih kar jemo, spodaj je lepo zapečen hrustljav poden.
Poskusi in poročaj. To vse ponavadi vmes naredim, ko vstanem pristavim kavo, prej še zamesim maso, vzame 5 minut, potem prižgem pečico, se grem zrihtat, razporedim na pladen bombice, zrihtam otroka, včasih, če dojim, mora mož dati v pečico bombice, nastavi uro in se spečejo, v tistih zadnjih parih minutah pripravim mizo, dodatke za bombice……..skratka ena ura ali malce manj se obrne tik tak…..vmes pa je narejeno marsikaj koristnega……..Obvezno peci vsaj dvojno maso….
Nedeljsko jutro je mimo in moj prvi poskus peke zemljic tudi.
Delala se jih natancno po receptu kroki, a da ne bi bilo presenecenj pri zajtrku, sem testo zamesala ze vceraj zvecer in poskusno spekla 2 bombici. Se dobro – za moj okus se veliko prevec cuti kvas, dala sem tudi premalo soli (1 ravno zlicko). Zato sem danes zjutraj dodala se 250 g moke, 1 ravno zlicko soli (naslednjic bom dala se malenkost vec) in 1 sladkorja ter skoraj 2 dl vode. Pekla sem jih 10 minut na 220, nato se 10 na 200°C. Tako pripravljene so nam bile vsec!
Vsega skupaj (vkljucno z vecernim poizkusom) je prislo 16 bombic – nekaj smo jih “pospravili” za zajtrk, ostale pa bodo odpotovale v zmrzovalnik.
Toliko o moji prvi izkusnji peke kruha!
Lep pozdrav vsem, Muša
Super, Muša, hvala za poročilo.
Jaz sem v tem času enkrat v soboto za večerjo naredila mlečne žemljice (testo za mlečni kruh ali makovke). Kar jih nismo pojedli, sem jih zamrznila za moje slavno nedeljsko jutro. No, sinoči sem jih vzela iz zamrzovalnika (sem navajena od Pečjakovih rogljičkov, da zvečer pripravim v pečico, zjutraj samo vklopim, hehe). Danes zjutraj sem jih samo malo pogrela oz. zapekla hrustljavo skorjico v pečici, čisto v redu je. Verjetno bi bilo v redu tudi, če bi jih šele danes zjutraj vzela ven…
O otrocih sicer ne bi, najprej en izpad, zakaj ni rogljičkov, potem – ni da bi govoril. V glavnem, nama z možem je bilo všeč (jaz bi sicer raje kakšne polnozrnate bučne – pravzaprav pa, zakaj ne?, ideja za drugič), otroci bodo pa že prerasli svoje pubertetniške težave, prej ali slej :-))
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.