dolenjska mineštra- nasvet
Za enolončnico. Mešanico stročnic skuhaš. Ne vem, kako dolgo se bo kuhalo, odvisno, kaj je notri zamešano. Mogoče lahko celo prej namočiš, sploh če je zraven tudi fižol. Jaz že v vodo dodam kakšen lovorjev list, česen, mogoče cel poper, če se bo dolgo kuhalo. Soliš proti koncu. Z nečim zabeliš, to je lahko prepražena panceta, na olju prepražena čebula. Zgostiti običajno ni potrebno, ker se mehkejše stročnice (ala leča) razkuhajo in lepo zgostijo. Kakšen majaron ali začimba, ki jo imate radi, tudi popraš po okusu. Nastane taka luštna enolončnica, lahko kot samostojen obrok s kakšno klobaso ali prekajenim mesom, če ga pogrešate, drugače samo kruh, sploh kakšen polnozrnat ali domač. Zraven seveda paše sladki del ala palačinke, biskvitno pecivo ipd.
To bi bilo preprosto in osnovno. Priznam pa, da konkretno mešanice za “dolenjsko mineštro” ne poznam. Poznam več mešanic, se mi zdi, da na eni piše za “gorsko mineštro”. Mislim, da so to samo komercialni triki.
Pa dobro kosilo, Mimi
Načelno se gorska mešanica in dolenjska mineštra razlikujeta samo v tem (po mojem šnofanju po posameznih vrečkah) da ima dolenjska mineštra primešan še ješprenj. Hmmmm ali ga ima gorska??? No ena ima notri ješprenj ena pa ne. Pripravljam jo podobno kot je opisano zgoraj, včasih dodam proti koncu še kak na kocke narezan korenček in nasekljan svež peteršilj, pa kakšno čebulo (kar celo, samo zarezano, ki jo potem odstranim, če je je še kaj skupaj). Notri paše tudi veliko česna, malo majarona. Meso niti ni potrebno, če že je fino da stopi zraven kak pujsek.
Pride pa zelo gosta in nasitna in (baje je to po dolenjsko, samo da dajo oni cviček) notri zelo paše žlica jabolčnega kisa, samo ne preveč.
Količinsko – pol vrečke za tri normalne jedce bo ravno prav.
lp tinca
Eh ja dolenjska mineštra je res pakirana v Italiji, sestavine so pa od bogve kje. Človek ne sme bit preveč natančen no.
Tudi Etine borovnice so po poreklu iz Ukrajine, olive ki jih pakirajo pa tudi dobijo v kantah in jih prepakiravajo v kozarce. Saj je prav da gledamo na to od kod je kaj, samo tudi slovenska roba je vedno manj slovenska.
lp tinca
Forum je zaprt za komentiranje.