Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika biskvit za model 26 cm in želatina fix

biskvit za model 26 cm in želatina fix

NUJNO ČIMPREJ rabim recept za biskvit za tortni model 26 cm. Čim bolj enostavnega. Rabim samo en oblat.
Zanima me ali dno modela premažete ali date gor peki papir?
Pa še to kakšne izkušnje imate s ta novo želatino fix? Ali se jo lahko enostavno vmeša tudi v HLADNO tekočino oz.,da je sobne temperature.
Jaz bi jo dala samo v tekoči sadni jogurt brez drugih stvari.
Z želatino v lističih sem že delala pa bi vseeno rajši z njo, če mi poveste ali lahko jogurt brez problema,da bi se pokvaril segrejem toliko,da se notri stopi želatina?
Vem,da je en kup vprašanj ampak več glav več ve.
Hvala,hvala vsem !!!!

Izvoli – drugače je to podlaga za sadno torto:

Stepi trd sneg iz 3 beljakov, dodaj ob stalnem mešanju žlico za žlico 9 dag sladkorja zmešanega z vanilijem. Sneg mora biti tako trd, da se v njem pozna zareza z nožem. Nato dodaj snegu tri rumenjake, enega za drugim ob neprestanem mešanju z metlico za sneg. Tako dobljeno testo peci v okroglem modelu za torto 12 minut pri temperaturi 200°C.

Za dno modela uporabljam peki papir. Za novo želatino imaš pa na vrečki lepo razloženo kako pripraviti jogurtovo kremo. Si mogoče prebrala? Prednost je ravno ta, da jo lahko dodajaš brez namakanja in segrevanja. Nisem je pa še preizkusila, ker sem imela želatino v prahu na zalogi.

Želatino v prahu sem vedno namočila z vodo in segrela v vodni kopeli. Lističev nisem še uporabljala, ker jih nisem dobila v trgovini. In ko sem vročo želatino počasi umešala v jogurt za kremo, ni bilo še nikoli nič narobe. Mislim, da tudi z jogurtom ne bi bilo, če bi ga segrevala v vodni kopeli.

Tako – upam, da ti je vsaj malo v pomoč, ker grem zdaj tudi jaz delati biskvit za torto.

Petra <http://pepi2.moj-album.com>

Hvala,hvala. Po slikah sodeč si pravi profi, jaz sem še čista začetnica.

Zadnje čase prisegam na Vandelinin recept za biskvit, kar je pravzaprav isto kot Petrin recept zgoraj, le da se na koncu narahlo vmeša še 9 dag presejane moke. Ali pa ti je mogoče, Petra, moka celo ušla iz recepta?

Kakor koli, na 1 jajce 3 dag sladkorja, 3 dag moke in nič drugega. Dolgo in temeljito stepati, to je vse. Če želiš tanjši oblat, je za ta model mogoče celo dovolj iz dveh jajc. No, če je pri torti samo ta temeljni oblat, je boljše iz treh jajc, kot je rekla Petra.

Želatina-fix? Seveda sem jo firbec morala kupiti, vendar bi se jo bala uporabiti (kot Petra), če me nuja predvčerajšnjim ne bi prisilila. Naredila sem malinove rezine, tj. biskvitna podlaga, gor vliješ smetanovo-malinovo kremo, utrjeno z želatino. Na vrečki piše, da je za 1/2 l smetane. No, po navodilih sem jo vmešala med stepanjem 1/2 litra smetane (podobno kot kremfix), smetana se je lepo stepla. Po mojem receptu je potem treba dodati še 5 dl zmiksanih malin ter 3 dl sladkanega soka. Za vse to sem običajno dala 20 g mlete želatine in se je čez noč strdilo v prave, na nož odrezane rezine, ki so pokončno stale. Tale reč z Želatino-fix se je čez noč v hladilniku tudi strdila, vendar ne tako močno. K sreči sem delala v velikem nizkem pekaču od pečice, rezine so tako ali tako imele samo kakšna 2 cm kreme, toliko pa je že nekako obstalo na mestu. Če bi delala visoke rezine s 4-5 cm visoko kremo, se ne bi dalo rezati. No, danes smo te rezine še enkrat napadli, pa je bila krema še malo bolj kompaktna.

Moje mnenje – ostala bom na klasični želatini. Glede na navodila na vrečki sem res dala preveč tekočine, tam piše samo za smetano, jaz sem dodala še sok in maline. Želatine nasploh ne maram preveč dodajati, zato se trudim čimmanj. S klasično želatino nimam nobenih težav, krasno se mi topi, držim se samo tistega načela, da najprej malo kreme v toplo želatino, nato vse skupaj nazaj v hladno kremo, da ni prevelik šok. Tako ni nobene potrebe, da bi se šla tole s fix želatino (ki je mogoče še bolj obdelana s ne-vem-čim).

Upam, da ti je ratala dobra torta, moj odgovor je za današnjo verjetno prepozen. Pozdravček, Mimi

Jaz sem z želatino FIX, delala jogurtovo strjenko in moram reči, da z rezultatom nisem bila preveč zadovoljna. Ko sem jo po doooolgem hlajenju zvrnila na krožnik, je kar malo “počepnila”. Če že, kadar že, bom uporabila kar želatino v lističih. Je bolj sigurna. Sicer je pa ne maram, ker je narejena iz zame, samih packarij. :-))

lp

Julija

Mimi N. – prav imaš, izgubila sem moko. Pa sem prebrala napisano in nič opazila. Se pozna zgodnja ura. Gerberaa – se ti lepo opravičujem, če sama nisi tega opazila in močno upam, da ti je torta uspela. Meni namreč je – sem delala ledeno torto.

Petra <http://pepi2.moj-album.com>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close