Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Neslana dieta – a še vedno okusna kuhinja – kako?

Neslana dieta – a še vedno okusna kuhinja – kako?

Tokrat imam prošnjo za pomoč. V zadnjem trimestru nosečnosti se mi je pritisk precej dvignil. Sicer še ni kritično, je pa dovolj, da imam strožji nadzor… In ker imam težave v sorodstvu, je bolje, da pridno upoštevam navodila in karseda omejim uživanje soli, kot pa da se igram s svojim in otročkovim zdravjem.

Imam pa težavo. Rada dobro, okusno jem. In take jedi rada tudi postrežem. Kako pa neslana hrana (vsaj večina) izpade, pa tako veste…

Kaj torej lahko pripravim za kosilo, da ne bo ob moji kuhi trpel mož? Nisva fizična delavca, zato kosila in večerje ne rabijo biti obilna.

Sladka kosila že (mlečni riž, krompirjevi cmoki, rižev narastek, cesarski praženec in podobno s kompotom), a potem nam bo sladkor narastel.. Pa tudi – tega se človek zelo hitro preobje…

Solate, ki jih pripravljam, so tudi brez soli odlične (npr. polivka iz kisle smetane in limoninega soka, v solati pa zelena solata, paradižnik, sir, trdo kuhano jajce in nekaj sadja: kivi, mandarina, jabolko), pa tudi to ne bo dolgo dovolj….

Mi lahko pomagate? Predvsem pri mesu in testeninah sem trenutno povsem brez idej…

Najlepša hvala vsem za pomoč!

POzdravček iz sončne Vipavske doline!

gordy ******************************** <http://gordy.moj-album.com/> ******************************** TVOJ DAN BO ŠEL V TISTO SMER KOT KOTIČKI TVOJIH UST. DIAN RITTERS ********************************

Po mojih izkušnjah je dodajanje soli v hrano stvar navade. Pri nas v družini, smo tudi imeli nekoga, ki je imel povišan pritisk in smo se skupaj odločili, da bomo solidarni – vso hrano, ki smo jo kuhali za vso družino, smo pripravili brez dodane soli. Povečali smo količino začimb in popra in se hitro navadili na nov okus.

Veliko lahko narediš, če iz prehrane črtaš vso predelano oz. konzervirano hrano, kot npr.: vso hrano iz vrečk (juhe, omake, vegeto, sojino omako, čips itd.), tudi v kruhu je mnogo preveč soli (na straneh zveze potrošnikov je bil predkratkim objavljen članek na to temo). Veliko soli je tudi v kisli repi/zelju, pa seveda pršutu itd.

Če tvoje stanje ni kritično, se seveda ni potrebno odpovedati vsem tem živilom, je pa dobro vedeti, kje vse se skriva sol.

Hej, Gordy !

Ko je imel mož zvišan pritisk, sem bila pred istim vprašanjem.

Nisem kar naenkrat odvzela sol, zmanjševala pa postopoma . Mož se je kmalu privadil. Takrat sem tudi spoznala, kako lahko z uporabo zelišč in začimb naredimo okusno jed. Jeva veliko presne zelenjave, ki niti ne rabi soli.

Nam je v solati dobro tudi to:

nariban korenček,nariban surov sladki janež, gomolji zelene, surove ali kuhane… v kombinacijah s čičerko, lečo, fižolom…

V majhno tolažbo mogoče pomoč: v Italiji sem kupovala v lekarni nek nadomestek soli. Seveda se je treba ravnati po navodilih. Priporočil je zdravnik.Obstojajo tudi razne brošure ali knjigice z dietami za ljudi s previsokim tlakom. tam so tudi jedilniki.

Lep pozdrav Babi

Nina1 in Babi, najlepša vama hvala!

Saj sem brskala z iskalnikom tukaj in tudi sicer po internetu pa še po knjigah, a nekako še vedno nimam občutka, da je lahko neslano oz. malo slano meso dobro – očitno gre res za stvar navade in bo treba nov okus pridobiti postopno…
In ja, znanje uporabe zelišč in začimb pri meni še vedno šepa…

Gremo v nove zmage…

Hvala še enkrat in lep pozdrav!

gordy ******************************** <http://gordy.moj-album.com/> ******************************** TVOJ DAN BO ŠEL V TISTO SMER KOT KOTIČKI TVOJIH UST. DIAN RITTERS ********************************

Tudi Droga ima en nadomestek za sol. Malo poglej med tistimi kozarčki. Sicer pa začimbe delajo čudeže. Soli skoraj ne pogrešaš. Jaz največ soli porabim za kruh in kuhanje testenin, njokov. Vse ostalo delam večinoma z začimbami. Tako je poraba le-teh pri meni enormna. Tako pravi moj dragi, ker kar naprej nekaj kupujem. Soli imam pa 1 kg za cca pol leta. Zaradi mene bi solna industrija lahko še propadla. :-)) Zanimivo, moji sploh ne opazijo, da je kakšna jed v resnici skuhana brez soli.

lp

Julija

Odkar sem nekajkrat sama spekla kruh, sem šele opazila, kako slan je kupljen kruh. Pa je moj boljši, hehe :-)), saj ni neslan, samo manj. Če bi bilo treba, bi se že vsi navadili. In kako nazarensko preprosto je speči kruh, če bi bilo treba, se mi zdi, da bi ga lahko pekla za vsak dan. Pa nimam kruhomata, so štruce in hlebčki preveč lepi, samo multipraktik za mesenje. Če imaš veselje, ti priporočam tudi peko svojega kruha. Polnozrnat, s semeni, pirin, mlečni, žemljice, pletenke, skutne štručke…
LP Mimi

Moje mnenje je, da se da večino jedi dosoliti, ko so že kuhane. Se pravi skuhaj neslano juho, mož pa naj si jo soli. Isto je z omakami, zrezki, solatami.

Goveja juha pa je menda edina hrana, katere ne morem jesti neslane. To si velikokrat na krožniku še jaz dosolim, ker običajno skuham premalo slano. Sem že poskusila brez soli, ampak ni ok, ker v juho ne dajemo veliko začimb. Pa še meso je potem neokusno.

lp

Julija

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close