Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kaj poleg zeljnih krpic?

kaj poleg zeljnih krpic?

Zanima me, kaj se ponudi poleg zeljnih krpic?
Pa še nekaj: kakšne naj bi zeljne krpice bile? Pride to zelo suho ali malo omakasto?

Prosim, naj mi kdo odgovori!

Pri nas žal ne marajo presnega zelja, in to absolutno, tako da upoštevam in tega sploh ne kuham. Se pa spomnim od doma. Mi smo naredili bolj omakasto, kot gosto enolončnico. Verjetno je odvisno od tega, koliko zaliješ. Jaz bi zraven ponudila kakšno mesno reč, po klasiki bolj paše svinjsko. Lahko pečen kremenatlc, lahko kakšna klobasa, kuhana ali pečenica, tudi krvavica. Ali pa kuhana govedina iz juhe, je tudi klasika.

Če pa vprašaš samo mene, bi jih jedla same, brez vsega drugega. Saj misliš tiste zeljne krpice, ko podušiš narezano presno zelje in daš noter testeninske krpice, ali ne?
LP Mimi

Ja ja, to mislim.
Hvala za odgovor!

Ima katera kakšen dober recept za te zeljne krpice?

Če sem že pri tem, pa še kopiram. Recepta sta bila na Kulinariki in tukaj na tem forumu, linkov ne najdem, imam pa kopije. Upajmo, da bo kdo dodal še frišne izkušnje.
LP Mimi

Varianta:
 1,5 kg zelja
 40 dag testeninskih krpic
 1 čebula, 3 stroki česna
 ščepec mlete kumine
 1 žlica rdeče, mlete paprike
 olje, sol, poper
Zelje narežemo na približno centimetrske kvadrate. Čebulo drobno narežemo in prepražimo. Dodamo zelje in najprej 5-10 minut ob stalnem mešanju pražimo. Posolimo in odkrito dušimo približno 1 uro, da vsa tekočina izhlapi. Dušeno zelje še narahlo popražimo, dodamo mleto kumino in poper ter žlico mlete sladke paprike. Popramo po okusu.
Posebej skuhamo krpice in jih primešamo zelju.
(Kulinarika, janca)

Varianta domače krpice: Sicer se krpice tudi kupijo, vendar so doma narejene odločno boljše. Pripraviš jih kot druge rezance, samo režeš jih drugače, tj. 1 jajce, 10 dag moke, sol, razvaljaš lahko s strojčkom, režeš ročno.

Varianta Binca1: Na čebuli malo popražim hamburško slanino, dodam na drobno narezano zelje, dušim do mehkega, po potrebi prilivam vodo, solim, popopram. Posebej skuham krpice in odcejene zmešam v zelje. Če vam bolj odgovarja, lahko izpustiš slanino, nam je všeč, ker da bolj bogat okus.

Mimi N. H V A L A !

Pri nas pa delamo zeljne krpice tako:
Čebulo zrežem na kocke in pražim na rami, dodam malo sladkorja in ko se ta stopi primešam narezano zelje. Kot začimbi dodam malo soli in kumine ter zalivam z vodo ali juhico. Dušim do mehkega. Medtem skuham testeninske krpice, odcedim in primešam zdušenemu zelju. Zraven vedno ponudim kompot.
Lp Rejči

Jaz pa zelje malo skuham in potem pražim. Je neprimerno prej gotovo, razlike pa praktično ni.
Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close