puranji zrezki
Zelo hitro in enostavno. Zrezke popečeš z obeh strani, jih malo posoliš in zaliješ z nekaj žlicami tekočine (vrela voda ali juha). Po cca 15 minutah odvzameš zrezke iz posode, doliješ smetano (jaz uporabim tisto za kuhanje), pustiš da zavre in v njej stopiš tri ali štiri trikotnike topljenega sirčka. Dodaš začimbe po okusu (jaz uporabim Provansalsko mešanico) in vrneš zrezke v omako, ter pustiš na minimalni toploti 10, 15 minut, da se sestavine prepojijo. Poleg dam jaz običajno široke rezance.
lp
Pri nas pa tako.
Rahlo posoljen in popopran zrezek dam v vročo ponev na malo olja in popečem na obeh straneh. Ko se tudi na drugi strani popeče prilijem malo belega vina. Ko vino povre dodam cca 1,5 dl sladke smetane in pustim, da se smetana segreje. Zraven pa pečen ali pire krompir ali pa domači rezanci.
Pri meni gre pa kr tako:
Narežeš zrezke na trakove, popečeš na obeh straneh, uliješ gor uncle bens omako (forrest sauce-govoba omaka :)), soliš, po okusu lahko dodaš notri čebulo pa česen v prahu, in zaliješ z vodo in premešaš kakšne 5 minut. Vodo nato dodajaš po okusu…kokr vam paše….bolj redko ali pa bolj gosta omaka. Zraven ponudiš kuhane svaljke in dober tek :).
lp
Pa še moja: po želji začiniš zrezke, jaz uporabim mešanico za svinjino, sicer pa sol, poper, rdeča paprika… popečeš z obeh strani, zaliješ z malo mrzle vode, dušiš 10 minut, nato dodaš žlico gorčice, razmešaš, dodaš deci belega vina, malo sladke smetane, kapre ali olive dušiš na majhnem ognju do primerne gostote.
Če se ti zdi preredka dodaš malo moke, razmešane v mrzli vodi.
No, pa je. Vsak malo drugače, tudi isti vsakokrat malo drugače, ali ne? Po mojih neuspelih trdih, žagastih zrezkih sem prišla do tega, da je važno, da jih ne pečeš ali dušiš predolgo. Glede na to, da je meso bolj pusto, je omaka lahko bolj mastna, smetanasta in podobno.
Meni najboljši puranji zrezki so še vedno puranji ptički ali puranji zvitki ali puranje roladice, kakor je recepte večkrat napisala Babi. Če z iskalcem ne najdeš, lahko prekopiram iz svojih beležk. Tisti zvitki, v katere zaviješ na sredo sirovo palačinko, nato popečeš v ponvi ali v pekaču v pečici, naredi se tudi malo omake.
Pozdravček, Mimi
Na Julijinem linku so prave puranje rulade, cel kup, se splača pogledati tudi druge :-)) Babin recept je takoj pod Zalino rolado.
Še moja kopija, zmešana iz več postov. Običajno nimam velikega pravokotnika, pa naredim kar iz več tanjših zrezkov, porcijsko. Tako ima vsak svojo eno ali dve roladici…
Babi: “Z mesarjem se dogovori, da ti prsi lepo nareže v pravokotnik ali dva in malo potolče, da zgleda kot velik zrezek. Meso posoliš, popopraš, pokapljaš s kapljico limone, nastrgaš malo limonine lupinice in naribaš malo ingverja. Za palačinke razžvrkljaš 1-2 jajca, posoliš, popopraš in naribaš pest parmazana, dodaš kapljo mleka ali smetane, po želji kakšno zelišče, nič moke. Iz tega spečeš palačinke, ki jih daš na zrezek, da pokriješ površino. Na palačinko daš rezino kuhane ali pečene šunke/pršuta/pancete. Na vse to lahko dodaš še malo katere koli zdušene zelenjave, ni pa nujno. Lepo zaviješ in prevežeš z rafijo, saj se nit preveč zareže in rani meso. Popečeš z vseh strani, doliješ malo suhega vina, pustiš, da izhlapi in daš v pečico za 20-25 minut. Je kar hitro peceno, ne sme se izsusiti. Najprej pokrijem z alu folijo, da se preveč ne izsuši, na koncu odkrijem. Namesto v pečici lahko narediš tudi na plošči. Pustim, da se sokovi umirijo, nato z ostrim nožem režem poševne rezine. Preprosta priloga je riž z maslom, najraje pa naredim lečo v pikantni omaki in skutine žličnike.”
Moje izkušnje: lahko pečeš v pečici v isti kozici, kot prej popečeš, raje v pokriti, tako ostane še omaka, ker ne izhlapi. Dobro popeči, da dobi barvo, prvič sem v pečici sicer pekla 30 minut, vendar je 20-25 res dovolj, obvezno še malo pusti, da se umiri.
Lep pozdrav, Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.