Razlika med mehko in ostro moko
pozdravljene!
zanima me, kakšna je razlika med ostro in mehko moko in za kaj se katera uporablja… jaz uporabljam mercatorjevo moko za vse stvari, ampak sem ugotovila, da če delam pico, se mi ne mesi in valja tako dobro kot npr. z posebno moko, to je tista rdeča. hvala za pomoč in prav lep pozdrav vsem, metka ;-)))
Jaz delam recimo biskvit samo iz ostre moke, kvašeno testo – vse kar vsebuje kvas pa po večini delam iz mehke moke (v kolikor recept zahteva drugače). Tako delam jaz.
Ostra moka je bolj “groba” ko jo daš med prste je kot “pesek” , medtem ko mehka če jo daš med prste in jo stisneš se “sprime”. Upam da me razumeš in da sem ti kaj pomagala.
LP
Razlika med gladko in ostro moko je v velikosti delcev, ostra ima večje delce in je zato malce bolj groba in s tem ostra. Ni vedno iz trde pšenice, stvar je le v velikosti delcev v moki oz. kako fino je mleta.
Pobrala enkrat na forumu: “Ostra moka je tip 400, zanjo uporabijo samo kalček in ima zato več lepka oz. glutena in manj mineralov. Zato je primernejša za testa, kjer hočeš zelo elastično testo, npr. vlečeno, boljše kvašeno ipd.”
Testo z ostro moko bi naj bilo bolj drobljivo in krhko, medtem ko je z mehko moko bolj kompaktno. Na splošno velja, da za cmoke, svaljke, usukančke obvezno ostro moko. Za biskvite ima vsak svoje izkušnje, jaz vedno in samo mehko moko.
Na Mlinotestovi spletni strani je tabela, kaj oni priporočajo, za kakšen namen ostro, gladko, univerzalno.
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.