Nezelenjavne omake
Pri kosilu imam večkrat problem, kakšno omako narediti recimo poleg mesa (pečenega, polpetov ipd.) in priloge. Zelenjavne omake so velik razpon, rada jih delam, a domači ne marajo preveč, sploh ne na osnovi paradižnika, tako se samo tu in tam odločim, da pač morajo. Večkrat naredim razne smetanove in sirove omake, vendar bi rada še kaj drugega, stalno se ponavljamo. Včasih naredim tudi kakšno hladno omako ala hrenova s kislo smetano, tadziki ipd., pa smo spet na smetani.
Poskusila sem klasično omako za k pečenki, tj. prežganje, sok od pečenke, čebula, česen. Pa ima tak oster, slan, mokast okus… Enako tista iz kocke za pečenko, je še huje. Tudi iz gostila za temne omake nastane čudna želatinasta reč ostrega okusa. Ali pa jaz ne znam.
Kakšna ideja?
Hvala in lep dan, Mimi
Mokast okus se odpravi tako, da se moko zamenja s škrobom ali s čičerkino moko
Nekateri zgostijo s koruzno moko.
Predlagam, da omaki dodaš “okus”:
– pečenko popečeš na vejici ali dveh rožmarina
– zaliješ z vinom, javorjevim sirupom in/ali pomarančnim sokom
– omako “začiniš” z žlico (ali žličko, odvisno od količine in ostrosti začimbe) curryja ali garamasale
– namesto (ali poleg) čebule daj žličko narezanega ingverja
– žličko ali dve raznih začimb — malo poizkusi kaj vam ustreza: mleti koriander, mediteransko mešanico začimb, piment …
Imam neko kuhinjsko bukvo iz leta 1978 – Znam kuhati (prevod iz francoscine), kjer je precej raznih posebej pripravljenih omak.
Skupni imenovalec je, da pripravljajo vecino omak na maslu, vkljucno s prezganjem (maslo ima nizje talisce od vecine ostalih mascob, zaradi cesar se cebula ali moka ne prezgeta, razen ce se kuharica zaklepeta po telefonu:), kuhajo jih pa precej dolgo – vsaj 20 minut (na ta nacin se odpravi ‘mokast’ okus, ker se pac moka dobro razkuha).
Novejsa kuhinja uporablja manj prezganja in mok, pac pa dodatke kisle in sladke smetane, rumenjaka in pretlacene zelenjave za zgostitev.
Ce te zanima, ti jih nekaj prepisem, samo kasneje ali celo jutri, ker imam zdajle se neko nujno delo.
lp, proxima
Omake k pečenki se običajno delajo tako, da se od soka pečenke odstrani
maščoba, dolije nekoliko vode, malo podmeta in to se mora kuhati kar
nekaj časa, da se okus po moki izgubi. Na koncu se doda smetana in
obvezno nekaj masla, da le-to poveže okuse.
Za dobre omake je treba po lastnem okusu dodati začimbo/e in obvezno
MASLO.
V kuharskih knjigah Ivačiča je kar nekaj dobrih receptov za omake,
od vinske, čebulne, hrenove …..
Hvala, glede moke sem dobila potrditev, kar sem v teoriji vedela, a v praksi se mi mudi in potem nekaj zmečem skupaj – in rezultat je jasen. Najprej moram v glavi postaviti, da omaka ni nekaj mimogrede zraven, ampak da se enako pazljivo načrtuje in kuha kot vse drugo, ali ne?
Kakšne omake še delate h kosilu? Če odmislim zelenjavo, paradižnik in smetano, se ne domislim nobene reči več :-((
Hvala in pozdrav, Mimi
vMimiNi: sem pogledala tisto bukvo – recepti za omake so sicer fini in lepo napisani, ampak jih je cez 90, poleg tega je pa veliko navzkriznega citiranja (npr. pripravimo prezganje po receptu 13, dodamo zavrelico po receptu 33 etc), pa mi je na pamet prislo tole: ce imas kaksen email naslov, ki sprejema posto z velikimi datotekami (gmail ali yahoo), ti lahko poglavje o omakah fotografiram in posljem toliko skompresirane slikce, da se bo tekst se dalo brat (scannerja namrec nimam).
lp, proxima
Če me hecaš, moram reči, da sem spraševala za omake brez zelenjave in smetane. Glede podmeta samo, kako ga narediti, da omaka ne bo imela mokastega okusa.
Drugače je pa izziv ravno v tem, da je tako malo omak brez zelenjave in smetane, ravno zato sprašujem.
Trudim se naprej, prejšnji vikend mi je uspela dokaj dobra omaka za mesne cmočke. Osnovo sem naredila iz soka od telečje pečenke (zamrznjen košček od enkrat prej), česna in seveda moke (vendar polnozrnate, ni nobene nevarnosti za grudice). Potem sem v tem kuhala mesne cmočke iz mletega mesa. Omaka je bila kar dobra, zgornji nasveti za pokuhanje moke dobrodošli. Prej si nisem znala tega predstavljati drugače kot čufte v paradižnikovi omaki.
Tako da, bici, če imaš še kakšno idejo, je dobrodošla :-))
LP Mimi
Jaz delam zrezke vedno v česnovi omaki. In jo samo včasih malček zgostim z moko ali smetano. Odvisno koliko je rabim in koliko česna se mi da lupit. Dobra je tudi čebulna omaka. Če seveda teh dveh ne šteješ pod zelenjavne.
Forum je zaprt za komentiranje.