Najdi forum

Pozdravljeni,
nameravam kupiti vok, pa sem v dilemi kakšnega kupiti. Videla sem take iz tanke kovine do litoželeznih…..kakšen je najboljši po vaših izkušnjah?
Zelo bi bila vesela kakega nasveta….

hvala in lp

Več let sem imela tega črnega emajliranega od EMO Celje. Čisto v redu je bil, krasno sem kuhala v njem, zelo zadovoljna. Potem se je zgodilo ne-vem-kaj. Na nekem vikendu sem spekla res več rund zelenjave na precej razgretem voku, bilo nas je precej. Vok smo pomili, doma sem ga spravila v shrambo. Ko sem ga naslednjič vzela v roke, je bil znotraj zarjavel, kot bi ga takrat “skurili”. Danes čaka, da vanj posadim rože. Jaz pa čakam, da se spomnim, kdaj in kakšen vok bom kupila. Verjetno težjega, malo dražjega. Zopet pa ne čisto pravega, iz tolčenega železa za (pre)visoko ceno, kajti tako pogosto in tako ljubiteljsko voka spet ne uporabljamo…

Dober nakup in lep pozdrav, Mimi

V preteklosti je bilo že veliko napisanega o tem. ZELOHUDA bi napisala, da najprej uporabi iskalnik in nato vprašaj.

Odgovor na vprašanje, kakšen vok kupiti, je odvisen od tega (tebe), kaj želiš.

Mislim čisto resno in bom razložila. Npr. če vprašaš, kakšne hlače naj kupim, ali tanke platnene ali debele žametne. Oboje so lahko dobre in nosljive ter na drugi strani z žametnimi in platnenimi lahko imaš tudi slabe izkušnje.

Podobno je z vokom. Kitajci in Indijci uporabljajo tankega kovinskega in čeprav je za njih praviloma to dragocen kos posode (in pogosto edina posoda za kuhanje), je s tržnega vidika tak vok zelo poceni. Na vzhodu ga uporabljajo na odprtem ognju ali na plinskem gorilcu in nikoli na električni plošči. Moderni zahod pa je iz tradicionalnega voka naredil celo serijo kuhalnih posod, tako da bodo vsi potrošniki zadovoljni. Tržno načelo je, čim več prodati, oz. z drugimi besedami zadovoljiti željam potrošnikov. Tržno načelo ni vedno enako uporabni vrednosti in uporabnemu načelu. Če potrošniki želijo rdeče voke, ker rdeča barva pristaja njihovim kuhinjam, potem bodo trgovci ponudili rdeče voke in temu dodali mnogo razlogov zakaj kupiti ravno rdeč vok. … taka je realnost v razvitem svetu …

Sedaj pa nekaj dilem:
– zakaj pravzaprav nameravaš kupiti vok? Ali zato, ker se v zadnjem času veliko govori o voku, ali zato, ker pravijo, da je v voku skuhana hrana dobra, ali ….?
– da ima v voku skuhana hrana drugačen okus, je treba spremeniti način kuhanja in to se v prvem koraku spremeni v glavi
– ali ga boš uporabljala na plinu ali na elektriki

… in še kaj je treba vedeti, da se ti lahko svetuje. Če nisi pripravljena napisati, kaj potrebuješ, potem je popolnoma vseeno, kaj kupiš. Karkoli kupiš, ti bo sigurno v zadovoljstvo (vsaj na začetku).

Hehe, Ljubljančanka, dobro si povedala. Sploh tisto s hlačami in rdečim vokom :-))) In da se pravi “vok način” kuha v glavi.

Moram priznati, da smo pri nas vok uporabljali bolj kot soparnik, vse dokler nisem na forumu začela brati, kaj vok sploh je in kako se v njem kuha. Čisto zadovoljni smo bili in smo mislili, da je to pač vok.

Pozdravček, Mimi

Uh, kar oddahnila sem si, da je še nekdo enakega mnenja.
Tisto zgoraj sem napisala, ker sem v svoje mnenje trdno prepričana.
Priznam pa, da sem se malo bala negativnih reakcij.

Trska, ne zameri, da te ne bomo odvrnili od tvojega vprašanja.

Vokanje je zadnje čase moderno, vendar različni ljudje si pod tem predstavljajo različne stvari, “pravoverci” pa se križajo. Saj veš… To je približno tako, kot če bi vprašala, kateri čaj je najboljši. Podobno se je zgodilo z vprašanjem, kateri recept za kruh je dober.

Jaz sem povedala svojo izkušnjo z vokom, še kakšna punca – ali seveda fant – bo, ti boš še malo prebrala stare debate, pa bo. Na koncu bo odločila cena in ponudba v trgovini… Kakor koli, prepričana sem, da boš zadovoljna s svojim novim vokom in da bo prinesel nove okuse starim jedem.

Lep dan, Mimi

Dolgo sem kuhala po kitajsko v Emo železnam, črnem. Pred kratkim sem kupila enega tenkega, lahkega, teflonskega, a ni niti približno dober za kitajsko kuhanje z visoko temperaturo in na hitro. Jaz bi iskala kakšnega težjega. Pa ni nujno, da je drag.

Miranda

Ne kupuj voka, ki je čisto lahek. Ker tisti je narejen iz “pleha” in je čisto neuporaben. Ko v njem pripraviš hrano drugič, tretjič je že ves zvit od vročine in se ves miga tam po “šporgatu”.
No take so moje izkušnje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close