dobra paradižnikova omakca ???
Doslej mi je samo enkrat uspelo narediti tako dobro paradižnikovo omako, kot je pisala Babi. Saj recept je čisto preprost, namreč na olju podušiš kar nekaj čebule, dodaš narezane olupljene paradižnike in počasi dušiš, da se razpusti. Sol, česen, poper, bazilika. Nič kaj dosti več začimb. Naj se počasi duši kakšno uro, lahko tudi dve. Dalj časa, bolj postaja sladko. To je vse, brez vsakega sladkorja.
Finta je namreč v paradižnikih. Morajo biti zreli, pravi paradižniki, počasi samostojno dozoreli na soncu, nič toplih gred, pospeševalnikov in podobnega, da je paradižnik na zunaj lepo rdeč, trd, na znotraj voden, prazen in kisel. Kot pravim, samo enkrat mi je uspelo, tisto leto, ko je bila na domačem vrtu obilna letina. Vsa druga leta ga je pobrala plesen, še preden je zares dozorel, pri nas in pri sosedih. Kupovala sem ga pri šiptarjih, menda pravega ptujskega, makedonskega, nič italijanskega, kaj vem, kakšnega vse, vendar omaka je bila vedno kisla, tudi še po dveh urah, tako da sem na koncu milom ili silim dodala žličko sladkorja. In to seveda nikoli ni isto.
Tako da še kakšen nasvet zanima tudi mene…
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.