Za bi-ne test+recept
Bi-ne
Tako malo z zamudo zato pa z testiranimi rezultati.
Vsi v moji familiji so debelo gledali, kaj bom počela s temi oreški – malo sem bila v dvomih tudi sama. Po opranih 4 strojih perila pa nisem več. Prala sem vse vrste perila od 40C do 90C
Pri belem perilu sem uporabila KLAR ( ena žlica – premerjeno v žlicah imaš za 30 x se pravi za 1/2 leta)
Perilo je bilo izredno mehko, pri meni mehkejše kot če je bilo oprano z mehčalcem in čisto. Testirala sem tudi odstranjevanje. Pri meni se je opral tud madež od krvi star 2 dni ( vedno namočim v mrzlo vodo in dam prat)
Pa recept je čisto enostaven
3 polovice oreškov daj v 3 dcl hladne vode. Vrejo naj 10 minut. Dobljeno precedi skozi bombažno krpo.
To lahko uporabiš za pranje las , pomivanje posode, stekla,
Preizkusila sem oprati lase in za mene je bil rezultat super . Lase zmočiš in si ohlajeno tekočino vtiraš v lase in masiraš. Potem dobro spereš. Moj občutek je bil, da so lasje polnejši, močnejši
Za odišavljenje pa sem kupila eterično olje in ga dam 2 kapljici na bombažno vrečko, Za pranje uporabim 7 polovičk. Ko sem prala na 40 in 60C sem uporabila iste oreške za belo pa nove.
Porablejne oreške skuhaj in z dobljenim pošpricaj rože če so ušive – nisem še preizkusila
Sem jih pa dala naprej za probo tudi sestri in sodelavki, tako da mi bosta tudi onidve sporočili svoje.
Če zanima še koga, naročila sem jih pri http://www.tm-shop.si/ glej pod pralni oreški na njihovem naslovu je vse bolj strokovno.
Lp
Bi-ne upam da ti bo v pomoč.
Anka
po mojih kratkih izkušnjah ceneje . Za štiri stroje sem jih porabila 12 polovičk, plus tri za pranje las. (naročila sem paket z pol kg + KLAR ki ga lahko uporabljaš tudi drugače – tudi ekološko cena 2.970 SIT), s tem da je bilo perilo res mehkoin lepo oprano
Nasvet: če nimate vrečke lahko uporabite tudi bombažen zoken.
Meni so vrečko na veliko presenečenje podarili
Tisti ki imate tanke lase priporočam da preiskusite oprati lase z njimi.
Imajo pa ljudje predsodke, ker si ne morejo predstavljat da lahko s tem pereš perilo ali še celo kaj drugega, taistih pomislekov pa pri normalnih pralnih praških ni, čeprav so čista kemija.
Še enkrat bom poskusila naredit link na njihov stran če mi bo končno uspelo
>http://www.tm-shop.si/>
LP
Ravno pred dvema dnevoma sem si spet oprala lase z oreški. (2 dcl vode + 2 oreška kuhaš (vreti 10 minut). Lase prvo umiješ samo z vodo potem si na glavo zliješ precejeno in masiraš , ter spereš z toplo vodo. Mojim lasem odgovarja frizura pa mi stoji bolje kot takrat ko pridem od frizerja (samo z fenom). Res pa je da tudi meni ni vonj všeč, ni pa bil tako močan kot opisuješ ti.
Je pač čista narava, obrano z drevesa, torej škodi zagotovo ne.
Za pranje dodam eterično olje (2-3 kapljici na vrečko), pri pranju na 90C pa v vodo za spiranje.
Sestra, ki je tudi testirala je bila z oreški zadovoljna, tako da si jih bo naročila celo kilo + belilo KLAR.
Sodelavka pa je rekla da ni čisto prepričana ali je to , ji pa tudi ne diši , je pa navdušena nad belilom.
Dala sem pa še drugi sodelavki njej pa je vonj celo všeč , tako da sem dvakrat vprašala če je sploh sprobala. Z opranim pa je bila zadovoljna.
Preverjeno od 4 in vsaka ima svoje mnenje.
Mislim, da je veliko odvisno od vode pa tudi od pralnega stroja. Isto kot pri navadnih praških enim opere dobro enim pa ne.
Treba je preiskusit potem pa vidiš, glede na to da ni to ne vem kako drago, sploh če si kupiš 1/2 kg in greš v kompanijo
Če še jaz povem svoje, potem ko ste me naštimali, da sem seveda morala poskusiti. Namreč blizu so mi bolj naravni, naravi prijazni in bolj ekonomični načini pranja, zato je tole pri meni sedlo na plodna tla. Predpranja se sploh nikoli nisem zares navadila, dandanes ga tako odsvetujejo (razen za res umazane delovne obleke). Tudi kuhanja na 90°C se že dolgo izogibam, menda bi se naj uporabljalo samo še, če sta bolnik ali dojenček pri hiši. Kar se je včasih lahko doseglo samo z visoko temperaturo, se danes menda s sodobnejšimi stroji in boljšimi praški. Med drugim tole razlagajo tudi v zadnji reviji VIP pri testu pralnih praškov, glavnina pranja je menda na 40°C, nekaj na 30°C, belo na 60°C. V glavnem bi se kar strinjala, odkar perila ne kuham več, nismo nič bolj umazani, niti nič bolj bolni zaradi pršic ali alergij. Je pa “zahteven” miselni preskok :-)) Enako sem že pred več kot letom dni popolnoma opustila mehčalec. Brisače so res malo bolj grobe, zato pa otiranje bolj požene kri po koži :-)) Prašek v prahu sem nehala uporabljati, ko smo se preselili v hišo, v domačih greznicah so hitro težave, uporabljam samo tekočega. Preverjeno pri sosedih, prej kot v petih letih se jim je prašek (gotovo prevelike količine ne glede na majhne otroke) “zabetoniral” v pokrov v greznici, tako so že morali vse razkopati.
Da skrajšam, na vse to so mi manjkali samo še oreški :-)) Cel vikend sem prala z njimi, meni se zdi čisto v redu, tudi belilo Klar je ok. Sami oreški imajo res močan vonj (po koncentriranem milu?, verjetno je to originalni vonj saponina), a pri perilu ga sploh ne zaznam. Perilo po moje nima nobenega vonja, razen po mokrem perilu:-)). Vendar če si doslej pral s dišečimi praški in še bolj dišečimi mehčalci, je verjetno res razlika:-)) Kako opere? Zaenkrat v redu, nič boljše in nič slabše kot prašek. Kakšnih pravih madežev tako ali tako tudi prašek ni opral, običajne madeže in splošno umazanijo so oprali tudi oreški. Večina našega perila (mislim v današnjem času nasploh) sploh ni zares umazana, saj nekajkrat oblečemo in že peremo, zato so se mi tile agresivni praški vedno upirali. Skratka, nekaj mesecev bom tole še testirala, dva ali tri pranja so seveda premalo. Če bo šlo tako naprej, bom kupila novo vrečko oreškov, drugače pač zopet prašek.
Za ljudi starega kova to seveda ni, tašča je še vedno in vedno bo prepričana, da ni oprano, če ni s predpranjem, dober jogurtov lonček in še malo zraven praška in ornk kuhano, po možnosti na 100°C, če bi stroj grel :-))
Dobro pranje, s praškom ali oreški. Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.