Omaka za k testeninam
Zelo hitro narejena omaka je iz tune. Prepražiš na olju malo česna.( da ne zarjavi preveč) in potem streseš tuno iz konzerve. Vse skupaj malo pomešeaš in dodaš k špagetom.
Druga varianta je omaka bolones, ki ji lahko dodaš tidi kislo smetano, seveda na koncu ko je že kuhana sicer smetana postane zgrizasta.
tretja varianta je pesto ( iz bazilike, rukole….)
četrta varianta je iz kakšnih sirov (gorgonzola in smetana za kuhanje) poleg daš lahko tudi malo poli ali pa pršuta, kraške pancete in še mnogo drugega
Pri nas imajo najrajši bolones omako. Vsi 3 otroci in mož so makaronarji tako, da jih jejo velikrat, jaz sem pa samo gledalec ker mi makaroni ne grejo glih zelo dol.
Mogoče smetanova omaka z jurčki …
Malo čebule, prepraži na olivnem olju, dodaš jurčke ( prej prekuhane v kropu 2 minuti ), pražiš na zmernem ognju, dodaš malo goveje juhe, nato pa žlico gorčice, dve žlici belega lahkega vina, sladko smetano ter vse skupaj zgostiš z dvema žlicama moke. Po okusu dodaš še sol in poper, jaz na začetku dodam še malo gorgonzole in peteršilja – odvisno od okusa.
Na koncu obvezno potresi parmezan …
Čas priprave manj kot 20 minut.
Pa dober tek.
LP
Moja verzija omake Carbonara:
Na maslu prepražim na male kockice narezano hamburško slanino. Ko se ta prepraži in odda maščobo, maščobo odlijem, če je je preveč, nato pa dodam kislo smetano in še malo pokuham. Na koncu solim in zmešam s kuhanimi špageti!
Za prste obliznit pri nas.
Pa še moja varianta Carbonare-
Špagete skuham al dente. V posodi zmešam 2 jajci, 3 veliiike žlice kisle smetane, eno veliiiko žlico parmezana. Hamburško slanino (lahko tudi na kocke narezano panceto ali pa kar navadno šunko) popečem na teflonu, odcedim in dodam k jajčni mešanici. Vse skupaj stresem k špagetom in še malo na štedilnik da malo zakrkne (ne sme povsem, mora biti še malo kremasto).
Bomba kosilo v 15 minutah.
lp tinca
Prepražite česen na olivnem olju ali maslu, dodate gorgonzolo, origano, lahko grah in nariban korenček, malo mleka in kislo ali sladko smetano.
Omaka z gobami, rukolo,…
Omaka s popečenimi jajčevci, bučkami narezanimi na rezine (jaz pečem v alu guss posodi, je kot na žaru), lahko dodate tudi korenje,… kisla smetana – vedno na koncu.
Siri in smetana, lahko tudi jajce, lahko daste v pečico ali na štedilniku.
Blitva ali špinača s kislo smetano z makaroni. Različna zelenjava.
S paličnim mešalnikom zmešana zelenjava, pelati,… začimbe to delam brez smetane.
Poiskusite pa lahko tudi različne omake ali namaze IBI- zelenjavne , ki jih v Ljubljani prodajajo na pokriti glavni tržnici v Ljubljani (Trgovina k naravi do 14 ure) in pa na Trubarjevi 57 (Ibi sendvič do 22 ure), dobite pa tudi razne omake, namaze iz rukole, čemaža, peteršilja, bazilike… še in še. Vse zelo zdravo in okusno. Poiskusite, če vas zanima iz drugih krajev vam pa še napišem.
Še moj prispevek!
Do zdaj sem vas samo brala in ste mi kdaj pomagale; mogoče bosta ti ideji za špagete na hitro, a zelooo dobro, prišli komu prav.
– Prepražiš čebulo in dodaš narezane bučke. Ko se malo zdušijo, zaliješ s sladko smetano, v katero vmešaš malo parmezana in poliješ po testeninah. Za več omake lahko k smetani dodaš še malo zelenjavne juhe.
– Na olivne olju ocvreš na lističe narezan česen. Dodaš narezane suhe paradižnike in malo sambal oeleka (namesto tega lahko tudi kanček čilija). V to vmešaš kuhane špagete in nazadnje posuješ s praženimi pinjolami in svežo rukolo.
lp
danes sem sla na malico v sluzbeno menzo. ker ze dolgo nisem bila tam,sem upala,da bom dobila kaj dobrega. testenine s tunino-zvenelo je dobro. dobila pa sem neko razkuhano rec /niti se ni dobro videlo,kateri makaroni so bili…/ ,neslano,brez okusa….samo malo vonja po tuni je bilo.!! razocarana !!! in lacna ….sem si sla kupit sendvic.
testenine s tuno imam zelo rada.-prav sline so se mi pocedile !!:) …vcasih se pac ponesreci.
najraje pa imam makarone ali siroke rezance /obvezno al dente!!/ s poprazeno salotko ali rukolo.,ali pa s paradiznikom,malo ol.olja,kapre….pa parmezan….. petra
Včeraj sem v 5 min naredila tole:
na olivnem polju popražiš malo čebule, malo česna, dodaš konzervo tune (brez olja), malo popražiš in dodaš lonček kisle smetane. Notr vržeš še malo koruze, začiniš (sol, poper, bazlikika, rdeča mleta paprika). in to je to. Fantastično …
Ali pa na olivnem olju popečeš bučke, dodaš kislo smetano in začimbe.
Forum je zaprt za komentiranje.