ekonom lonec
Ker imam zelo malo časa, redno pa pripravljam kosilo za mojo družinico sem si omislila ekonom. Ne vem pa kako naj ga uporabljam.
Dam najprej na poln ogenj in ko začne piskati in uhajati para zmanjšam na minimum ali na toliko, da para še malo uhaja.
Od kdaj se šteje čas kuhanja? Ga moram pustiti, da se sam ohladi toliko, da ga lahko odprem lai ga lahko v to prisilim z mrzlo vodo?
Jasno mi je kuhanje zelja, repe, juhe, fižola v njem.
Kako pa je z zrezki? Če jih pripravim in zalijem z malo vode, me je strah da se prismodijo tisti, čas ko so neprodušno zaprti. Kako naj kontroliram hrano, ki se kuha z malo tekočine, da se ne prismodi? A golaž tudi pomokate, se bojim, da bi se preveč zgostilo in se prismodilo.
Se krompir, zelenjava na sopari v ekonomu kuha dlje kot v vodi v ekonomu?
Kako pa kuhate enolončnice v njem?
Morda še kakšen nasvet?
HVALA!!!!!!!
Moje izkušnje: zrezkov ne bi pripravljala v ekonomu, ker bodo premehki in ne bodo dali pravega “žmohta”. Golaž ja, vendar samo toliko, da se zmehača meso, finalizacija na normalnem ognju. Od enočnic pa sem pripravljala v ekonomu ričet, s tem da sem prej na pol zdušila zelenjavo na čebuli, nato pa dodala ješprenj in šele nato pokrila s pokrovko od ekonoma. Seveda pa je ze kuhanje fižola nepogrešljiv, za zelenjavo in krompir pa manj, ker se znata razkuhati, ker je njun čas kuhanja dokaj kratek že na normalnem ognju.
Nevem, kateri tip lonca imaš, Neckermanov komplet lonca in visoke ponve z enim pokrovom je praktičen in varen. Ima 7 varnostnih naprav, vendar pod pipo raje ne, ker bi ti poskočil do stropa.
Glede časa – po občutku.
Ima vložek z luknjicami, pod katerega nalijem nekaj tekočine ali omake, na vložek pa zrezke,da se dušijo.
Ko se rdeč gumb dvigne, je treba zmanjšati ali izklopiti za nekaj časa.
Za kontrolo kuhanja dvigneš z nožem ventil in ga držiš, da se izpiha, potem lahko odpreš.
Golaž zgostim z GUSTINOM na koncu kuhanja.
Krompir, zelenjavo, enolončnice kuham s tekočino.
V loncu kuham juho, peso in večje stvari.
Še kaj?
Malo je res odvisno od tipa lonca, mogoče si zraven dobila kakšna navodila za uporabo?
Princip je ta, da naj ne bi na silo spuščali pare ven. Tega nikoli nisem mogla dopovedati moji mami, kuhala je tako dolgo, da se je ventil dvignil ven že do zadnje črtice, potem ga je hladila v koritu pod mrzlo vodo in z vilicami privzdigovala ventil, da je para sikala vse naokoli. Še dobro, da se ni večkrat opekla. Po moje je to mušter, kako se ne sme delati.
Smisel ekonoma je tudi varčevanje energije. Na plošči greješ, kolikor je pač predvideno za tisto jed, nato izklopiš in pustiš. V notranjosti lonca ujeta para kuha še naprej brez dovajanja nove energije, tako se ventil počasi sam spusti navzdol.
Ponavadi vse skupaj klasično zavreš, potem neprodušno pokriješ s pokrovko, čas šteješ od takrat naprej.
Ko sem še bila doma in kuhala v ekonomu (sedaj ga žal nimam), zrezkov v ekonomu mama ni delala. Glej zgoraj, saj sploh ni dojela smisla, hvalabogu, da je vsaj krompir in fižol kuhala. Tako na oko pa se jaz ne bi preveč bala, da se bo zasmodilo. Namreč zasmodi se, ko voda/para izhlapi, v enonomu pa ne izhlapi, ali ne? Malo pobrskaj pod goveji zrezki, so punce (tudi Babi) že pisale, da jih pripravljajo v ekonomu. Če se prav spomnim, zaprejo nekoliko podlite zrezke, z moko in ostalim jih dokončajo potem, ko ekonom odprejo.
Zelenjava na sopari (vsaj večina) je kuhana v 8 minutah (vsaj zame, ki želim nerazkuhano), zato je jaz sploh ne bi tlačila v ekonom. Razen če naštudiraš sistem kuhanja v sopari v ekonomu, tj. v več nivojih, od katerih je eden zelenjava, drugi meso itd.
Za krompir vem, da smo ga doma vedno kuhali v ekonomu in da je bil kuhan prej kot navadno. Govorim za cel krompir, če ga na drobno narežeš, je tudi navadno tako ali tako hitro kuhan po tistem, ko zavre (kar tudi za ekonom tako ali tako mora).
Punca, kar pogumno. Osvoji osnovni princip, potem pa samo prilagajaj. Nekje imam iz nekih navodil prekopirano dolgo dolgo tabelo časov kuhanja v ekonomu, krožilo je po internetu, če želiš, ti jo prekopiram.
LP Mimi
Za hitro kuhanje je nujno imeti električni vodni grelec, med tem, ko operemo zelenjvo ali pripravimo krompir, je voda v grelcu krop in s takim kropom veliko skrajšamo čas kuhanja krompirja, zelenjave, pripravo kave, čaja.
Vrelo vodo porabimo za zalivanje riža pri kuhi za dolivanje med kuhanjem juh in podobno. Električni vodni grelec je tako zelo uporaben, da ga ne bi mogla več pogrešati v kuhinji.
LP E.
Forum je zaprt za komentiranje.