Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Zakaj je kruh na vrhu trd – skorja?

Zakaj je kruh na vrhu trd – skorja?

Lep sončen pozdrav z Gorenjske!

Zadnje čase se ubadam s peko kruha (v pečici, ne v avtomatu) in imam probleme s trdo skorjo na vrhu.

Delam po receptu frfre, kruh je sicer okusen in rahel, samo ta skorja me moti. Sicer problem rešim s tem, da ko ga vzamem iz pečice, ga pokrijem z vlažnim servetom in je potem OK.

Vseeno bi pa rada vedela, zakaj je skorja trda. Naj povem, da pečem v pravokotnem pekaču (in ne prosto na pekaču v obliki hleba) in so vse ostale skrite površine kruha mehke. Samo tisti del na vrhu oz. del, ki gleda iz pekača postane trd.

Delam pa bolj mokro testo (pol kg bele, pol kg polnozrnate moke, 3-4 dcl vode, 25 g kvasa, sol, sladkor, dodatek semen, ali čebule,…), vzhajam 2x po 1 uro.

Za vsak nasvet in namig bom vesela in hvaležna!

Lp, Petra

Zgornji grelec pr štedilniku dela bolj, kot spodnji. To se rado dogaja pri štedilnikih.

Mogoče moraš peči na najnižji rešetki, ali pa že med peko pokrij kruh z alufolijo ali papirjem. (kakšnih 15 min pred koncem)

Lp, ela s

Za kg moke, se mi 3-4 dcl vode zdi kar malo premalo. To je po mojih pojmih že kar trdo testo.
Jaz uporabim 1 dcl mleka in tri dcl vode, moke pa manj kot kilogram. cca 60-70 dag. Delam sicer na uč.

Sicer kruha ne pečem s polnozrnato moko in ne vem, kako se le ta obnaša, a jaz 3 dcl tekočine in še 0,5 dcl za kvas uporabim za 1/2 kg moke.
Sicer pa je tudi moja skoraj trda takoj, ko je pečena, a kruh pokrijem s peki papirjem in servetom in se takoj zmehča. Lahko ga premažeš tudi z mlekom takoj, ko je pečen.

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Poskusi dati v pečico posodico z vodo. Potem je skorja bolj rahla. Pa začni peči na visoki temperaturi, nato pa znižaj. Kruha tudi ne smeš predolgo peči, ker postane trd in suh.

lp

Julija

Obvezno ga pred peko namaži z jajčkom.

Enkrat sem nekje prebrala, da se trdnost skorje pri kruhu “uravnava” z dodanim sladkorjem. Torej nekako tako: glede na to, koliko je sladkorja v testu, je nato skorja hrustljava. Poskusi dati enkrat za spremembo med namesto sladkorja ali pa pač malo poeksperimentiraj s količino sladkorja. Mogoče je pa le to.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close