“pita” s skuto in ananasom?
Pozdravljene!
Pred časom je znanka prinesla na obisk pecivo, zelo dobro, vendar ne najdem zanj recepta (od nje pa tudi nimam tel, da bi jo vprašala).
Torej: spodaj je bilo piškotno testo, potem skuta s koščki ananasa, stepena smetana in posuto s kakavom. Zanima me, kako pripraviti to pecivo, pito, torto? Predvsem tisti del s skuto: ga je treba peči, želatina, hladilnik???
Mi zna kdo pomagati?
Vesele božične praznike!
Maruša
Pred kratkim sem dobila nekaj podobnega, koščke ananasa lahko sigurno dodaš v skutni del.
250 g mletih piškotov (Petit buere ali Albert)
200 g margarine
100 g lešnikov ali orehov ali mandljev
100-150 g sladkorja
500 g skute
4 jajca
sok 1 pomaranče
2-3 žlice limoninega soka
4 dl kisle smetane
vanilij sladkor
Piškote zdrobimo, zmešamo z margarino in lešniki, nadevamo v pomaščen pekač in pečemo 10 minut na 170 st. Medtem zmešamo skuto, sladkor, rumenjake, sok limone in pomaranče ter sneg iz beljakov. Polijemo po masi iz piškotov in pečemo 25 minut. Kislo smetano zmešamo z vanil. sladkorjem in polijemo po pečeni masi. Temperaturo pečice zmanjšamo na 150 st. in pečemo še 10 minut. Potrsemo s čokolado v prahu.
Je pa še polno receptov za sladice s skuto, morda tudi skutne kocke.
Miranda
Kar jaz poznam, so skutine kreme res dveh vrst:
– ene so pečene (z jajcem, včasih malo moke, zdroba, pudingovega praška ipd.), običajno so na krhki piškotni podlagi
– druge so “surove”, tj. zmiksana skuta, smetana, utrjeno z raztopljeno želatino (več se uporablja za skutne torte, spodaj lahko biskvit, lahko krhka piškotna podlaga)
V oboje lahko zamešaš koščke sadja, ananasa.
Enkrat je nekdo na forum zapisal približek Hvastjine skutne pite, kopiram, pa boš sama videla. To je za pečeno varianto.
Skutina krema:
30 dag polnomastne skute
1 navadni jogurt
ščepec soli
2 vanilijeva sladkorja
3 rumenjaki
12 dag sladkorja
2,5 dag želatine
7 dl stepene sladke smetane
Skuto, jogurt, ščepec soli in vanilin sladkor zmešamo v gladko zmes. Rumenjake in sladkor penasto zmešamo nad soparo. Želatino namočimo v ½ dl hladne vode in raztopimo nad soparo.
Skutino zmes, tople rumenjake, tekočo želatino in stepeno smetano pomešamo v gladko penasto kremo. Ne predoglo in ne prehitro, da krema ne upade.
In še skutna torta od Venturini, mislim da s Kulinarike, kopiram.
20 dag piškotov
10 dag masla
Krema:
½ kg skute
1 lonček jogurta
2 dl sladke smetane
zamašek ruma
2 vanilin sladkorja
5-10 dag sladkorja
sadje po okusu
6 listov želatine
Zmeljem piškote spekulatius, dodam stopljeno maslo. Vse to dobro zmešam in dam v tortni model, dobro potlačim na dno.
Za kremo zmešam skuto, jogurt ter sladko smetano. Dodam zamašek ruma, sladkor ter sadje. Na koncu dodam še raztopljene liste želatine, brez nje bi se krema sesedla. Dobro zmešam in za 15 minut postavim v hladilnik. Ko se začne krema strjevati, zlijem na pripravljeno piškotno dno in pustim vsaj 3 ure v hladilniku. Nato z nožem obrežem ob robu torte in odstranim stranice tortnega modela. Torto prestavim na tortni krožnik, okrasim s smetano, sadjem.
Variacij na eno in drugo je veliko, oboje je zelo dobro.
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.