Kater peciva delate za božič?
če bom spravila skupaj malo energije, bom (mogoče še danes) spekla domačega prijatelja. ali pa ke piškote, tiste marmeladne z luknjico…pa tisto klobaso iz piškotov, orehov, čokolade…. čisto sigurno bom v petek spekla potico.
a ni čudno, za čisto enostavna peciva nimam energije, potico pa pečem tudi če sem čisto uničena…
Ene čist navadne piškote (od tukaj s foruma), okrašene s čokolado in limonovim ledom in ingverjeve piškote (iz knjige Božič). Pol navadnega testa sem pobarvala z grenkim kakavom tako da sem naredila še črnobele polžke in šahovnice. Sestrična iz Švice mi je poslala njihovo marcipanovo štruco (kupljeno) tako da kakšen sadni kruh odpade. V planu imam še ene orehove piškote in za božič črnobelo potico (če bo ratala, malo je eksotična). To bo menda čisto dovolj.
Za obdarovanje so že pripravljeni čokoladni, cimetov in medeni liker ter banana/kivi in rdeča grenivka/ananas marmelade.
To bo menda vse.
lp tinca
Moji letošnji piškoti,ki smo jih napekli za praznike so pa:
– medenjaki (okrašeni z ledom in čokolado)
– grške zvezdice
– linški
– kavini rogljički
– f.cimetove zvezdice (sem delala rogljičke)
– vinski piškoti
– skutine blazinice
– slovenski tolarji
– navadni piškoti na modelčke,okrašeni z barvnimi mrvicami
– kokosovi piškoti z marmelado (Majuška)
Jao, meni se tudi še peče, pa ni nobene moške žurke, same obveznosti…
Prejšnji vikend sem spekla:
– medenjake (beljakov led)
– lešnikove palčke, z ene strani pomočene v čokolado
– en del je končal kot lešnikovi rogljički, povaljani v sladkorju v prahu
– klasični vanilijevi rogljički (ponesrečeno sem jih hotela povaljati v mletih orehih, tako imajo nazadnje en rog pomočen v čokolado)
– london rezine, vendar kokosove
– klasični linški piškoti (rožice z dvema vrstama marmelade, zanimiv barvni efekt)
– dva okrogla piškota, vmes marmelada, pomočeni v čokolado (za čokoladno kremo vmes je zmanjkalo časa in energije, a so bile kritike tako hude, da bom še pred novim letom imela “popravni”)
– hči je iz navadnega testa izrezovala bolj božične oblike, z žlico sva čez pokapljali nitke čokolade.
Ko sem vse skupaj pogledala, sem si rekla, da zadeva ni nič božična, spekla sem samo tisto, kar sem imela v glavi kot željo ali načrt. Vseeno sem prvič tako organizirano toliko napekla, drugo leto bo pa še bolj božične sorte :-))
Hja, in toliko piškotov sem že razdelila, da lovim trenutke, da bi pred božičem na hitro spekla še nekaj medenjakov, tem zadnjim vendar ne morem pripraviti po 10 piškotov v culici :-))
LP Mimi
Načrtujemo crkljanje in razvajanje “na počitnicah”, kjer bo samo nas štiri in pol in imamo seveda tudi pečenje dobrot v načrtu.
Zagotovo pride na vrsto sadni kruh, fantje si želijo lešnikovih polžkov, ki jih dobijo vsaj enkrat, če dobimo obiske, bom pripravila eno zelo energijsko in kalorično čokoladno reč, pa če bom zbrala istočasno veliko energije in malo bolečin v križu, se bom spopadla s potico.
Mi prisegamo na medenjake, ki so v obliki smrečic, zvezdic, zvončkov, srčkov … okrašeni z belo in rjavo čokolado, orehi, mrvicami, perlicami … Pa mafine s suhim in svežim sadjem sem tudi pekla. Vendar je do “pravih” praznikov že vsega zmanjkalo, tako da bom v teh dneh vajo ponovila. Potico pa kar kupimo, ker nismo taki ljubitelji, vendar se mi zdi, da za praznike potička kljub temu ne sme manjkat.
bi lahko poslala recepte za vsa ta tvoja peciva, ki si jih zgoraj napisala?
mail je:
poskocna@email.si
Mi pečemo vse v dvojnih količinah, ker imamo po praznikih še krst, naš sladki meni pa je:
– medenjaki (pol z beljakovim ledom, pol s čokolado in barvnimi mrvicami)
– skutne blazinice
– cimetove zvezdice po receptu sestre Vandeline
– kokosovi kifeljčki
:
čaka nas pa še
– lešnikovi trikotniki
– kokosove kocke
– morda “nero in polo”
– kokosova, makova in potratna potica
Hali
te lahko tudi jaz prosim za recepte za ta čudovita peciva?
Do sedaj sem spekla:
miklavžeke, parkelne, angelčke in medenjake
orehe
mocartove piškote
marcipanove srčke
pariške piškote
pomarančne piškote
nugart kolute
čokoladne ploščice
ruske kape
amarette
mocartove krogljice
orehove piškote
Vse recepte se našla na forumu Kulinarični Sloveniji
pod temo praznična peka piškotov in iz baze.
Čaka me še orehova potica
bi poslale kakšen recept?
poskocna@email.si
Evo me sem komaj zdaj opazila,da me prosite za recepte.Le ti so zbrani od tu,pa iz kulinarike,verjetno bo katera našla tudi kakšnega svojega.
VINSKI PIŠKOTI
iz 375 g mehke moke (presejane) in 125 g sladkorja, vanilijevega sladkorja ter treh žlic vina naredimo kašo, dodamo 200 g hladnega narezanega masla in ugnetemo testo. Razvaljamo na 4 mm debelo in izrežemo piškote z nazobčanim robom.
Za okras stepemo sneg iz dveh beljakov, naredimo na piškote kupčke in jih potresemo z malo zmletega cimeta in grobo sesekljanimi mandlji. Pečemo na 175 stopinjah 10 do 15 minut.
FRIESLANDSKE CIMETOVE ZVEZDE
250g moke, 125g masla ali margarine, 125g sladkorja, 1 vanilin sladkor, ščepec soli, 1 jajce, 2 žlički cimeta in rumova glazura.
Testo ugnetemo in ga damo za pol ure v hladilnik. Potem pa razvaljamo – ne pretanko, izrežemo zvezdice in spečemo. Ohlajene oblijemo z rumovo glazuro in preden se strdi, posujemo še s pisanim sladkorjem. So lepe in zares dobre.
Glazura: cca 15dag sladkornega prahu zmešam s čisto malo ruma. Glazura naj bi bila bolj “mazava” kot tekoča, piškote pa potem pustim na mreži ali pladnju sušiti čez noč.
SKUTINI ŽEPKI
Sestavine:
25 dag moke
1/2 pecilnega praska
25 dag skute
20 dag margarine
sol
KOKOSOVI PIŠKOTI Z MARMELADO – Majuška
350 g moke
250 g margarine
100g kokosa
7o g sladkorja v prahu
ščepca soli
Oblikuješ za oreh velike kroglice, daš jih na pekač in v sredino vsake kroglice s prstom ali ročajem kuhalnice narediš luknjico v katero daš malo trde marmelade. Pečene povaljaš v kristalnem sladkorju.
MEDENJAKI
1 kg moke (pol ostre, pol gladke)
250 g margarine
4 jajca
2 žlici sode bikarbone
230g sladkorja
5 žlic medu
2 majhni žlički cimeta
1 žlička mletih klinčkov
1 žlica olja
50 g mletih neolupljenih mandeljnov
celi mandlji za dekoracijo
Glazura:
120 g sladkorja pol beljaka
sok polovice limone
Sladkor,med,cimet,klinčke in margarino dobro prevremo in ohladimo. Moko presejemo in vanjo zamešamo sodo bikarbono,zmlete mandeljne in na koncu preverete sestavine.Na koncu dodamo še jajca in olje,dobro premešamo,pokrijemo in postavimo testo čez noč v hladilnik. Drugi dan testo razvaljamo za pol cm na debelo,izrežemo z modelčki različne oblike in jih zložimo na pekač obložen s peki papirjem.Premažemo z beljakom in okrasimo z mandeljnom.Pečemo v ogreti pečici 15-20 minut na 180°C.
Iz sladkorja,beljaka,limoninega soka penasto umešamo glazuro,da postane gladka in bela ter z njo premažemo medenjake.
KAVNI ROGLJIČKI
300 g bele moke
160 g margarine
140 g sladkorja
4 čajne žličke kave
1 vanilijev sladkor
2 jajci
sladkor v prahu za posip (ni nujno)
Vse sestavine zgnetemo in damo počivat za cca. pol ure. Nato oblikujemo rogljičke, jih polagamo na pomaščen in pomokan pekač ter jih premažemo z beljakom. Pečemo jih na 180 stopinj približno 20 minut.
STANDARDNI RECEPT ZA PIŠKOTE (vseh oblik)
50 dag moke, 1 pecilni
25 dag masla ali margarine
15-20 dag sladkorja
2 jajca
Recept za grške zvezdice in tolarje pa tukaj ,če se bo kaj videlo,če ne ob priliki prepišem….
Forum je zaprt za komentiranje.