Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Zamenjava olja za maslo

Zamenjava olja za maslo

Zanima me, če ste kdaj zamenjali maslo, ki je v receptu za sladice, z oljem. Rada bi namreč spekla piškote, vendar je v receptu maslo. Ne smem ga dati, ker je sin alergičen na mleko, margarine pa ne želim uporabljati. Ali lahko dam sončnično olje in koliko olja bi morala dati za 10 dag masla?

Hvala in lep pozdrav,
Maja

Verjetno se da zamenjati, vendar ko je maslo hladno se strdi, olje pa ne. Mogoče bi poskusila s polovično količino (pol dcl olja).

Lp, ela s

ojla,

če boš malo pobrskala imaš recepte samo z oljem, predvsem pri Američanih. Za pokušino je tu en recept za mufine (avtorju se zahvaljujem za objavo):

MUFFIN “ROZINE” – BREZ MLEKA, BREZ MAŠČOBE!

Mokre sestavine:
120 g jabolčnega soka (domač brez dodanega sladkorja)
65 g nerafiniranega sladkorja
100 g rozin (prej malo namočene v vodi)
1 jajce

Suhe sestavine:
220 g črne moke
2 žlički pecilnega praška
¼ žličke sode bikarbone
1 žlička cimeta

(suhe sestavine vedno zamešamo v mokre!) za 9 kosov/180°C/20-25 min
MUFFIN “ROZINE” – BREZ SLADKORJA!

Mokre sestavine:
170 g jabolčnega soka (domač brez dodanega sladkorja)
1 žlička tekočega sladila
100 g rozin
1 jajce

Suhe sestavine:
220 g črne moke
2 žličke pecilnega praška
1/4 žličke sode bikarbone

(suhe sestavine vedno zamešamo v mokre!) za 6 kosov/180°C/25-30 min

Tole sem našla na hitro, če rabiš še kaj, bomo pa našli 🙂

lp, petra

Piškotki z oljem:
http://www.coolinarika.com/recepti/grupe_jela/recipe_cat_d/kolacici/losinjski_keksi_s_maslinovim_uljem/

Malo je res odvisno od recepta. Če gre za krhke maslene piškote, bo težka, tam je verjetno važna tudi struktura in okus masla. Mogoče pa poskusiš in bo nekoliko trpela samo božanska krhkost piškotov?

Kakorkoli, po moje je zamenajva večinoma možna. Olje dajem redno v mafine, v bisvite, v ovsene piškote oz. tiste, ki jih zmešaš skupaj iz vseh mogočih sestavin. Ne glede na to, če kdaj kje piše maslo oz. margarina. V ta namen večinoma dajem ekstra sončnično olje, nekako se mi zdi, da je kvalitetno olje boljše kot (hidrogenizirana) margarina, če že maslo ne pride v poštev. Ali da ni vse samo masleno.

Razmerje dajem približno 1 dl za 10 dag, mogoče malenkost manj. Merila sem, koliko pride stopljenih 10 dag margarine in pride skoraj cel dl.
LP Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close