Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika cimetove zvezde-niso uspele

cimetove zvezde-niso uspele

Vse sem naredila kot je v receptu, pa je po nekem času v hladilniku bil en sam pac, ki se ni dal valjati, kaj šele oblikovati z modelčki. Kaj mislite kje sem mimo usekala?

po receptu
2 beljaka
220 g sladkorja
2 žlički limoninega soka
naribana lupina 1/2 neškropljene limone
zvrhana žlica cimeta
noževa konica zmletih nageljnovih žbic
cca 250 g zmletih mandeljnov
sladkor za razvaljanje

Ne poznam recepta ampak tako na oko mi manjka moka, vsaj malo.

Uf v mojem receptu je za tri beljake 500 dag mandljev pa brez limoninega soka, pa tudi sladkroja gre kar več…včasih se kljub temu testo “lima” in dodam malce moke da lazje valjam in izrezujem zvezdice.

3 beljake
250 g sladkorne moke
1 zavitek vanilin sladkor
zvrhano čajno žličko mletega cimeta
500 g mletih mandljev ali lešnikov

Beljake stepemo v trd sneg. Po žlicah dodamo snegu sladkorno moko in na koncu odvzamemo 2 zvrhani žlici sladkega snega za premaz. V preostali sneg zamešamo vanilin sladkor, cimet ter mlete lesnike ali mandlje. Testo razvaljamo približno 1/2 cm debelo in s posebnim modelčkom izrežemo zvezdice, jih položimo na obložen pekač in premažemo s prihranjenim sladkim snegom. Ta mora biti tako tekoč, da ga lahko namažemo. Po potrebi ga lahko razredčimo z nekaj kapljami vode. Piškote po želji potresemo z olupljenimi in na lističe narezanimi mandeljni. Pekač postavimo v pečico segreto na 130° – 150°C in pečemo od 30 – 40 minut. Ko pecivo potegnemo iz pečice, mora biti še nekoliko mehko.

Cimetove zvezdice hranimo v kartonasti škatli. Količina mandljev ali lešnikov je odvisna od velikosti jajc.

Nisem jih še delala, kolikor pa sem brala, gre veliko mandljev in sladkorja, pri valjanju oboje kar (obilno) dodajajo. Točne količine je res težko napisati, saj so jajca različno velika, recimo iz prakse vem, da pri marcipanu in beljakovem ledu že pol žličke beljaka odloča, ali bo stalo skupaj ali ne.

Cimetove zvezdice se res delajo čisto brez moke (lahko pa jo seveda malo dodaš, sploh če jih potem res pečeš). Na Kulinariki je ena pisala, da zadnja leta teh zvezdic sploh ne peče več, ampak jih pusti samo čez noč posušiti v pečici. Glede na to, da so sestavine enake kot za marcipan in da tudi marcipana ni nujno peči, bi rekla, da je to možno.
LP Mimi

Tako kot pri ostalih piškotih posipamo z moko , če je premokro, da lahko valjamo, se pri cimetovih zvezdicah lahko poslužiš sladkorja v prahu. Poskusi, meni so na ta način uspele.

Veliko uspeha pri peki!
Marta

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close