sacher torta
to ni še nič, jaz sem pred časom veselo nardila sacher po receptu iz neke slovesnke ženske revije. tiskarski škrat je bil kriv, da je namesto 90 g sladkorja v receptu pisalo 900 g sladkorja !?! pa tako sem bila vzhičena, kako bo fina torta, pa pogledam v pečico – grda, lepljiva, črna karamela … kaj ti drugega preostane kot jok 🙂
Nataša, recept sem vzela na tem forumu; z “iskanjem” boš našla originalni recept, prevod v slovenščino in še različne komentarje. Kot sem iz komentarjev na recept razbrala, ste nekatere dodale še pecilni prašek, ki ga sicer recept ne vsebuje. Tudi jaz sem ga, vse ostalo pa sem delala točno po receptu.
Moram povedati, da je bila torta izredna, čeprav se ni začela niti nadaljevala obetavno. Najprej se je pekač izkazal za premajhnega, potem se je na vrhu naredila nekakšna skorjica (čeprav sem na začetku pečenja pustila vratca pečice priprta – kot ste svetovale), ki mi je bila še manj všeč.
Ko je bil biskvit pečen (dobro uro!), se mi je testo zdelo presladko. Če sem pomislila še na marelično marmelado, se mi je zdelo, da bo torta tako sladka, da ne bo užitna.
Naslednji dan sem testo prerezala in oba dela omočila z razredčenim rumom. Še to: zgornji del, ki je bil zaradi odstopajoče skorjice neraven, sem obrnila navzdol, tako da je bil na vrhu ravni prerezani del. Čokoladni obliv sem naredila po svoje (iz čokolade v prahu, malo margarine in malo olja ter nič sladkorja, vse stopljeno v mikrovalovki).
Torta je bila popoln uspeh: rahla, sočna, močno čokoladna in ravno prav sladka. Definitivno jo bom čez zimo še večkrat naredila.
Bom pa nekoliko priredila količine; za 24cm pekač bo dovolj, če naredim testo iz 5 jajc.
Forum je zaprt za komentiranje.