TORTA KUZEK
Za telo, glavo in tacke sem spekla biskvit z nutelo v kvadratnem podolgovatem pekacu:
Za rito cisto navaden biskvit za rulado (v najvecjem pekacu od pecice):
4 jajca
4 zlice sladkorja
4 zlice moke
Kvadraten biskvit sem na enem koncu odrezala (za glavo, tacke in repek), ostalo pa dvakrat prerezala (ze pred tem sem kupulo, ki je nastala med peko, odrezala, ker je bilo previsoko);
Telo sem navlazila z mlekom in nadevala s parisko kremo:
50 cl smetane
200 g cokolade
Za rito pa sem delala v okrogli posodi:
Oblozila z biskvitom in nadevala s skutno kremo z malinami ter pokrila z biskvitom (kot pri pikapolonici):
Zmesala 150 g malin (pretlacila skozi cedilo in uporabila le kaso)
70 g sladkorja
Sok pol limone
300 g skute
2 lista zelatine
Na koncu se 125 cl smetane (stepene)
Rezala in sestavljala sem po sliki, ki sem jo nasla na Internetu (na zalost stran ne odstaja vec, zato je tudi slika v priponki zelo majhna), po obcutku dodajala koscke in rezala, ce je prevec strlelo, na dolocenih delih tudi masila z v mleku razmocenim biskvitom (spranje pri tackah npr.).
Vse skupaj sem premazala s preostalo parisko kremo (smetano).
Za usesa sem posebej spekla se cokoladen biskvit (1 jajce, 1 zlica sladkorja, 1 zlica moke in pol kakava) – a se to le zato, ker sem neumno razrezala svetel biskvit in iz ostankov nisem uspela dobiti dovolj velikih uhljev.
Zadnji dan pa sem spet naredila parisko kremo iz pol litra smetane (pol rastlinske, pol navadne) in 200 g cokolade in naredila kuzku kozuh – spricala s slascicarsko vrecko… celo vecnost! (za usesa sem se dodala cokolado, da so bila temnejsa)
Uhlje in repek sem pritrdila z zobotrebcem, za uci uporabila bonbona (narisala s cokolado), za smrcek je sluzila kroglica cokoladne kreme, ki sem jo zgostila s kakavom (lahko bi bil tudi cokoladni bonbon, pa ga nisem imela).
Ce pogledam ta navodila, bi lahko rekla, da sploh ni bilo tako tezko, dejansko pa sem porabila kar nekaj ur!
LP ( iz Francije, Sonce :-))
Hvala za pohvale. Priznam, se vedno sem “ful vazna” :-))
Koliko casa sem porabila v bistvu ne vem (na oko bi rekla 6 ur?). Prvi dan sem pripravila biskvita (zvecer, to je kar hitro, le zraven je treba biti, ko se pece) in prvo rundo pariske kreme (skuhala). Naslednji dan je bilo zjutraj na programu delno sestavljanje in “rita” (skutna krema), dokoncala sem zvecer, ko se je krema strdila. Zadnji dan pa mi je kozuh vzel gotovo dobri 2 uri. No, olajsevalne okoliscine: se nikoli prej nisem okrasevala torte s “sprico” in sem bila malo nerodna, poleg tega mi je ves cas “pomagala” 18-mesecna hci in je bilo se bolj zabavno :-))
LP!
Forum je zaprt za komentiranje.