Telečji zrezki v omaki
Tole mi nikoli ni šlo, doma telečjih zrezkov nismo delali.
Posolila sem jih, popoprala, pomazala z oljem, nekaj časa tako pustila na krožniku. Potem sem jih položila v srednje vročo ponev in pustila zapeči na obeh straneh. Ogenj sem nekoliko zmanjšala, da se ne bi preveč na hitro zapekli (narobe?), tako se je že začel izločati sok, ki je na vroči ponvi seveda takoj izhlapel, večkrat sem obrnila (nestrpna?). Po kakšnih 5 minutah pečenja na obeh straneh sem preložila v toplo pokrito posodo. Naredila sem omako (malo vina, škroba, vode, smetane) in zrezke vrnila nazaj. Medtem se je v posodi seveda nabralo kar nekaj soka, kakšnega pol dl, zlila sem ga k omaki. Iz firbca sem prej poskusila košček zrezka, bil je trd, da bogpomagaj. Pustila sem rahlo vreti v omaki na štedilniku, dokler ni bil skrajni čas za postreči, vse skupaj je bilo okoli 1/2 ure. Zrezki so bili sicer malo manj trdi, vendar še vedno dokaj trdi. Pod telečji zrezek si ne predstavljam nečesa, kar moraš krepko rezati in krepko gristi. Ali pa imam jaz napačne predstave?
Rada bi še poskusila. Kje so hakeljci? Eni meso solijo šele, ko je skoraj pečeno (ampak jaz pozabim in potem postrežem čisto neslano, kar tudi ni v redu). Zadnjič sem piščanca premalo spekla, tako da me je sedaj kar za en čas groza na hitro popečenih stvari. Nekako ne gre mimo mojega predsodka, da bi meso pekla na eni strani 1 minuto, obrnila, 1 minuto in na krožnik.
Hvala, Mimi
Hej,Mimi!
Poskusila bom pojasniti:)
1. Tudi telecji zrezek ni vsak najboljsi. Eni bolj suhi, drugi njami!
2. Ce zelim zrezke z omakco, naredim tako:
Ponavadi malo namazem z gorcico, res malo, lahko tudi posolim ali pa proti koncu, zacimba poper in res samo malo poprasim z moko po eni strani, tam kjer je gorcica. Ce ti gorcica ni vsec,lahko izpustis.
Na vroce olje ( v primerni ponvi malo) dam zrezek tako, da je naprasena stran zgoraj. Ko se spodnja stran samo s pomocjo vilic sama odlusci( to je kar hitro), obrnem. Potem v pogreto posodo in naprej omakco,kot si ti delala.
Zrezek s sokom nazaj in se minutko ali dve in gotovo.
Mislim, da si imela neprimeren zrezek, tak ki se ob kuhanju kar krci in ne ostane socen. Torej, krivda ni tvoja.
Ponavadi so ti varljivi zrezki taki: zgledajo zelo lepi, a pripravljeni bolj trske. Tudi, ce se zmehcajo, okusa ni vec.
Manj lepi ne pogled, so vedno boljsi. Kar povprasaj mesarja, ki mu zaupas.
No, pljucna in roastbeef sta izven kategorije.
Tudi meni se je v zacetku svojega gospodinjstva to dogajalo.
Mamini zrezki okusni, moji bljak:(
Lep pozdravcek Babi
Forum je zaprt za komentiranje.