Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika umetna sladila

umetna sladila

Drage izkušene umetnice kuhanja, prosim za nasvet.
V družini imamo po novem “blagega” diabetika, ki je sladkosneden.
Občasno bi pripravila kakšno sladico (polnozrnata moka, ovseni kosmiči, malo ali nič maščob, malo ali nič jajc itd…) “prilagodila” bi običajne recepte za sladice in torte…. zatakne se pri umetnih sladilih. Koliko umetnega sladila nadomesti sladkor.

Rabim merila: npr. 10 dag sladkorja je x mililitrov tekočega sladila ipd. in ali umetno sladilo v prahu nadomešča enako količino sladkorja?

Pa še tole, Fruktoza (naravni sadni sladkor) … sem slišala, da je slajša od običajnega sladkorja, zato se je da malo manj, je to res? Ali se lahko uporablja za peko in kuhanje? Kje se dobi? cena?

Sem že iskala z iskalnikom po tem forumu, spletu, pa nisem našla konkretnih informacij, ki jih želim, ali ne znam ali nimam sreče:)

Sicer pa se zavedam, da je potrebna zmernost še posebej pri “umetnih” zadevah. Surova zelenjava in sadje odpravita marsikatero težavo, pa kljub temu se je občasno lepo razvajati z sladicami.

Hvala in LP.

Zina, glede umetnih sladil ti ne vem kaj veliko pomagati. Jaz jih uporabljam po okusu in sicer za razne kreme, pudinge ipd. Za peko pa uporabljam Fruktozo. Res je slajša od navadnega sladkorja in sicer za 20%. Torej izračunaš na dano količino sladkorja. Rade pa pečene sladice zagrenijo, če je sladkorja preveč. Pa tudi zapeče se hitreje, zato jaz pečem na 10-20 stopinj nižji temperaturi, podaljšam pa čas peke. V biskvitih, kjer je več sladkorja, jaz kombiniram Fruktozo z umetnim sladilom v tekočini ali prahu, pač ga dodam po okusu.

Upam, da sem ti kaj pomagala.

lp

Julija

Tudi jaz zadnje čase uporabljam fruktozo, imam pa občutek, da je manj sladka od navadnega sladkorja. Fruktozo lahko kupiš v vsaki malo bolje založeni trgovini, so pa cene zelo različne. Med najugodnejšimi je DM.

Punci hvala.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close