Ko se vrneš v mladost…
Ne vem, če je taprav forum, da tole napišem….ampak definitivno se tukaj najbolje počutim…in …saj se pogovarjamo o vsem..o našem življenju, ne samo o hrani.
Pravkar sem se vrnila iz kleti . In veste kaj sem delala ? Drva sem naložila v peč. Malo nazaj smo montirali še eno rabljeno peč in jo bomo uporabljali za trda goriva. Ko smo delali hišo, še pomislil ni nihče, da bi se ogrevali kako drugače kot z oljem..In ker je hiša velika, je tudi poraba olja temu primerna…
In sedaj…kot nekdaj. Zakurila sem in nalagam . Drva. Ta vikend smo jih kolektivno zlagali. In nihče ni protestiral. Tudi kurimo….otroka še prav s posebnim veseljem, to je nekaj čisto novega zanju. Sploh mali je ves navdušen, da sedaj obvlada vse to čudo tehnike preklaplanja…
In malo ob tem premišljujem. Uh, smo razvajeni. Spomnim se, ko sem kot otrok živela v bloku, kjer smo imeli kamine po sobah. In v tretje nadstropje smo nosili drva. Ob petkih smo zapustili Ljubljano in odšli na Dolenjsko in prišli v mrzlo hišo…Komaj smo jo dodobra segreli, smo se vrnili domov, kjer je bilo spet mrzlo…Zdi se mi, da je bilo kurjenje glavni posel pozimi, hehe…
In potem takole pogruntaš…da sploh ni težko. Da je prav lušno. Morda ob tem, ko veš, da lahko pritisneš na “čudežni”knof in boš rešen kurjenja? Ne vem. Vem le to, da danes prav uživam, ko sedajle čakam, da pridejo moji na toplo.
Ja sedajle je sin prišel in prvo vprašanje je bilo…a si dol vse naredila kot je treba ?
Zanimivo:))))
No, jaz sem bila “blokovsko dete”, kjer smo imeli centralno kurjavo, moji otroci pa prav tako uživajo ob drveh pri dediju in babici… saj se spomnite letošnjega avgusta, na Gorenjskem smo celo zakuriti morali, da se je hiša posušila od vlage 😉
In, letos imamo v načrtu, da po treh letih spet pridemo za zimske počitnice na, upam da, zasneženo Gorenjsko. Držite pesti, da bo Božič snežen. Hvala 🙂
Pozdravček iz še zelo toplih tujih krajev!
Vladka
Speedy:)
Imam lonceno pec v dnevni sobi ( je ne dam)!!! Zivim v bloku. Sicer se drugi viri ogrevanja, bolj za vsak slucaj.
V prizemlju krasna drvarnica, velika. Vnuk se je v njej rad igral in njegove ropotije so se tam, seveda na podstresju tudi ( vsaka druzina svojo sobico) .
Nas blok je se iz tistih casov, ko so bile gradnje res gradnje, za udobnost stanovalcev. Pa dve terasi med strehami in dimniki in pogled na zaliv enkraten. Rada imam svoj dom:)))
Kurim celo zimo in zdaj so drva iz Brkinov ze lepo zlozena, pa se nekaj od lani.Tudi drva sama nosim in nacepiti trske znam. Ko grem v drvarnico, prav uzivam in me dolgo ni gor. Ogledujem polena, tako lepa in potem najdem kaksno prav zanimivo in jo dam na poseben kupcek. Potem nacepim nekaj trsk. Praaaavi uzitek! pa se za kondicijo skrbim.
Pri nas je bil kraaaaasen soncek. Kdaj bom prvic zakurila? Sodec po danasnjem dnevu, se en cas ne. A komaj cakam:)
Lep vecer na levo in desno, navzgor in navzdol:) Babi
Kako se časi spreminjajo. Tudi mi imamo kombinacijo drva – olje, ki se avtomatsko preklopi, ko pade temperatura, a lansko zimo smo kurili le na drva. Tudi jaz sem par let živela v času, ko smo v spalnici, v kateri nas je spalo več, zakurili le enkrat na teden v krušni peči. Kakšno ugodje in spomini…In zanimivo, tudi jaz rada kurim in prav nič ne pogrešam udobja, ki ga nudi olje…
Sončen pozsrav!
Sedaj se grejemo na plin … komot, ni kaj:)
A drva dajo čisto drugačno toploto .. bolj mehko, bolj domačo …
..a dokler se nisem poročila mi je bilo zlaganje drv vsakdanje:)) In kurjenje lončene peči v moji sobi samo za vikend tudi:)
No, doma š evedno to prakticirajo, a vedno manj, ker jim pomagajo “modrni pomočniki” …
ohhhh drva. Pri nas doma je oče šele pred enimi sedmimi leti preuredil kurjavo na olje, prej (pa občasno še zdaj) se je kurilo z drvi.
Kar je pomenilo, da smo vsako leto poleti vsaj en mesec pripravljali kurjavo za zimo (je bilo treba posekat kakšen rob, potem pa to sčistit, narezat pa prestavljat in zlagat z enega konca na drugega, okrog hiše pa je izgledalo, kot da imamo lesno žago).
Da ne govorim o tem, da je bilo pozimi večinoma peklensko mrzlo. Od devetih zvečer, ko se je nehalo kurit, do jutra, ko je bilo potrebno vstat, se je hiša tako shladila, da je bila muka vstat izpod odeje. Domov smo ponavadi prišli ob treh v ledenico, zagrelo se je pa šele okrog 5ih popoldne. brrrr, me še zdaj strese, ko se spomnim na tiste čase.
Tako, da sem zdaj prav hvaležna, da je vsaj med najhujšo zimo vklopljena peč na olje, in se zjutraj zbudiš v neko normalno temperaturo.
No, mi imamo v hiši centralno na olje, a smo že pred nekaj leti kupili še kaminsko peč na drva, ki kraljuje v dnevni. Zdaj, v prehodnih obdobjih jo z veseljem zvečer zakurimo, da nam naredi prijeten večer, pa tudi pozimi jo ob večerih uživamo. A vseeno ga čez komot ni. Čim bo shladilo bomo vklopili peč na olje, ki bo zjutraj lepo ogrela stanovanje, pa tudi, ko pridemo domov, nas vse že čaka toplo. Zvečer pa zakurimo na drva, centralna se ugasne in uživamo v soju in toploti pravega ognja. Torej kombinacija varčevanja in lagodnosti.
Forum je zaprt za komentiranje.