Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Pomankanje železa

Pomankanje železa

Očitno sem že kar kronično slabokrvna in železo imam zelo nizko. Tablete so sicer najenostavnejša rešitev, a moji hemoroidi jih ne prenesejo.
S kakšno hrano bi si popravila železo v krvi?
Hvala vsem za nasvet v naprej.

Rdeče meso, jetrca, regrat, špinača, ajdova kaša, rdeča pesa in sok rdeče pese, pa verjetno še kaj. Me bodo druge še dopolnile. Pojdi v knjižnico, pa si vzemi kakšno knjigo na to temo.

LP

zelo veliko ga je v algah /spirulina,chlorella/; je pa se v timijanu,svezem drobnjaku,psenicnih kalckih,prosu,soji,fizolu,jajcih,jetrih /predvsem svinjskih/,govedini… toliko se spomnim…lp petra

Zelo dobro in zanesljiv ter zdrav, za dvig železa v krvi je sirup Endovital, na poseben način sestavljen iz medu in soka rdeče pese, prideluje ga slovenski čebelar, dobiš ga v vsaki lekarni.

Druga zanesljiva metoda (za odrasle) za dvig železa je tudi posebna kura z suhimi hruškami namočenimi v kvalitetnem rdečem vinu. Natančen recept je v knjigi Rudolfa Breussa: Zdravljenje raka in levkemije, dobi se v knjižnici.

Gre pa tako, da 78 suhih hrušk namočiš v kvalitetnem rdečem vinu, ravno toliko vina, da so vse pokrite, pustiš nekaj časa stati (kakšnih 14 dni) nato začneš z uživanjem:
Prvi dan zjutraj eno hruško. Drugi dan zjutraj eno hruško in opoldne eno hruško. Tretji dan zjutraj eno, opoldne eno in zvečer eno hruško. Opoldne in zvečer poleg hruške tudi žlico vina, da ga postopno porabiš s hruškami. Četrti dan zjutraj dve, opoldne eno in zvečer eno. Peti dan zjutraj dve, opoldne dve in zvečer eno. Šesti dan zjutraj dve, opoldne dve in zvečer dve. Sedmi dan zjutraj tri, opoldne dve in zvečer eno. Nadaljuješ postopno na 3 x dnevno 3 hruške, potem začneš dozo zmanjševati spet postopno. V PRIPETI sliki je plan uživanja.
To “kuro” ponoviš nekajkrat letno.

Pravilno je 81 hrušk.
In napaka v zgornji tabeli … zdaj pripeta je pravilna.

Malo se je treba tudi pobrigat za morebitne vzroke slabokrvnosti – skratka, zdravnik ti mora pogledat kri (hemoglobin, eritrocite, zelezo, transferin, feritin) in ugotovit, ali je problem na strani vnosa ali ga prevec izgubljas. Ni zmeraj vse v tabletah in domacih zvarkih.

Ce imas na primer premocne menstruacije, se da pomagat; ce imas kaksen kronicni gastritis, ga je tudi treba zdravit; ne bi nastevala naprej, ampak pogovori se s svojim dohtarjem.

pozdravcek,

proxima

Zelo veliko ga je v črnem vinu, čim bolj gostem (refošk, teran,…), v črnem grozdju z drobnimi jagodami (ne vem kako se ta sorta grozdja imenuje), konjsko – še posebej žrebičkovo meso… Ta navodila so mi dali na Zavodu za transfuzijo, ko sem zaradi nekega operativnega posega pri katerem se je predvidevala izguba velike količine krvi, prišla na avtotransfuzijo in sem bila slabokrvna pa sem morala kri na hitro “popraviti”. Zraven tega sem pila tudi sirup Endovital, ki ti ga priporoča tudi O-O. Je zelo dobrega okusa, naraven in učinkovit.

Joj koliko odgovorov. Hvala vam.
Ravno sem prišla od zdravnika, ko sem napisala tale post, pa mi vedno napiše recept za tablete, ki pa jih ne morem uživati, predlagal mi je tudi, da naj se naročim v gin. ambulanto, kar sem tudi naredila.

Torej sem naredila kar nekaj sklepov; kakšen kozarček rdečega me ne bo pobral, recept od O-O mi je sila všeč, a ne vem kako bi bilo, če bi v službi že zjutraj dišala po vinu (hihi), bom pa nabavila Endovital sirup, pa poskusila jesti kaj od zgoraj navedenga, a kaj ko sem pravi ant-mesni tip (ne da ga ne jem, a ni mi všeč), … kje bi se pa dalo dobiti žrebičkovo meso?

Verjtno je za to kriv način moje prehrane, ne jem pese, ne maram mesa, grozdje imam rada belo, regrat sicer jem, a kje ga naj sedaj dobim, kozarec vina na 14 dni je več kot dovolj, …

No, sedaj pa sem še prebrala, da ti lahko maternični vložek (spirala) pobere 60% zaužitega železa? Je to možno?!
Če sedaj razmislim malo nazaj, bi lahko rekla, da so se moje težave res začele po porodu in vstavitvi m.v.
Je že imela katera podobno težavo?

No, vidis, si ze blize.

Klasicni maternicni vlozek pogosto povzroci mocnejse krvavitve. Sedaj je na razpolago nov, imenuje se Mirena, ce pobrskas z iskalnikom po Starsevskem cveku ali na Pusenjakovem forumu, bos dobila informacij cez glavo, tko da lahko prides h ginekologu ze nacitana in bos vedela, kaj hoces.

Sicer so bili pa nekateri stari nacini za “krepitev krvi” prav zanimivi – na primer deklica, ki je trpela zaradi “bledicnosti”, je morala pojest z zeblji napikano jabolko, ki so ga pustili cez noc, da so zeblji v njem malo zarjaveli (zeblje so pred uporabo izpulili:))

lp,

proxima

Pa še ena “finta” okoli železa. Karkoli od zgoraj naštetega boš jedla, bo bolj učinkovito – če se boš izogibala mlečni hrani. Kajti kalcij iz mleka preprečuje apsorbcijo železa iz hrane v kri.

Lp, Ela S

Kar se pa tiče boljše absorbacije železa v krvi pa velja, da se železo boljše absorbira skupaj s C vitaminom. Jaz sem se posluževala sveže iztisnjenega pomarančnega soka. Vedno sem ga pila po zaužitju sirupa Endovital pa tudi po kakšnem žrebičkovem zrezku. Konjsko meso prodajajo na ljubljanski tržnici, tam pod arkadami kjer je kup mesnic – čisto na koncu je konjska (če si seveda iz Ljubljane).

Jaz sem bila tudi zelo slabokrvna – po dolgem času iskanja vzorka za to smo končno prišli do zaključka – dolgotrajne premočne menstruacije. Na predlog ginekologinje sem se odločila za Mireno in ni mi žal. Imam jo že 3 leta. Kot so ti že svetovale druge, poišči kaj več informacij z iskalnikom na drugih forumih. Pa srečno 🙂

Izogibaj se mleku!

Jaz sem že skupaj padala, tako da so takrat pomagale tablete, za naprej pa sem jemala Endovital in alge.

Skoraj nič te ne bo koštalo, če si zvečer namočiš štiri suhe slive v nekaj vode in jih zjutraj z vodo vred poješ. Suhe slive so tudi “železne”. (:-)

Lp E.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close