Najdi forum

bučno olje

Pozdravljeni!
V dar sem dobila domače pridelano bučno olje, ki mi je res okusno. Prej še marala ga nisem povonjat (kupljena bučna olja-groza so mi bila). Sedaj me pa zanima če imate kakšne recepte, kje ga uporabit in če se ga lahko da v slaščice. Če obstaja sploh kakšen tak recept.
Najlepša vam hvala
Sash

Jaz ga uporabljam samo za pripravo solat.

Med domacim in kupljenim bucnim oljem je res velikanska razlika, skoraj tako kot pri pestu. Pri dobrem svezem, neoksidiranem bucnem olju ni cutiti okusa po prezganih peckah, ampak le aromo, ki mene malo spominja na preprazene lesnike.

V “nobel” ostarijah pa zadnje case ponujajo vanilijev sladoled z nekaj kapljicami bucnega olja, zadnjic smo poskusili doma, pa je res zanimiv okus in nekaj posebnega. Priporocam.

pozdravcek,

proxima

Jaz ga uporabljam predvsem za solate.

Najboljša pa mi je endivija s krompirjem in buč.oljem, pa krompir okisan, pa fižoleti z buč.oljem….

Tudi na skuto ga polijem, pa na sir…. edino na paradižniku mi ne paše….

Pa na polento ga polijem…. MMMMnjam

KOLAČ Z BUČNIM OLJEM
* 4 jajca
*100g sladkor v prahu
*100g sladkor
*1/8 litra bučnega olja
*1/8 litra vrele vode
*280g moke
*sok in lupina pol limone
*en vanilij
*pol zavojčka pecilni prašek
*maslo in moka za model

rumenjake skupaj s sladkorjem v prahu, vanilijem in vrelo vodo penasto umešamo. dodamo bučno olje, limonin sok in lupino. beljake stepemo v sneg in med stepanjem dodajamo sladkor. pecilni zmešamo z moko in dodamo rumenjakovi masi, nato še primešamo sneg.
pečemo eno uro pri 180 stopinj.

recepta nisem probala, je pa v knjigi bučna kuhinja za vsak okus Mateje Reš.

dober tek.poročaj, če nardiš.

Na solati sploh ne sme manjkati! Obvezno kot česen! 🙂

Poleg tega pa občasno naredim todi “bučni kruh”, kar pomeni, da zamesim navadno krušno testo, ko je že vzhajano, ga razvaljam (kot za potico), na rahlo pomažem z bučnim oljem in zvijem (spet kot potico). Še enkrat vzhaja, spečeš in – dober tek! Tako lepo zgleda tista tanka sled temnega olja, da o okusu sploh ne govorim…

Na vseh solatah od navadne zelene do krompirjeve solate. Vmes so pa vse ostale solate. Sem pa slišala, da lahko pripraviš tudi pražen – restan krompir na bučnem olju.

Uuuu, Stanka! Tale zviti kruh bo pa cez vikend!:)) Si mi skomine naredila..:))

pozdravcek,

proxima

Uporabno je povsod; če je kriza, ga kar po kosu kruha pokapljam, pa posolim, pa je odlična malica!

Proxima, dober tek! :))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close