Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Krompirjev golaž

Krompirjev golaž

Pozdravljeni,
včeraj sem skuhala preveč (veliko preveč) krompirjevega golaža, kasneje sem ga shranila v hladilnik. Zanima me, če bo vse v redu, če ga danes pogrejemo in pojemo?

Pri nas s pogretim krompirjem nimamo problemov, kako bo pri vas pa ne vem. Probaj.

lp

Če ga fino prevreš, ne bi smelo biti nobenega problema, čeprav se krompir načeloma naj ne bi pogreval. No, jaz sem ga tudi že, pa smo še vsi živi in zdravi. Pa saj tega ne delamo vsak dan. Enkrat je pa tako kot nobenkrat. Zna pa se zgoditi, da bo krompir trd. Torej preveri. Sicer pa, če si ga dovolj dolgo kuhala, je precej razpadel in bo ok.

lp

Julija

Oj,
punci, najlepša hvala, bom kar pogrela,
lep deževen, jesenski dan.

Če imate knjižico Rudolfa Breussa: ZDRAVLJENJE RAKA in LEVKEMIJE in drugih navidez neozdravljivih bolezni z naravnimi sredstvi (bil je Ašičev učitelj), preberite strani 133 in 134 z naslovom: Zakaj so ponovno pogrete jedi brez vrednosti, lahko pa celo škodljive.
Zaključek: Zapomnite si torej: Nikoli več ne jejte ponovno pogretih jedi!

Knjižica je še še na trgu v knjigarnah, lahko pa tudi napišem sestavek.

Silva, je razlika ce to delas vsak dan ali pa le obcasno.

lp

<http://majuska.moj-album.com/>

Po Breussu: Znanstveniki so naredili poskus na miših. Medtem, ko so bile miši, ki so jim dajali svežo hrano v enomesečnem poskusu, še po 3 letih popolnima zdrave, so miši s pogreto hrano vse poginile, v obdobju enega meseca so dobesedno razpadle. Ena od teh je po 2 urah poskusa izgubila dlako in v nadaljnih 2 urah poginila. Spet druge so se zgrudile mrtve brez vidnega zunanjega vzroka. Pri seciranju so ugotovili,da so bili prebavni kanali pretrgani, ali, da ledvice niso bile več nikamor priraščene. Tudi skupini, kateri so hrano pustili na hladnem samo 20 minut in potem pogreli, je trajalo 3 mesece, da so končale enako, le po nekoliko daljšem času.

Če je človek lačen, je to znak, da so odmrle nekatere celice,ki jih nadomestimo s svežo hrano. Če pa se človek hrani s ponovno pogreto in ponovno prekuhano hrano, ki je zelo revna z vitamini, potem se te celice , gledano na daljši rok, ne bodo nadomestile. Torej so ponovno skuhane jedi ne samo brez vrednosti, ampak so lahko celo škodljive.
Ponovno pregrete jedi so samo brezkoristna hrana (balast), niso pa več živilo. Živila so samo jedi, ki človeku omogočajo življenje. Navadene jedi pa samo mašijo praznine in potešijo lakoto, preživeti pa se z njimi ne da. K ponovno pogreti hrani prištevam tudi že pripravljene in globoko zamrznjene jedi.

So ljudje, ki pravijo, da človek ne je samo pregretih jedi. Na to rečem takole: “Potem pać vseh odmrlih celic tistega dne ne bo nadomestil.” Zadevo lahko primerjamo s streho, prekrito s strešno opeko. Recimo, da se v nevihti zlomi 10 opek, nadomestimo jih le 8. Pri maslednji nevihti se ji zlomi spet 10 in jih nadomestimo samo 8. Tako nad glavo ne bo več strehe.

Navedel bi lahko še veliko primerov iz svoje bogate prakse, kako gre ljudem, ki pojedo veliko pogretih jedi.

Hej Silva,

verjamem v tvojo dobronamernost. Jaz hrano pogrejem, ker ne morem jesti mrzle. To pa ne pomeni, da jo ponovno prevrem ali celo kuham.

Res ne verjamem, da mi bo pogreta mineštrca ali golaž škodila. To počnemo že celo življenje, umreti bom pa itak enkrat morala, ko bom na vrsti. Ne vem, kaj bi rekla.

Pa kaj mislite, da v gostilnah dobite vedno sveže skuhano hrano?
So jedi, ki šele pregrete dobijo tisti pravi okus.

Ljudje nismo miši.

Po tisočletnem razvoju so se miši prilagodile na svoj način prehranjevanja. Opisane poizkuse razumem koti drastično spremembo v njihovem prehranjevanju in to nedvomno vpliva na njihovo zdravje. Iz prispevka pa mi ni čisto jasno, ali je problem v kuhani hrani ali v pogreti hrani!!?? Kot alternativa je omenjena sveža hrana. Kako se ve, da ni problem v kuhani hrani?

Človek pa se že generacije in skoraj od rojstva prehranjuje s kuhano in pogreto hrano.

Če bi človeka prestavili za kakšen teden v mišje luknje, bi ga zelo kmalu pobralo.

Pa brez zamere. Razmišljajte še v kakšno drugo smer.

To o miših me je hudo pretreslo. Kajti moja mačka je zjutraj pojedla wiskas in me skrbi, če je še živa… In kaj misliš glede briketov, ki jih jedo psi, ali je to zdravo ali bodo mogoče postali napadalni?

Uf, pol smo pa pri nas že vsi mrtvi. Od zraka ne moreš živat, od pogrete hrane pa umreš. Ti dve varianti sta v naši hiši.

Tako hudo se s človekom sigurno ne dogaja, kot z mišmi, je pa dejstvo, da nekatera pogreta hrana res ni najboljš za naše telo. In sigurno je nekaj na tem, da določenih bolezni včasih niso poznali tudi zato ne- ker so mame vsakič kuhale svežo hrano ( pač so imele čas)…Ni panike zaradi parkrat pogrete hrane, čeprav pa ni zanemarljivo dejstvo, da večina poskusov znanstveniki delajo na miših in podganah prav zaradi tega, ker se njihovo telo obnaša oziroma odziva na določene dejavnike podobno kot človeško telo…..včasih celo enako…..
Prijeten dan vsem…..

PS: jaz bi krompirjev golaž zavrgla 🙂

Tudi mene je tole pretreslo!…
Ne vem kaj naj si mislim, a verjamem v slabo kakovost pogretega. Tudi zamrzovanje škoduje vitaminom in takim pomembnim elementom v hrani. Kaj pa vsa sveža zelenjava, meso, kruh……..vse zamrznemo. Korenje baje izgubi vse, če ga zamrzneš. Ampak, kako pa naj čez zimo? Če bom skoz sveže kupovala v trgovini bo pomojem enako, saj tisto izpod tople grede tudi ni vem kaj, še diši nič ne. Kar pomislite na paradižnik z vrta ali pa na onega decemberskiga iz mercatorja…. Kaj je bolje? Zamrznjeno ali sveže?

Absolutno je sveže bolje!! Zamrznjenega se poslužujemo, ker pač ali svežega na razpolago ni ali pa imamo doma naenkrat takšno zalogo, da jo moramo nekako shranit. Vseeno je boljši domač zamrznen korenček (ker pač veš, da ga ne škropiš ali obdeluješ z različnimi aditivi- s tem je mišljeno ne samo korenček, pač pa vse ostale stvari..), kot pa kupljen. Sama korenček shranjujem v sodu ( letos obe varianti: v orehovem listju in žagovini). Cvetačo, brokoli, fižol- zamrznem- s tem se res uniči nekaj vitaminov- toda drugače ne gre. Raje jem to, kot pa vloženo zelenjavo. četudi piše na embalaži, da je brez konzervansov….

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close