Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika votel kruh v kruhomatu :(

votel kruh v kruhomatu :(

Pozdrav!

Kruhomat sem uporabila šele nekajkrat, ampak doslej se je vedno naredila luknja v kruhu – prvič celo “tunel”. Kaj bi lahko bilo narobe? Aja, mešala sem belo moko s polnovredno pšenično. V navodilih sem brala, da bi lahko bil problem premalo glutena v moki … Ima katera izkušnje s tem? Kje se dobi pšenični gluten? Kako pa kvas vpliva?

Pa še to: če sestavine pripravite zvečer za zjutraj, potem naj ne bi uporabili mleka, jogurta, jajc itd. – skratka pokvarljivih stvari. A res mleko oz. kisla smetana ne zdrži do jutra? A se držite teh priporočil?

Sem mislila, da je tale peka lažja stvar … Pa vidim, da sem šele na začetku … Za kakršen koli odgovor najlepša hvala!

Lp!

Koliko kvasa pa uporabiš? Ponavadi se to zgodi, če ga daš preveč.
Jaz dam 400g bele moke
100 g polnozrnate moke
200 ml kefirja
130-150 ml vode
1žličko in pol soli
1 žličko in pol skladkorja
1 žličko suhega kvasa
pečem na programu, ki traja 2 ure 50 min (2x vzhaja)

Kefir uporabim tudi ko pečem z zamikom in ni nič narobe.

Sicer se mi to še ni zgodilo, niti ne vem kako naj bi tale “tunel” izgledal.

Koliko pa daš kvasa? Morda ga je preveč?

To da naša moka ne bi imela dosti glutena dvomim. Ravno včeraj sem pekla pirin kruh – pol pirine moke in pol navadne, pa je bilo vse ok.

Z zamikom pa nisem sploh še nikoli pekla, se nit ne spomnim da bi lahko :-))

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Jaz pečem kruh iz same pirine moke, pa ni nobenega problema. Menim, da gluten ni vprašljiv. Sicer ga pa dobiš v trgovinah z zdravo hrano. Ni pa ravno poceni.

Bi tudi jaz rekla, da je vzrok za “tunel” (kako posrečen izraz), prevelika količina kvasa.

lp

Julija

Zanimivo, da nobena nima take izkušnje z votlim kruhom. Ja, bom poskusila z manj kvasa, čeprav sem ga dala toliko kot piše v receptu – 7g na dobre pol kile moke.
Hvala za vaše odgovore.

Lp!

PS: Kar se pa “tunela” tiče, je pa ta beseda uporabljena v navodilih, pa sem si ga zadnjič v svojem kruhu lahko precej plastično predstavljala :))

Aja, samo še nekaj – a uporabljate suhi kvas ali svežega? V mojih receptih piše suhi, zanima pa me, če je enako dobro, če uporabiš svežega. Ja, razmerje je drugo, to pa vem.

Lep dan!

Lahko uporabiš svežega, vendar ga daj samo 10g ali pa še manj (to je manj kot polovica 1 kocke). Tudi 7g suhega, je po mojih izgušnjah preveč. 4-5 g ga je zadosti za pol kile moke.

lp

Jaz dam na 700 g bele moke pol kocke kvasa, kruh mi vedno uspe. Sem si pa recept prekopirala iz Kulinarike.

Potem je kvas tisti krivec za tvoj tunele. 7g je cela vrecka kvasa, ce se ne motim (ce se motim me popravi) – vsaj tistega zelenega, katerega jaz kupujem, mislim da je od dr.Oetker firme. V vseh receptih za kruh pa pise, da dodas zlicko suhega kvasa (prilozena merica), kar je precej manj kot en zavitek suhega. Vedno uporabljam suhega, svezega ponavadi nimam na zalogi. Je razlika, ce peces kruh v pecici – tam je res potrebna kolicina kvasa za pol kg moke 7g, vendar to ne drzi za kruhomat.

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Ja ena, mislim, oziroma po lastnih izkušnjah vem, da je 7g suhega kvasa odločno preveč. Jaz ga na 500g moke dodam dobro polovico vrečke (tiste zelene), pa mi kruh odlično uspe. Poskusila sem tudi s svežim kvasom (pol kocke je bilo preveč), pa mi ni najbolje uspel. Preveč je vzhajal, potem je pa padel dol. Je bila vrhnja skorja v obliki črke U. Tako, da svežega kvasa ne prakticiram več. Pa še suhega imam vedno lahko na zalogi. Kupim kar tiste paketke, ko so po štirje pakirani. Še z rokom trajanja nimam problemov. Pri svežem pa nikoli ne veš ali je še živ ali ni več.

lp

Julija

Še enkrat hvala vsem, ki ste mi svetovale, naj uporabim manj kvasa. Res sem ga uporabila samo eno čajno žličko in kruh je bil enkraten!! Dober, “s kupčkom” in ne vdrt …

Lep dan,

ena

meni pa ta kruh sploh ne rata .drugi dan je kot bi jedel žaganje , tudi jaz dam manj kvasa kot pise , mogoče nimam prave moke .pomagajte mi z receptom in katero moko uporabljate

Kruh je sočnješi in se ne drobi, če dodaš v testo žlico ali dve olja, ali pa če ga namesto z vodo zamesiš s kislim mlekom, jogurtom ali pa s tem zamenjaš samo del vode. Uporabljam pa jaz vse možne vrste moke (pirina, polnozrnata, krušna, koruzna, ajdova ….), pa mi kruh vedno uspe in tudi naslednji dan je še dober in se v glavnem ne drobi.

lp

Julija

hvala.jutri grem takoj še enkrat probat ,pri nas ga razen naju z možem niso hotli jest , danidober.res je ogromna razlika od kupivnega , je pa zato bolj zdrav.tisti pečeni v roru jima je pa dober , kako pa je s tem pri vas?

me pa še nekaj zanima če mi lahko poveš. kako tukaj odpreš svoje vprašanje in koliko to stane.ker bi rada kar nekaj stvari vprašala , pa tega ne znam. hvala

Gay klikneš na Nova tema, pa se ti odpre takole podobno okence, kot je tole za pisanje odgovorov. Potem enostavno v rubriko naslov sporočila vtipkaš naslov spodaj pa vtipkaš besedilo. In na koncu klikneš pošlji.Pa vse je zastonj, nič ne stane.

lp

Julija

iz gaya sem se predjala v jana , ker je hčerka rekla da boš mislila , da sem moški . ime je pa po našem psičku . najlepša hvala za te podatke .malo se še lovim , ker sem šele en teden na internetu, pa se bom že naučila .zdaj ko je kar naprej dež bo malo več časa za to.kajti tudi danes pada .

Jana, nisem mislila, da si moški. Saj nick nič ne pomeni, spola mislim. Lahko si izmislimo kakršnokoli ime. Če pa še kaj ne boš vedela, ti kar mirno vprašaj. Saj zato smo tu, da si pomagamo med seboj.

Lep večer ti želim in naj ti kruhek uspe.

Julija

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close