Proja ala Babi
Babi, pred časom si napisala recept za srbsko projo, kakor jo je menda pripravljala tvoja prijateljica Saška (še vedno se je tudi mi spomnimo po pitulicah). Bom kar prepisala, da bomo vsi vedeli, o čem govorim.
“3 jajca
15 dag slanega sira
3 skodelice mleka
3 skodelice moke
3 skodelice koruzne moke
2 skodelici olja
ščepec pecilnega praška, malo soli, popra
V skledi zmešam jajčka, v njih razdrobim sir, nato dodam vse sestavine brez mešanja. Nazadnje vse v skledi dobro zmešam in vlijem v večji z margarino namazan pekač. Pečem pri 175°C približno 40 minut. Dobro je kot priloga k mesnim jedem ali kot samostojni prigrizek k pijači. Uporabljam vipavski sir, lahko feta sir.”
Malo me ima, da bi enkrat naredila to projo, vendar potrebujem več informacij. Najprej seveda skodelica, velikost je pomembna zaradi jajc. Ameriška skodelica je 2,4 dl – to bo verjetno preveč za ta recept. Jogurtov lonček, tj. 2 dl? Skodelica za belo kavo, srednje velika, kar je verjetno 1,5 dl?
Potem velikost pekača. Velik nizek od pečice? Prevelik? Srednji A4 pekač, kot mu pravim jaz? Pomagalo bi tudi, če bi povedala, kako visoka naj bi prišla tale proja? Kakšne 3 cm?
Evo, obudila sem star recept… Vnaprej hvala.
Pozdrav, Mimi
Hej, Mimi!
Ves, si kar v redu pogruntala:) Tudi sama sem Sasko takoj pobarala, kaksna skodelica:) V receptu sem napisala 2 dl skodelica. Jaz je ne nepolnim prav do vrha. Tudi s tekocino tako ravnam. Sicer ni veliko razlike, nekje med 1,5 – 2 dl. S stevilom jajck se kar ujema. Pri polnih 2 dl dam vcasih se 1 jajcek vec…itak jih mi malo pojemo ( v glavnem samo v pecivu).
Pekac – poznas tiste stare klasicne emajlirane – pravokotne? Taka velikost je ta prava.
Ce bi bil v velikem od pecice, bi bilo malo pretanko.
Kako visoko – peceno kaksne 4 cm.
Mislim, da sem prav povedala…zadnjic sem jo naredila pozimi.
Koruzna moka pa naj bo res moka in ne zdrob.
Sicer je ostalo napisano v receptu…z variacijami vred.
Joj, koliko srbskih dobrot smo jedli pri Saski!!!
Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.