Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika prosim za pomoč

prosim za pomoč

Lep pozdrav,
prvič pišem na ta forum, berem pa vas že od vedno ogrooomno. Do predkratkim se kuhala le tako za hobi, zdaj pa po sili razmer moram kuhati vsak dan. Sicer mi ni težko, vendar bi si rada malo olajšala delo.Prihajam namreč pozno iz službe domov. Zato me zanima naslednjih par nasvetov:ali lahko maso za palačinke, maso za polpete, maso za lazanjo iz šampinjonov pripravim dan prej in jo nato shranim v hladilniku?
In še mogoče kakšen nasvet glede jedi, ki jih lahko pripravim dan prej in jih nato samo dokončam???
Lp, t
Hvala.

Vse troje lahko pripraviš vnaprej. Pravzaprav lahko palačinke tudi vnaprej spečeš, če jih imaš na primer namen uporabiti za kanelone ali lazanje…

Vnaprej lahko popražiš čebulo za golaž ali pa pripraviš kar cel golaž vnaprej, tudi enolončnice lahko skuhaš dan prej – te so vedno boljše drugi dan, zelenjavo za omako lahko popražiš vnaprej (za rižoto ali testenine….). Če imaš namen pripraviti kako zelenjavno prilogo, lahko tudi zelenjavo pražiš/blanširaš dan prej in jo drugi dan le zabeliš. Tudi polento lahko skuhaš dan prej in jo naslednji dan le popečeš v ponvici ter preliješ z omako (prav tako vnaprej pripravljeno), lazanjo lahko v celoti pripraviš dan prej in jo ob prihodu iz službe le še daš v peč….

Hej!

Edino gob ne bi naprej pripravljala. Drugace lazanjo sestavis ze zvecer in drugi dan samo v pecico…polnjeno z zelenjavo ali mesom.
Skutine palacinke prav tako…

Ze pecene palacinke (prazne) tudi zamrznem in potem uporabljam, ko je sila.

Rizeva solata je naslednji dan se boljsa, ko se lepo prepoji.

Lahko naredis tudi maso za zdrobove knedelcke za v juho.

Lp

Najlepša hvala za odgovore. Za lazanjo iz šampinjonov se mi je kar dozdevalo, da ni fino, da jih “potenstam” in potem en dan stojijo v hladilniku. Ali pač??? Bom naredila kar mesno s korenčkom. Jaz bi sicer raje zelenjavno, pa ostali člani ne bodo preveč navdušeni. Zaenkrat imam jedilnik že sestavljen za cel teden vnaprej: jutri lazanja, v četrtek fižolova juha z malo prekajenega mesa in palačinke, v petek pa bi kar rižoto in zeleno solato, ki nam je na vrtu ne manjka??? Ali bi za rižoto lahko en dan vnaprej samo malo mesa prepražila in potem naslednji dan samo še riž???
lp, t

Tulipanček, pa pripravi lazanjo iz mešane zelenjave: malo korenčka, graha, bučk in paprike, pa brokolije in mogoče še malo listov špinače. Napol popražiš na malo maščobe. Zaliješ s smetano in lahko tudi paradižnikovo omako. S tem narediš lazanjo. Dodaš še malo sirčka. Tako lazanjo narediš lahkotudi pol-pol. To pomeni, da polovico narediš izključno z zelenjavo, v drugo polovico pa dodaš naseckano šunko, pršut ali pa recimo kolutiče hrenovk.
Pustiš v hladilniku in naslednji dan v peč…

Skoraj katero koli meso v kakšnih omakah lahko pripraviš en dan prej in počaka v hladilniku. Velja za popraženo mleto meso (za bolonez omako, lazanjo, polpete…), vse sorte zrezkov v omaki, tudi pečen piščanec. Razmišljaj tako: če je meso termično obdelano in ohlajeno, se nima kaj pokvariti. Pogrevaš med nadaljnjo pripravo, počasi v pokriti kozici, v mikrovalovni ali kakor pač je.

Vse to je dobro narediti dvojno količino: eno pustiš za jutri v hladilniku, drugo zamrzneš. Z vsem tem prihraniš na času. Tudi lazanji v kompletu lahko narediš dve, eno za jutri, eno za enkrat drugič.

Danes nam zamrzovalniki ne služijo veš toliko za shranjevanje zelenjave in mesa, to imamo vsak dan v trgovini, bolj so uporabni za gotove ali pol-gotove jedi. Skoraj vse, kar delaš, lahko zamrzneš. Ta trenutek se spomnim samo krompirjeve musake, da odmrznjena ni dobra.
LP Mimi

Tulipanček in druge, slučajno imam več časa, pa sem prekopirala, kar sem zbrala na forumu ob različnih priložnostih v zvezi s pripravo kosil vnaprej, predvsem za med tednom. Vse ste prispevale kakšen košček v ta mozaik, sedaj pa naj tudi služi vsem :-))
LP Mimi

Kosilo na zalogo
Mikrovalovna pečica zelo pomaga, četudi je preprosta. Služi za začetno pripravo, npr. za pečenje mesa, medtem pa v 20 minutah zagreješ klasično pečico in prestaviš meso in še kaj drugega, da se v pečici dokonča. Medtem lahko zamešaš solato, ki jo že kaksen dan prej umiješ, odcediš in zapreš v plastično posodo.
Priprava hrane na zalogo in zamrzovanje po porcijah je primerno za kosila med tednom, za večje otroke in takrat, ko ima vsak svoj urnik. Zjutraj pred službo lahko prestaviš hrano iz zamrzovalnika, da se počasi odtaja. Ponavadi sem ob slabem vremenu med vikendom kuhala kakor za kakšen hotel, tudi po pet, šest različnih jedi in jih po porcijah zamrzovala.

Varianti za zamrzovanje in potem odmrzovanje, pogrevanje v MVP sta dve:
– hrano vzameš iz vrečke ali posode, jo prestavis v navadno jena posodo s pokrovom in pogreješ;
– v isti posodi, v kateri je bila hrana zamrznjena, jo pogreješ v MVP.
Primerna hrana za zamrzovanje in pogrevanje:
– musaka, lazanja
– rižota, rižev narastek
– nezakuhana juha
– golaž, vampi
– slana gibanica ali burek, slane pite iz vlečenega testa
– fižolov pire
– haše iz mletega mesa
– polpeti raznih vrst

Kosilo za naslednji dan ali vnaprej
– pasulj, golaž, ričet, jota, segedin
– boranija, haše, polnjene paprike, zelenjavne mineštre
– vse vrste zrezkov v omaki
– lasanja, rižota (razdelim na krožnike, pokrijem s prozorno folijo in postavim v hladilnik, naslednji dan v mikrovalovko)
– kruhovi cmoki, njoki
– češpljevi cmoki, štruklji
– bolj nasitne solate (z rižem, testeninami)
– skutne palačinke (masa in nadev vnaprej)
– preliv za testenine
– solata iz hobotnice ali lignjev
– ohrovtovi zvitki v paradižnikovi omaki
– ratatouille z rižem, polento ali pa le z dobrim kruhom

Možnosti za pripravo hrane vnaprej, da se izkoristi čas:
– Zamrzne se lepo:
čista goveja juha, zelenjavna juha
golaž, mesna omaka, čufte, ričet, pasulj, sarma, segedin, jota, obara z žličniki, vampi, sataraš
nadevane paprike, zrnat fižol, pražen paradižnik, pečene paprike
panirani puranovi zrezki, panirani jurčki
štruklji, marelični cmoki, krompirjevi svaljki, kruhovi cmoki
– Fižol skuham vnaprej, ga porazdelim po jogurtovih lončkih in dam v skrinjo. Za fižolovo mineštro ga samo odtalim in zmiksam, lahko ga dodam solati.
– Posebej za zmrzovalnik pripravljam: bučke v omaki, kumarice v omaki, kolerabo v omaki, sladko zelje, mlad fižol v omaki, špinačo. Pa še razno drugo zelenjavo, ki je je poleti dovolj
– Dušene bučke ohladim, razdelim po kupčkih za eno porcijo na pladenj, zamrznem, potem pa v vrečko; imam za hitro omako za na pašto, v rižote, v juhe. To naredim poleti, ko je bučk ogromno, potem pa jih čez zimo počasi porabim.
– Sveži peteršilj drobno sesekljam, dam v posodico za led, kapnem kapljico vode in zamrznem, nato prestavim v vrečke. Običajno kocko dodam jedem med kuhanjem, da se hitreje stopi.
– Mesna omaka počaka v hladilniku kakšen dan, dva in lahko iz nje naredim različne stvari.
– Mineštrice skuham 2-3 dni vnaprej in jo shranim v hladilniku. Če jo je več, jo razdelim v jogurtove lončke in v skrinjo z njo.
– Lazanje spečem velik nizek pekač, potem jo razrežem na porcije za enega, dam na pladenj in v skrinjo zamrznit, zmrznjeno v vrečke.
– Panirane kanelone delam vnaprej večje količine in jih še surove ali pa že ocvrte zmrznem. Pridejo mi prav kot malica za v službo ali pa za hitro kosilo.
– Zamrznem pečene zavitke, tj. sirov, jabolčni. Nesladkano čežano iz jabolk (in hrušk) s cimetom. Rolado.
– Vnaprej naredim pesto.

Mimi, super si!!!!

Hvala vsem za prijazna pojasnila in navodila, ki mi bodo še kako prišla prav v moji nadaljni kuharski karieri.
Lazanja – in to mesna, je že nared in čaka samo še na to, da jo nekdo prestavi iz hladilnika v pečico, in upam, da ta nekdo ne bom jaz in da me bo že kdo prehitel še preden jaz pridem domov. Po kosilu pa v boj s fižolovo juho. To bo šele zanimovo, saj se še nisva pobliže seznanili. No, ja saj bo…nekaj bo že ratalo. Aja , pa na palačinke ne smem pozabit…

Lp, tul

Praktično vse novejše pečice imajo timer, tako da za nekatere stvari pride v poštev, da jih daš v pečico, vklopiš timer in je že ob prihodu skoraj pečeno. Ja, vem, najprej moraš v mislih sprejeti to možnost, preizkusiti, dobiti zaupanje v pečico.

Med tednom nimam dirk s kuhanjem, tako da tega nisem preizkusila pri vsakodnevnem kuhanju. Nam pa včasih prav pride za vikend, ko nas po izletu doma v pečici čaka pečena piška :-))

Samo kot namig in možnost.
LP Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close