Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Tiramisu-Babi, prosim…

Tiramisu-Babi, prosim…

…mi lahko zaupaš, kako narediš kremo za tiramisu? Enkrat sem zasledila, da jo toplotno obdelaš.
Delala bom torto za otroke in ker ne bi rada delala s surovimi jajci, te prosim za pomoč!!!
A je ta krema dovolj pregreta, da ni strahu glede npr. kakšne salmonele?

Hvala!!!

Lep dan!

Pa se ti zdi tiramisu primeren za otroke, če se prav spomnim vsebuje precej prave kave in ruma?

Titi,

čokoladni tiramisu ALI sadni .. oboževana sladica pri nas. rumenjake s sladkorjem penasto umešam in mixam v vodni kopeli nad paro. da se fino pregreje. Nato ohladiš in nadaljuješ z mascarponejem, smetano in beljaki.

LP
Neža

Smejte se!

Maly, kolikor jaz vem, ruma niti originalni tiramisu ne vsebuje.
Če še enkrat prebereš, boš videla, da bom delala torto in bom uporabila samo tiramisu kremo.

Hej, Titi!

Kremo delam vedno nad paro in je toplotno dovolj obdelana, ker se kar nekaj casa “kuha”, dokler se popolnoma ne zgosti.
Tako pripravljeno jajcno kremo uporabljam potem tudi za pripravo sladoleda. Kuham ze kar veliko let ( skoraj prevec) in pri nas se nihce ni imel tezav zaradi salmonele:) ali cesa podobnega.

Ker ne vem, ali bi rabila vanilijevo kremo ali cokoladno, prepisem oba recepta. Potem se bos pa sama odlocila. Meni je ljubsa cokoladna, ker ubije okus in vonj po jajckih;me moti ze iz otrostva.

Vanilijeva krema

3 dl mleka, 20 dag zmletega sladkorja, 5 rumenjakov, zlica krompirjeve ali navadne moke ( knjiga je stara – zdaj lahko uporabis Gustin), vanilijev strok ali zavitek van. sladkorja

Mleko zavrem z vanilijo in malce ohladim.

Sladkor dobro stepamo (z metlickami el. strojcka) z rumenjaki, da naraste in se zgosti ( kot bi delala za biskvitno testo). Potem med stepanjem dodajamo presejano moko ali kar pac zelis in toplo mleko, v katerem se je kuhal vanilijev strok ali dodan v. sladkor. Tako pripravljeno zmes damo v vecjo posodo, v kateri je voda tik pred vretjem. Nadaljujemo s stepanjem nad paro tako dolgo, da se krema lepo zgosti.

Posodo s kremo damo v hladno vodo in stepamo do ohladitve. Potem caka v hladilniku do uporabe.

Cokoladna krema za tortni nadev

15 dag zmletega sladkorja, vanilija, 3 jajcka; 20 dag surovega masla – sobna temperatura, 15 dag cokolade, 2 zlici ruma ( ali kaj aromaticnega kot je irski kremni viski) – za otroke to spustis

V loncku razzrkljamo cela jajcka s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem.
Loncek postavimo v vroco vodo ter zvrkljamo ali stepamo zmes dalje, da se sgosti in lepo naraste( ne sme biti pregosto). Tako kremo damo hladiti v mrzlo vodo in jo veckrat premesamo.

Posebej gladko umesamo maslo z zmehcano jedilno cokolado, da je res homogeno. Po malem ji potem dodajamo ohlajeno jajcno kremo. Na koncu primesamo se alkohol.

Namesto masla, lahko cokolado dodas stepeni sladki smetan.

Se boljsa
je varianta, ki jo tu obiskujoca dekleta obvladajo:

Zvecer segrejejo smetano, ji dodajo zmehcano ali samo naribano cokolado, pustijo cez noc v hladilniku in naslednji dan stepejo v kompaktno kremo. Nisem se delala in razmerij ne poznam.

Obe kremi prideta kompaktni in se lepo obdrzita. Nikoli ne uporabljam zelina. Moras pa res pridno stepati in vztrajati nad paro:)

Upam, da sem kaj pomagala.

Lep pozdrav Babi

Joj, Titi! ker bos kremi primesala se mascarpone, potem toplotno obdelaj
kar cela jajcka po drugem receptu, brez dodatka moke in mleka. Malo na hitro sem prebrala in sem najprej pomislila na klasicno vanilijevo kremo.

Torej tako, kot je rekla Nyah in kot sem napisala za cokoladno kremo.
Stepaj cela jajcka s sladkorjem do lepe goste kreme.

Oprosti:) Lep pozdrav in naj ti uspe… Babi

Hvala za nasvete!
Bom naredila tako, kot sta svetovali Babi in Neža. Končno bom uporabila mojo novo posodo za kuhanje nad soparo 🙂
Sporočim, kako je uspelo.

Sorry, v mojem receptu sta rum in kava in otrokom vedno povem, da je sladica izključno za odrasle, otroci dobijo kaj drugega.

Titi, malo me radovednost daje – akakšno posodo za kuhanje nad soparo imaš oz. na kakšen način jej v njej možno soparit jedi in kakšne jedi vse?
Jaz sem ravno včeraj soparila fileje lososa za kosilo :), nimam sicer najbolj primrne posode, ampak se nekako znajdem 🙂
Kje pa si jo kupila?

LP, zala

Zala, to je v bistvu ena posoda iz nerjaveče kovine, ki ozgleda kot polkrogla, samo, da ima okoli še rob. Lahko jo uporabljaš npr. tudi za mešanje raznih krem, biskvitnega testa,… Fajn je, ker je take oblike, da jo lahko postaviš nad kakšen lonec in se super prilega. Ni pa to kakšen poseben soparnik. Ko jo uporabljaš na pultu, daš pod njo gumijast podstavek, da je ni potrebno loviti 🙂
Kupila sem jo v Merkurju in je od Dr. Oetkerja.

Evo še slikca te posode.

Očitno ne znam najbolje.

Še enkrat poskusim, drugače obupam!

Malo sem trmasta…

Pa še vedno ne vidim :))))

Lp, Ela S
ps: trmasto vztrajaj

titi, vseeno hvala! Vprašala sem le zato, ker že dolgo časa iščem nekaj kvalitetnega za soparjenje…..bom že našla….kdor išče, ta najde 🙂

LP

Žal pripenjanje slik na forumu zadnje dni ne dela. Upajmo, da bo Primož kmalu popravil.

Kaj pa sedaj?

Glede čokoladne kreme, ki omenja Babi…
Uporabiš eno sladko smetano (meni se najbolj obnese Ljubljanske mlekarne) in eno 100 g jedilno čokolado (Gorenjka). Če potrebuješ več pač pomnožiš.

v navadni posodi segrevaš smetano in nalomljeno čokolado toliko časa, dokler ni vsa čokolada razmešana – ne smejo se več videti pikice, ampak mora izgledati kot čokoladno mleko.

Počakaš da se ohladi na sobno temperaturoin čez noč pustiš v hladilniku (ali vsaj 2-3 ure). Potem zmešaš – se zares hitro stepe (20-30sekund) in namažeš na biskvit.

Strašno dobro in vsi te bod spraševali kako si naredila to fantastično kremo.

Pa še tole: meni prvič in drugič ni uspelo. Sedaj vem, kje sem ga polomila in mi rata vsakokrat. Če ne bo šlo, ponovi.

Andreja

Andreja, hvala:)

Zdaj sem si kolicine spravila na varno in naslednjic uporabim:)

Bi se povedala, kje si ga “polomila”, da ne bom ponovila tvoje napake?

Lep pozdrav Babi

Meni se je prvič sesirila, ko sem jo naslednji dan stepala. Pa pravzaprav sploh ne vem, zakaj. Verjetno sem predolgo stepala. Takrat sem menda pričakovala, da bo stepeno naraslo kot običajna stepena smetana in da bo polna skleda kreme :-))) pa sem kar stepala in stepala.

Kasneje je bilo vedno v redu.
Aneja, tvoje napake tudi mene zanimajo, to je najboljša šola. Hehe, in na tujih napakah najcenejša :-))
LP Mimi

Evo recept za Nebeški močnik:
Meni ni ne vem kaj, boljši mi je navaden tiramisu, sestra ga pa ima zelo rada.

1 l mleka, 3 jajca. 3 žlice sladkorja, 12 dag ostre moke, 1 škatla baby keksov, kava rum ali sadni sok.
Mleko zavremo, rumenjake, sladkor, vanili s., moko zmiksamo z malo mleka in kuhamo 2-3 min., da se zgosti.
Iz beljakov pripravimo sneg in ga vmešamo med toplo maso. Skuhamo močno kavo, dodamo rum. V toplo namakamo kekse in jih polagamo v plasteh (kot tiramisu) v posodo. Vsako plast prelijemo z mlačno kremo in ohladimo. Namesto v kavo lahko namakamo kekse v mlačen sok. Ohladimo in močnik obložimo s sadjem in smetano. Ohladimo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close