Skutini zepki – pravilen recept
Avena:)
Tole z ajdovo moko je pa ideja! Palacinke so pri nas skoraj vedno, ce ze ne samo z ajdovo, pa z dodatkom psenicni moki in so res okusne.
V prvih hladnejsih dneh bom naredila te zapke z dobro ajdovo moko:)
Imamo spet “tapravo” poletje – morje ravno pravsnje:)
Vnuk je pa imel malo smole z vremenom ta zadnji teden.
Lep pozdrav
Babi, mi lahko napišeš približne količine za palačinke iz ajdove moke? enkrat dolgo nazaj sem jih že delala in se mi niti malo niso posrečile……masa se sploh ni zapekla, postala je mehurjasta in na koncu s eje vse sprijelo skupaj, ko sem jo hotela po najboljših močeh (vmes se mi je 2x strgala) obrniti…
Bi morala dat več jajc, dodati belo moko??
LP
Zala, palačinke iz ajdove moke delam tudi jaz. Polnim jih enako kot bele, lahko sladke ali slane variante. Jaz obožujem sirove :-))
Pečem malenkost debelejše kot navadne bele in se mi nikoli ne trgajo.
Točnih količin pa žal nimam, ker jih vedno delam “od oka”.
Kadar jih peče mož, vedno da zraven še malo riževe moke, ker pravi, da se mu sicer trgajo. Meni se nikoli, je pa res, da on dela res čisto tanke.
Hej!
Avena je ze pojasnila:) Naj dodam se svoje izkusnje.
Imam res dobro domaco ajdovo moko, ki je v primerjavi s tisto iz trgovine voljnejsa.
Najprej sem zacela z mesanjem obeh mok; recimo 2/3 psenicne, 1/3 ajdove.
Potem sem se ojunacila in razmerje obrnila, na koncu pa ze samo ajdovo:)
Nismo veliki uporabniki jajck, zato jih v palacinkah ne sparam; racunam 1 jajcek na osebo. Ker imam pa tako posodo, ki jo samo v zacetku naoljim, se ravnam po navodilih proizvajalca, da vlijem v testo malo olja ali se bolje, malo stopljenega masla. Testo pustim malo pocivati in povem ti, da se lepo pecejo brez trganja. Mogoce tisto malo mascobe tudi pomaga. Okus pa res zeloo dober.
Najprej sem jih uporabljala samo za zelenjavne nadeve, zdaj pa tudi za sladke ( marmelada, nutela, zduseno sadje, svez pomarancni sok – zgoscen z malo sladkorja…). Vnuku so zelo vsec in ce je njemu vsec, potem vem, da je dobro:)
Poskusi tudi ti najprej z mesanico, potem pa pogumno naprej:)
Lep pozdrav obema Babi
Babi in Avena, najlepša hvala!
Ta vikend bom naredila palačinke – nekaj iz bele moke in nakj iz ajdove moke. Bom pa dala 2/3 ajdove in 1/3 bele moke!
Še nekaj bi vaju vprašala: koliko dcl mleka naj dam na 1 jajce (Babi, napisala si da daš 1 jajce na osebo – ok, recimo da so 4 osebe, in jaz bom za to uporabila 3 jajca – koliko mleka oz. radenske dodaš na to količno jajc? Vsaj približno?
Se oproščam, da tako sprašujem ampka res ne bi rada doživela kalvarije kot sem jo takrat, ko sem prvič pekla ajdove palačinke….:) vstran vržen čas in material, ter na koncu slaba volja! Res ne bi rada ponovila 🙂
Hvala in sonček pozdravček iz koroške! zala
Zala:) To bo zdaj malo tezje:)))
Sama palacinkino testo ne delam po kaksnih napisanih navodilih. Stepam oziroma mesam v svojem Ronic multipraktiku tako, da ubijem jajcka, dodam moko in tekocino ( ponavadi manj kot v resnici rabim), potem pa metlicke mesajo. Nakar vidim, ali je potrebno dodati se moko ali tekocino glede na kolicino in gostoto, ki jo zelim. Zdaj ze vem, do kod mora segati masa v posodi za doloceno stevilo palacink in kako redko ( gosto) mora biti. 1/3 tekocine je vode ali radenske. In zlica olja ali malo stopljenega masla, malo soli in pikica sladkorja (lepo se potem vidi cipkast vzorec) gre notri. Vcasih dodam malo ruma, cimeta in vanilij. sladkorja, ce so palacinke s sladkim nadevom.
Svetujem ti, da delas podobno:) Pa moko pred uporabo presej.
Glede jajck je pa tako: Za naju dva je ponavadi samo en jajcek, za vec ljudi pa racunam 1 na osebo, zlasti ko so otroci, da pac pojejo tisti svoj jajcek:)
Zdaj ti pa prepisem se recept iz knjige za priblizno orientacijo:
1/2 l mleka ( del lahko voda), sol, 4 jajcka, 30 dag moke
To naj bi bil osnovni okvir, seveda je pa odvisno od moke in se cesa:)
Lep pozdrav Babi
Babi, hvala lepa da si se potrudila! Pravzaprav sem imela v misilih to, koliko ajdove moke približno dodaš na 1 jajce (1 žlico, morda 3 ali več?) in na koliko mleka/radenske…ker sem prebrala, da ajdova moka popije več tekočine kot bela!
Samo 3 stvari bi si rada še razjasnila:
– ali uporabiš pri peki ajdovih palčink več jajc glede na enako količino moke, kot če bi pekla “bele palčinke”?
– ali narediš maso za ajdove palačinke bolj gosto kot tisto za palčinke iz bele moke?
– a so po tvojih izkušnjah ajdove bolj krhke, se hitreje lomijo kot tiste iz bele moke, in težje “obračajo” v ponvi (ali pa se je to dejansko samo meni “posrečilo :))))
Prosim, oprosti, zdaj imam “burjo v glavi” zaradi hitro bližajočega izpita, in mi za ostale stvari (npr. za ajdove palačinke) ostane bolj malo prostora v glavi 🙂
LP, zala
Hej, Zala!
Zdaj sme verjetno prepozna, pa za drugic.
Ne, jajck zaradi ajdove moke ne dam nic vec. Spomni se, koliko moke das za navadne palacinke in zmesaj v razmerju, ki ga zelis. Delaj postopoma, da vidis gostoto. Ko bo masa nekaj casa stala, dodaj se malo tekocine, ce je potrebno. Masa je enako gosta, kot za navadne. Raje vidim, da je nekoliko gostejse, ker je lazje tekocino dodati kot moko:)
V bistvu se enako obnasajo kot z belo moko. Ne pozabi dodati malo mascobe.
Tista burjica v glavi je razumljiva:)))
Vem se za enega, ki razmislja o izpitih na medicini; mogoce ga celo poznas:)
Klemen iz Bovca.
Lep pozdrav … se opravicujem, ker sem tvoj zadnji post prezrla …in pesti tiscim za oba Babi
Forum je zaprt za komentiranje.