NA POMOČ -GOSENICE!!!
Vse imam pripravljeno za pecivo O-O – gosenice in sicer po tem receptu:
GOSENCE
0,5 kg skute
25 dag margarine
2-3 jajca
2-3 dag kvasa
sol
moka po potrebi
mak za potresanje
jajce za premaz
Zamesi bolj mehko testo, ki naj nekaj časa počiva, razvaljaj, izreži trikotnike in zvij v mini rogljičke, premaži z jajcem in potresi z makom.
(lahko izrežeš kake druge oblike in posipaš s kako drugo stvarjo, npr. s sezamom)
RES ME GRABI PANIKA!
Upam, da bom dobila kakšen hiter odgovor, sicer ne vem kaj bom.
Sladkorja ni, ker je to slano pecivo.
Moka po potrebi piše zato, ker je odvisno od skute, če je bolj vodena skuta je več moke, pripravi približno 35 – 50 dag in dodajaj postopoma (30 dag takoj, če se ti zdi premehko in “prepacasto” pa še malce dodaj, testo naj ne bo premehko in ne pretrdo – tako da se z lahkoto valja in ne prijemlje.
Kvasec naredi tako, da daš kakšno žlico mlačnega mleka ali vode, žličko moke in čisto miceno sladkorja (za hitrejše vzhajanje).
Naj te ne skrbi… gotovo ti bo uspelo.
Tamara, ne bom ekzaktna, ker recepta ne poznam, oziroma se nisem preizkusila. Sumim pa, da je pecivo slano in zato ni omenjen sladkor. V kolikor bi zelela sladke rogljicke, pa dodas sladkor po obcutku.
Moka po potrebi:) Pri testu s skuto res ne moremo natancno dolociti kolicine moke, ker je odvisna od tega, ali je skuta zelo mokra ali suha.
Ker pise” bolj mehko testo”, bos dodajala moko sproti po obcutku.
Tudi tisti kvas mi ni popolnoma jasen. Skuta ze sama deluje kot sredstvo za vzhajanje. Jaz ne bi delala kvasca z mlekom, bi ga kar nadrobljenega vmesala v testo.
Sicer pa nikoli ne grem delati , ce mi kaj ni jasno. Mogoce bi pa danes naredila zepke po spodnjem postu. Ko bos dobila natancna navodila, bos pa naredila te gosenice:)
Lp
Tamara, zgleda, da medtem ko pisem, so druge hitrejse:))
O O ti je ze pojasnila. Mislim, da kvas ne bo problem. Sestra dela pico vedno tako, da kvas kar vmes nadrobi; tudi na TV sem ze kdaj videla, da delajo testo brez prej vzhajanega kvasa. Skuta bo itak pomagala:)
Sem za racunalnikom, ker mi nekaj po stanovanju obrtnik elektriko ureja.
Pa porocaj!
Popoln uspeh!
Resnično me je prej zajela panika, ko sem zmetala vse sestavine na kup, sem najprej ugotovila, da ni mleka za kvas, ok, sem ga pač nadrobila, potem pa še vidim, da ni sladkorja, moka pa le po potrebi, nekako sem si predstavljala, da se moka doda le, če drugače ne gre skupaj, jaz pa pred sabo kupček skute in veliko masla, pa jajca; niti slučajno mi ni bilo jasno kako bom to spravila skupaj…
No torej, po začetniški težavi sem dobila voljno, mehko in gladko testo, oblikovala iz trikotnikov majhne kifeljčke, jih premazala s stepenim jačkom, posula s semeni (mešanica lanenih semen, sezama…) ali pa z makom.
In nastali so čudoviti kifeljčki, dišeči in zelo lepi na oko, pa seveda dobriiii.
Sedaj so še topli in grejo čudovito v promet.
Še enkrat hvala obema.
Forum je zaprt za komentiranje.