Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika lastniki amc posode

lastniki amc posode

Že zelo dolgo imamo to posodo pa nič ne kuhamo brez vode. Sploh ne vem ali je to res mogoče, Pri nas jo uporabljamo kot vsako navadno posodo, razen pri mesu recimo uporabimo manj maščobe.
Zanima me, ali kdo res kuha npr. krompir brez vode? Bila bi tudi zelo hvaležna, če me kdo opozori na kako posebnost pri kuhanju s to posodo. Jaz sem bila še otrok, ko smo jo kupili in predstavitve nisem gledala, mami pa kuha z njo isto kot z drugimi.
Hvala za trud!

Sama je sicer nimam, ima pa jo moja mama. Tudi ona kuha klasično, kar se zdi meni brez veze, ker je na tržišču ogromno kvlaitetne posode za precej manjšo ceno. Ko sem še živela doma in tudi kuhala, sem jo uporabljala tako, kot naj bi se to posodo uporabljalo. Spomnim se celo, da sem pekla kruh na štedilniku in je krasno uspel. Kuhanje brez vode in v nadstropjih pa ravno tako. Mogoče ju dobro, da vsaj v začetku dodaš zelenjavi in krompirju kakšno kapljico, ampak res čisto malo vode. Spomnim se tudi tega, da ko pride termostat do rdeče črte, štedilnik ugasneš in kuhaš naprej. Čas kuhanja in razne finte pa pridejo s prakso. Kaj več ti res ne morem pomagat, ker je od mojih eksperimentov že skoraj 20 let.
Mogoče tudi ne bi bilo odveč, če poiščeš kakšnega zastopnika AMC, ki bi bil pripravljen narediti predstavitev, da bi malo osvežila znanje. Je res škoda, da se taka posoda ne bi uporabljala tako, kot je treba.

Res je.
Zelenjavo daš v lonec (največ do polovice ali tričetrt polno). Dobro je če je mokra (prej oprana), sveža (ne uvela) in dodaš nekaj žlic vode, toliko, da se lahko dela para (odvisno od velikosti posode od pol deci do deci).

Potem nič ne odpiraš in kuhaš po znakih na pokrovki, če jih imaš. Če ne, poslušaš, da začne voda vredti (v par minutah, zelo hitro) in preden se začne pkorvka dvigovat, znižaš na minimum in zelenjavo dušiš v sopari.

Časi so malce daljši, odvisno pač od tega, kako mehko želiš in koliko je vsega v posobi. Krompir npr. traja po mojih izkušnjah relativno precej dlje kot v vodi.

Vsa zelenjava ima veliko boljši okus, ohranja barvo (torej antioksidante) in več vitaminom, ker se ne kuha v vroči vodi, ampak v sopari. Kuhana zelenjava za dva za večerjo (brokoli, kolobarji korenja, cvetača) pri nas npr. v posodi ostanejo 10 do 15 minut in še kakih 10 minut po tem, ko kuhalno ploščo že ugasnemo. Posoda ohranja toploto, zato dobro kuhano hrano, če jo pustite v vroči posodi malo dlje še po tem, ko je plošča že ugasneja, najverjetneje rakuhate.

Mi tudi kruhove cmoke in štruklje kuhamo v sopari na enak način, imamo pa zraven pripomoček, ki se mu reče softiera (cedilo z nožicami, ki ga vtaviš v posodo in torej hrano držijo malce stran od dna).

Večino hrane pojemo surove, kar pa kuhamo, se nam pa zdi res škoda, da bi razkuhali ali da bi zlivali najboljše stran z vodo.

Poskusite,
M

Mojca Berdnik Vozel

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close