Najdi forum

Napihnjenost

Zanima me, kaj naj storim saj se vedno vsak dan počutim tako napihnjeno. V pred 8 meseci sem jemala jemati kontracep. tablete, ki sem jih prej jedla 3 leta in se v teh letih zredila za 10 kg. Od takrat ne morem dol spraviti kg, nevem kaj naj storim, karkoli pojem se počutim napihnjeno. Jem pa raznoliko hrano, veliko zelenjave, sadja in spijem veliko vode. Prosim Vas za nasvet, ali bi bilo dobro prenehati jesti po 18 uri zvečer in kaj naj bi jedla, da se ne bom počutila tako napihnjeno?
Hvala.

– Odlično bi bilo ne jesti po 18 uri zvečer – tako boš morda tudi lažje izgubila odvečne kilograme.
– Veliko, ampak res veliko se gibaj – hoja, kolesarjenje, tek, vse to pripomore k boljši prebavi in izgubi kg.
– Čim manj jej hrano ki napenja: fižol in ostale stročnice, zelje, …
– Pravilno kombiniraj hrano, za en obrok pojej le eno vrsto sadja (ne mešati več vrst med seboj), in tudi sadja ne jej tik pred ali tik po obroku, naredi malo pavze vmes.
– Jej zelo malo mesa, zelo malo mleka, če imaš rada mlečne izdelke uživaj le lahke jogurte ali manj mastne sire.
– Skuhaj si čaj proti napenjanju – ali otroški čaj (že pripravljena mešanica) ali čaj iz komarčka, kumine, kamilic.
– Veliko pij – predvsem vode, morda tudi čaj iz kopriv, ognjiča, rmana, regrata (mešanica Krrt).
– Morda se odločiš, vsaj za nekaj časa (mesec ali dva) jesti le presno hrano.

Hojla!
Vem kako se počutiš, ker sem tudi sama imela blazne probleme z napihnjenostjo, vendar je bil pri meni izvor drugačeč, a vseeno podoben (hormonske motnje, tudi kg so šli gor – na srečo še do sprejemnljive meje, a imela sem jih precej manj). Zdaj se je približno uredilo vse skupaj, amapk kg še vedno zelooo težko grejo dol – kar se pa napihnjenosti tiče sem prišla do presenetljive ugotovitve:
– ker imam zelo občutljiv želodec, se je nazadnje izkazalo, da sem alergična na aditive in stabilizatorje v prehrani (na večino)
– absolutno izključi iz prehrane: sadne jogurte, bela moka v čim manjših količinah, mleko, ne preveč ponlozrnatih izdelkov (to je bil zame na začetku strašen problem, ker jih obožujem, a povzročajo napihnjenost – zdaj jih že lahko jem), izključi tudi stročnice (leča, čičerika, fižol, koruza, grah….),izogibaj se svežih jabolk in hrušk za nekaj časa, od surove zelenjave pa le MEHKO zeleno solato (pozabi na zelje itd.) in mehke paradižnike (po možnosti neškropljene) ter kuhano zelenjavo, zabeljeno le z malo smetne ali nesegretega olja. Priporočam tudi izogibanje čebuli, tako surovi kot praženi. Izlkuči tudi vse ocvrte jedi (krompir, meso, zelenjava….), čips, bonbone…..
Še ena stavr, ki ti jo priporočam, je peka kruha doma v pečici – kupljen mene vedno napihne! Če že ne bi imela možnosti domačega kruha, potem pa vsaj ne jej svežega kupljenega kruha – naj bo star vsaj en dan (nikakor ne kupuj zapakiranih kruhov – jaz sme bila nora na tiste polozrnate, groza).
Tudi za sadje ti svetujem, da ješ večinoma le kompote, ki jih skuhaš SAMA in ne dodajaš sladkorja, ki dodatno napihuje!! Torej, žal čimmanj svežega sadja (to je bil pri meni grozen problem, ker sem vedno imela v šoli za malico sveže sadje in pa sadni jogurt), če pa že, pa priporočam marelice, sveže fige, nektarine, breskve…..izogibaj se tudi lubenicam, melono pa poskusi, če ti paše (če te bo napihnilo po njej, pol jo pač izljuči – nekaterim ne povzroča težav drugim pa).
Aja, pa še to: vse potice z orehi, makom, rožiči in podobnimi nadevi pozabi za nekaj časam dokler se ti stanje ne stabilizira. Meni je kolikor toliko odgovarjala edino rozinova potica, pa še ta mi je pustila posledice čez noč…..

svetujem pa ti čimveč riža, kuhanega samo na osoljeni vodi – v bistvu takrat ugotoviš, da je sam riž res dober 🙂 Jaz uporabljam jasminovega ali ap basmati zaradi fine arome. Mlečne izdelke jej v majših količinah (mleka raje čimmanj), vsekakor pa odstrani tudi vse mehurčaste pijače in alkohol – pa tudi sadne sokove, razen tistih iz sveže stisnjenih sadežev! Piješ lahko torej vodo, čaje in sveže sokove, tudi blago kavo z malo mleka lahko….
Priporočam tudi albert kekse v manjši količini, čokolade raje čimmanj.

Meni je zelo pomagal zeleni čaj (kupujem aromatizranega v čajnici), potem Rooibos Chai za pomiritev želodca, želodčnih krčev in napihnjenosti, ampak najboljše pa se je izkazal čaj Pu-Erh, starodavni čaj kitajske medicine, ki te “postavi v ravnovesje” 🙂 Kupim ga v čajnici Cha v LJ, pa tudi drag ni preveč. Meni je res zelo pomagal (zjutraj na tešče, popoldna in zvečer sem ga pila), okusa pa nima ravno prijetnega, ampak ko se ga navadiš, je super!

In predvsem pazi na količino hrane – raje večkrat in po malo, pa 1 ali uro in pol po obroku nikar ne pij tekočine….zvečer jej lahko hrano – kakšen krožnik juhe, dušeno zelenjavo ali pa pusto meso, pripravljeno s čim manj olja. In še to je pomembno – 4 ure pred spanjem ne jej nič, lahko si privoščiš čaj.

Kar pripravi se, da bo šlo nekaj časa zraven, da se ti bo tole uredila…jaz sme dala skos vse žive preiskave, pa so ugotovili samo nadraženo želodčno sluznico in sem se mučila 2 leti, preden sem ugotovila kaj je narobe in zdaj je vse OK…priporočam da se vsaj 2 meseca bolj kot ne držiš tega kar sem napisala, in bi moglo bit bolje….tudi jaz sem imela slane in sladke občasne prekrške, za katere mi je bilo potem žal, ker je trebuh govoril svoje 🙂

LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close