Najdi forum

rabarbara

letos sem posadila rabarbaro vendar me zanima kdaj lahko uporabim liste kdaj so zreli kako bom vedela in kako uporabljate rabarbaro

Pri rabarbari uporabiš stebla, listi niso užitni. Kdaj je zrela težko rečem. Takrat enkrat, ko so stebelca debela za en prst, jo je moj tast običajno porezal.
Uporabiš jo lahko za zavitek – štrudelj, kompot. Lahko mešaš z drugim sadjem, npr. jabolki. Kompot je tudi zdravilen, saj odvaja odvečno vodo iz telesa. Sicer pa si lahko kaj več prebereš v kakšni kuharski knjigi, pa tudi v kakšni knjigi o zeliščih.
Rabarbara je po naravi zelo kisla, zato potrebuje kar precej sladkorja. Ljudem, ki imajo preveč kisline, običajno ne prija. Sicer pa je ohlajen kompot zelo osvežilen.

Kaj več bo pa povedala še kakšna druga, ki ima več izkušenj z rabarbaro.

Upam, da sem ti kaj pomagala.

LP

Julija

Rabarbara je najboljša spomladi. Obtrgavaš jo do takrat, ko naredi cvet. Prvo leto rabarbare ne obtrgavaš, da naredi močno korenino. Šele drugo leto jo pričneš uporabljati. Po približno 10 letih jo je potrebno presaditi.

Uporabna so samo stebla, ki jih je pred uporabo potrebno olupiti. Sama boš videla, kako na mladih steblih brez težav potegneš kožico dol. Starejša stebla je težje lupiti. Postanejo bolj žilava.

Stebla pri rabarbari ne režeš ampak malo zasukaš in potegneš iz osnove ven. Stebla se kar odkrhnejo.

Na televiziji sem videla, da imajo angleži neke glinene posode, ki jih zgodaj pomladi postavijo nad grm rabarbare in z njim prisilijo rabarbaro k hitrejši rasti. Dobijo dolga in zelo krhka stebla. Pri nas take posode še nisem zasledila, pa sem iskala.

Mi imamo zelo radi rabarbarino pito. Je pa res, da rabarbara potrebuje zelo veliko sladkorja. Sem pa delala tudi marmelado iz rabarbare in jagod.

Kot ti je napisala že Julya, se pri rabarbari uporabljajo stebla in ne listi. Trgaš jih celo poletje, paziti moraš le na to, da nikoli ne potrgaš vseh na eni rastlini. Ne vem sicer, kaj se zgodi v tem primeru – bom pa najbrž kmalu izvedela, ker se mi je to na eni rastlini zgodilo pretekli vikend. V glavnem, stebla moraš trgati sproti, sicer postanejo lesena (trhla), brez soka, v glavnem neuporabna in počasi odmrejo. Jeseni rastlina sama od sebe “odgnije” vse liste in izgleda, kot da je “umrla”, vendar temu ni tako. Spomladi te bo razveselila z novimi poganjki. Zapomni si le, kje jo imaš posajeno, da ob prekopavanju vrta ne boš uničila korenike. Pa še to. Če ti rastlina slučajno začne cveteti, cvet takoj odtrgaj in zavrzi, ker menda pobere ves sok iz preostalega uporabnega dela rastline.

Mi jo precej uporabljamo v kompotih in v kombinaciji z drugim sadjem (predvsem jabolki) za pite in zavitke. Stebla redno trgam (na cca. 2 tedna) in jih ali takoj porabim, ali pa olupim, narežem na koščke (kakršne uporabljam sicer za peko ali kompot) in jih zamrznem.

Spodaj imaš še dva linka na kulinariko, če ti bosta kaj pomagala.

LP mateja

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Poraženec vidi problem v vsakem odgovoru. Zmagovalec vidi odgovor na vsak problem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close