Biskvit je uspel, vendar…
Vedno sem delala biskvit tako, da sem beljake stepla posebej. Tudi če v receptu, ki sem ga imela pred sabo, ni posebej pisalo, sem sneg iz beljakov rahlo vmešala v preostalo maso šele na koncu, tik preden sem malo vlila v model.
In tako tudi danes.
Pa vendar, nerodnosti so se dogajale in danes se mi je zgodila ena taka, da bi najraje vse skupaj skozi okno zabrisala….
Ko sem ločevala rumenjak in beljak zadnjega jajca, se mi je rumenjak izmuznil, padel v beljake in se spotoma še razbil. Beljake stepsti v trden sneg je pa skorajda nemogoče, če je v njih karkoli drugega kot beljak. Ker nisem imela ‘jajc’ 😉 da bi začela na novo, sem nekaj razlitega rumenjaka rešila iz poplave beljakov in jih vseeno poskusila stepsti. Seveda, nekoliko je že uspelo – postalo je prav zračno, mehurčkasto….. prav trdo pa le ne.
V maso sem pač vmešala tisto, kar je nastalo. Biskvitna masa je postala ravno prave gostote, biskvit je uspel še bolje kot predvčerajšnjim 😉 ampak slaba volja (nad nerodnostjo) je pa le ostala.
No in po dolgi uverturi le prihaja vprašanje za izkušene kuharice in kuharje:
Kaj bi pravzaprav lahko storila, da bi se beljak kljub prisotnosti nekaj manj kot pol rumenjaka stepel tako kot sem želela? Kako je mogoče očistiti ‘kontaminiran’ beljak?
Veselo kuharijo želim!
Vedno stepam skupaj cela jajca+sladkor (kar dolgo) da fino naraste. Potem
počasi z metlico dodam ostale sestavine, na koncu presejem moko s pecilnim praškom. Tako delam tudi rolade, podlage za torte …
Nikdar pa ne pečem peciva (tudi palačink ne) kadar je označen na koledarju zelen list, je veliko vlage v zraku, pa se težje dvigne testo (zapiski iz starih bukev). Lp
Jajca vedno ubijam v majhno kavno skodelico, nikoli naravnost v jed – nekaj bridkih izkusenj z domacimi klopotci me je izucilo :)). S pomocjo te skodelice tudi locujem beljake od rumenjakov – vanjo ubijem jajce, nato s prsti (:)) packa, vem, ampak saj krusno testo tudi zgnetem s cistimi! rokami…) polovim ven rumenjak in ga dam v svojo posodo, beljak pa odlijem v drugo posodo. Ce se kaksen rumenjak razlije, skoda ni prevelika.
Biskvit se pa tudi meni zdi boljsi, ce stepam cela jajca s sladkorjem.
pozdravcek,
proxima
mene je tudi mama naučila, da vedno ločujem rumenjake od beljakov.
Sicer pa tudi najprej ubijem jajce v skodelico, iztočim beljak (ne ločujem šele post festum), vedno pa zadnji beljak dam k rumenjakom, da je masa bolj tekoča in se sladkor zraven rumenjakov lažje stopi.
Tamala, ti si pa med bolj pridnimi, a ne bi morala še ležat, pa se pustit cartat od drugih?? 🙂 btw čestitke
Ariadne, hvala za čestitke in lepe želje (ležanje, pa to…:))) ) ampak praksa je čisto nekaj drugega. Manjka mi ne nič, utrujena od poroda nisem (2 uri), šivana nisem bila, doma imam še eno 21mesečnico na vzmeteh, ki je z nami kar ves mesec, nič v vrtcu, poleg tega so mi pa dostavili še 12 jajc, ko sem jih doma že imela 6 in jih je bilo treba kar pokurit. Pa sem preskusila recept od starejše družinske prijateljice 🙂 Pa od nekod moram dobit nekaj vitaminov, in glede na to, da se izogibam svežemu sadju (zaradi morebitnih krčkov), sem naredila ta biskvit, v katerega sadje potunkaš in se potem speče v peči. Dvakrat sem ga pekla 🙂 In obakrat je izginil v par urah.
No, kurjo juho mi je pa tašča skuhala. Iz prave domače gorenjske kure. 😉
Tisti koledar bo verjetno res setveni oz. lunin koledar. Dan lista torej naj ne bi bil primeren… Je pa za to edino ta pravi za zalivanje rož :-)) Menda bi se sobne rože lahko (obilno) zalivale samo na te dneve, četudi se v koledarju pojavljajo v povprečju samo na 8 dni. Menda se rože utrdijo in navadijo. Sicer tako vemo, da več rož pride preč od preobilnega zalivanja kot od suše…
Glede ločevanja rumenjaka od beljakov je po več knjigah rečeno, da je stvar brezupna. No, kot si sama videla, nekaj pa le gre :-))
Biskvit je menda najbolj odvisen od tega, kako dolgo stepaš, pa četudi so cela jajca. To zares preizkusiš šele takrat, ko stepaš na stojalu ali z multipraktikom, v glavnem tako, da ne držiš v roki ročnega mikserja, takrat se ti (pre)hitro zdi zadosti.
LP Mimi
Hej vsem !
Nimam veliko casa za forum, ker sedaj konkretno kuham, pecem za lacna
usta ,…se potepam in imam lepo:)))
Ampak… Ta_mali ( bivsi somescanki) moram cestitati za novega druzinskega clana:)))))))))))))))))))))))))))!!!!!!!!!
Zanimivo, da osebno locujem rumenjake od beljakov in delam vcasih tako, da umesam na koncu sneg – vcasih pa v sneg rumenjakovo kremo in ostale sestavine – odvisno od navodil v receptu ( ki se jih drzim kot pijanec plota).
Za podobno pecivo, kot ga je naredila Ta mala, ki mu pravim sadna pogaca, pa- spet po receptu, umesam cela jajcka. Recept je zelo preprost:
4 jajcka, 4 zlice sladkorja, 4 zlice moke in kaksne disave; prekrijem s sadjem. Ce hocem vecjo kolicino, enostavno vse dodam v razmerju.
Pekac ne sme biti prevelik ( manjski kot original iz pecice), da se biskvit lepo dviga in ne prehitro izsusi.
Masa lepo naraste, malo prekriva rezine sadja in je res rahlo se naslednji dan.
Vsem lep pocitniski pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.