Pecivo iz Grčije
Sem videla da so ti na Kulinariki že odgovorile punce (nisem brala kaj), ti pa samo sporočam, da je v knjigi Sredozemska kuhinja recept za Lešnikovo halvo. narejen je iz zdrobra in zmletih lešnikov, prelito z neke vrste sladkornega sirupa, v katerem kuhaš tudi cimetove palčke.
Če tega recepta tam še nisi dobila ti ga lahko prepišem.
LP
Sonce rumeno, ko si omenila da imaš Sredozemsko kuhijno, bi te lepoooo prosila, če bi mi lahko iz nje prepisala recept za Orehov kolač (grški) – narejen je z orehi in prelit s sladkornim sirupom (ja, tudi cimetove palčke se vnjem kuhajo)….ne vem, mogoče je to ista stavr o kateri so govorila Stanki 🙂
Lepo, lepo prosim, če bi bilo možno da mi ga napišeš, če imaš seveda čas.
LP iz deževne koroške, zala
Zala hej!
V knjigi ni recepta za orehov kolač (je italjanska orehova torta z rikoto), mislim pa da lahko tole zadevo prav tako narediš iz orehov.
Knjiga: Sredozemska kuhinja (najboljši recepti z okusom po soncu)
LEŠNIKOVA HALVA
Za Halvo:
100 g zmehčanega masla
100 g mletega sladkorja
drobno naribana lupina 1 pomaranče
2 žlici pomarančnega soka
3 jajca
150 g pšeničnega zdroba
2 žlički pecilnega praška
100 g zmletih lešnikov
Za preliv in oblogo:
350 g mletega sladkorja
2 razpolovljeni cimetovi palčki
sok 1 limone
4 žlice vode iz cvetov pomarančevca
50 g neolupljenih opraženih in sesekljanih lešnikov
50 g olupljenih in sesekljanih mandljev
na ozke trakove narezana lupina 1 pomaračne
Pečico segrejemo na 220 stopinj C. Dno štirikotnega modela za peciva namastimo in obložimo s papirjem za peko.
Maslo v skledi kremasto umešamo, dodamo sladkor, pomarančno lupino in sok, jajca, zdrob, pecilni in zmlete lešnike in gladko stepemo.
Maso zadevamo v model in poravnamo. Pečemo 20 do 25 minut, da se ravno strdi in pozlati. vzamemo iz pečice in ohaldimo v modlu.
Za sirup damo v kozico z dvojnim dnom sladkor, 600 ml vode in polovice cimetovih palč. Med meašnjem počasi segrevamo, dokler se sladkor popolnoma ne stopi.
Zavremo in brez mešanja močno vremo 5 minut. Odmerimo polovico vrelega sirupa ter mu primešamo limonin sok in vodo iz cvetov pomarančevca. Z njim prelijemo pečeno halvo. Drugo polovico sirupa pustimo v kozici.
Ko halva sirup vpije, je zvrnemo iz modela na pladen in narežemo na rombe. Potresemo z lešniki in manjdlji.
Preostali sirup vremo, da se še malo zgosti, prelijemo ga čez halvo in potresemo s trakovi pomarančne lupine. Ponudimo z napol stepeno sladko smetano.
Za to sicer ne piše da je prav Grška sladica, napisano je samo v “vzodnem sredozemlju”.
Ne vem če je to kar si hotela Zala, ampak prav orehovega kolača v moji knjigi ni. Morda je več knjig z isim naslovom?
Forum je zaprt za komentiranje.