Pita iz bučk – ideja za poletno kosilo :)
Sicer se bolj redko oglašam, veliko vas pa berem, ampak tokrat se moram pohvaliti z dobrim receptom:).. Mogoče že poznate, ampak res je bilo dobro…:)
Skratka, naredila sem krhko testo, ga dala za pol ure v hladilnik. Medtem sem na olivnem olju malo popražila česen (2 stroka)in dodala na kolesca narezane bučke in malo soli. V drugem loncu sem prepražila belo čebulo (ne sme porjaveti) in nato dodala bučkam. Bučke sem nato (skupaj s čebulo) pražila še kakšnih 10-15 min.
Nato sem stepla dve jajci, dodala feta sir, 2 žlici kisle smetane, sol, poper.
Testo sem razvaljala v obliki kroga, dala v pekač, naložila nanj bučke, čez pa polila mešanico iz jajc, fete… Povrhu sem potresla z ribanim sirom (edamec).
Pekla sem približno pol ure na 180 stopinj. Njaaaammm recept, vse smo pospravili v pol ure..
Dober tek in lep pozdrav! Sara:)
Bite iz buč še nisem delala. Pogosto delam pito oz. pogačo z zmrznjenim listnatim testom – enostavnejša in hitrejša varianta. No, sedaj pa razmišljam, da bi naredila to pito iz buč, le da bi se odpovedala večji količini masla v krhkem testu in naredila kvašeno testo. Tako nastane iz pite pizza.
Moje vprašanje pa je: kvašeno testo bi naredila iz suhega kvasa. Ali lahko to testo naredim dan vnaprej, ga pustim v hladilniku in ko pridem iz službe, ga razvaljam, nadevam in spečem. Priporočam se za preizkušenj recept za testo s suhim kvasom.
Hej, Ljublčajnčanka!
Veš, da sme se že sama odločila za popolnoma isto varianto kot ti?! Prav zares! 🙂 Mislim, ad alhko brez skrbi testop narediš en dan vnaprej, jaz bi naredila tako – zvečer ga zamesi, in pusti čez noč naj lepo v miru vzhaja. zjutraj pred službo ga še enkrat pregneti v posodi in jo pokrij s prtičem in spet pusti testo kar na sobni temperaturi, naj vzhaja…vendar ker je vročina v zadnjih dneh kar huda, bi bilo mogoče bolje, če bi to posodo s pregnetenim testom zjutraj res postavila kar v hladilnik, kot si že sama predlagala…..tam naj testo “zori” do uporabe 🙂
Lepo prosim, če boš to preizkusila, sporoči! LP
Za vse, kar piše v receptu, pa tudi za bučno pito oz. pizzo bi prav prišlo. Fino je, ko prideš domov in te čaka v hladilniku vrečka “norega” testa, ki ga raztegneš in obložiš (in daš na sonce, da se speče, he he!). Za probo lahko naredite iz polovične mase-le ne pozabite testo dati v dovolj veliko vrečko, da ga ne boste pobirale po hladilniku. Lepo čaka kar nekaj dni, tudi če upade, na toplem spet lepo vzhaja. No, še to: polovično maso lahko obdela kruhomat-brez programa za vzhajanje seveda.
Lep pozdrav vsem !
LUDO TESTO
1 kg moke (40 ostre, 6o mehke)
1 pecilni prašek (skupaj presejano)
2 mali žlički soli
2 jajci razžvrkljani
2 navadna jogurta
3 dcl hladnega mleka
1 kocka kvasa (fala)
2 žlički sladkorja
sestavine naj bojo hladne,( lahko tudi iz hladilnika, a potem zebe v roke…pozimi)
Zamesi v gladko, mehko testo, razdeli na dva dela, daj vsakega v 2kg vrečko in hladilnik čez noč. Testo vzhaja, uporabno je par dni – za razno cvrtje, meni je odlično za pizzo.
Ljubljančanka, ker vztrajno sprašuješ isto, ti prekopiram vse o hladnem vzhajanju, kar sem našla na teh forumih. Pisale so različne punce, vendar vedno ne morem beležiti, katera. Linkov ne vem, sem samo prekopirala.
Jaz tega (še) nisem počela. Punce, poleg zgodovine iz foruma so dobrodošle še sveže izkušnje.
LP Mimi
Hladno vzhajanje
Varianta Silvy: Imam idejo, da bi že danes zamesila kruh, ga pustila čez noč v hladilniku vzhajati in jutri spekla. Po mojem bo ga jutri samo vzela iz hladilnega, pregnetla, dala v pekač, pustila še malce vzhajati v pekaču in spekla. * Prijateljica dela tako, tudi boljsa testa in testo za pico. * Na sejmu v Celju sem dobila vrečko zamesenega testa, cel dan sva jo prenašala naokrog, potem še nekaj ur prevažala v avtu in marca ni ravno toplo. Zvečer sem spekla čudovit kruh.
Varianta alena: Potico pečem tako in moram reči, da boljše še nikoli nisem spekla, pa pečem že kar veliko let. Mislim, da bi tudi s kruhom lahko to naredila, vendar pa moraš testo mesiti s hladnimi sestavinami. Kvas daj v hladno mleko. Ko boš zamesila testo, ga ovij v vlažno krpo in postavi čez noč v hladilnik. Naslednji dan ga pusti na sobni temperaturi 10 minut, potem pa ga lahko oblikuješ in daš v pečico.
Forum je zaprt za komentiranje.