Kako letos pasteriziram sadje
Hej!
Mogoce se katera se spomni, kako sem lani pasterizirala cesplje brez sladkorja in vode – lahko na plosci ali pa v pecici.
Enako sem letos naredila s cesnjami, nekimi manjsimi ringloji ali cimberji- po domace in danes nekaj kozarcev breskev.
Breskve sem narezala na cetrtine, jih zelo tesno stlacila v kozarce in v pecico. Nobenega dodatka, primerno tudi za diabetike, predvsem pa za v jogurt, polnilo za cmoke, sladice.
Sadje izloci nekoliko svojega soka in ostane lepo – obcutek svezega.
Lep pozdrav Babi
Z malinami nimam izkusenj; lahko ob nektarinah das se kozarec malin in bos videla, kako se bo obneslo. Sicer je vsak pasteriziran shranek v redu.
Nektarine bodo enake kot breskve. Izberi pa cvrste sadeze.
Po pasterizaciji sadje nekoliko upade; naj te prazen prostor do vrha ne moti. Nastane vakum in lani se mi nic ni pokvarilo.
Vroce kozarce pokrij, da se pocasi ohlajajo. Recept pa sem nasla v svoji stari kuhrski knjigi. Lp
Babi si breskve olupila ali ne? To pa se super sliši – tako naravno res brez vsega. Tudi mene zanima kako dolgo si imela te napolnjene kozarce v pečici in na kakšni temperaturi in še to, daš kozarce že v vročo pečico? Ko jih vzameš iz pečice pa jih zapreš in daš počasi ohlajat kajne? To moram tudi jaz probat. In zdriži dalj časa.
Cmok od Puja
Hej!
Ker se mi Majuskin link ni dolgo odprl, nisem se prebrala. Napisem pa navodila iz moje stare knjige:)
1. Medo, breskev nic ne olupim, nektarin, sliv in drugega niti. Izberem pa cvrste sadeze . Lupinica nic ne moti. Seveda lahko tudi olupimo…po zelji:)
Najboljse breskve za vlaganje sele pridejo, tiste rumene, kompaktne.
Jaz sem kar te, ki so zdaj…so tudi dobre, le prezrele ne smejo biti.
2. Pasteriziranje v pecici.
Vse kozarce ze prej dobro zapremo. Ob ohlajanju nastane vakum in srk potegne pokrovcke, da res dokoncno zatesnijo.
Najprej segrejemo pecico na 180 stopinj. V pekac nalijemo 1 do 2 cm vode, polozimo kozarce, da se ne dotikajo.Nanje polozim moker casopis ali nekajkrat zganjeno namoceno krpo; tako zascitimo gumijasto tesnilo v pokrovcku pred poskodovanjem.
Po 40 do 45 minutah znizamo na 150 stopinj in pustimo se kaksne pol ure. Sicer so neke majhne razlike v casu glede na posamezno sadje. Od 30 do 45 minut.
Lahko pa pasteriziramo v sirsi posodi na stedilniku.
Ce se je vam link odprl, je verjetno ze tam vse napisano.
Samo oreintacijsko: vodo natocimo do 2/3 kozarcev in segrevamo. Voda ne sme vreti. Tempreratura nekje od 80 do 90 stopinj, samo sumi in mehurcki se dvigajo.Od takrat, ko zacne voda sumeti, stejemo se 30 minut.
Lep pozdrav Babi
Tudi meni se Majuškin link ne odpre:(
Babi, hvala za kratko, a izčrpno navodilo.
Ob današnjem kosilu – sadni solati z jogurom in müsliji pošiljam en vroč pozdrav na obalo, kjer se končno čez dva dni prikažem tudi jaz:))))
Kuhanje, vlaganje in ostalo copranje pa pride na vrsto po dopustu!:))))
na Majuškinem linku je teorija pasterizacije:
PASTERIZACIJA
pasteriziranje
postopek toplotne obdelave živil pri temperaturah pod 100° C
Toplotno obdelavo živil z enakim ciljem, a pri višjih temperaturah imenujemo sterilizacija.
postopek toplotne obdelave živil pri temperaturah pod 100° C, imenovan po izumitelju, slavnem francoskem bakteriologu in kemiku Pasteurju. Med postopkom z natančno določenimi temperaturami uničijo mikroorganizme. Na ta način onemogočijo okužbo in kvarjenje, pasteriziranim živilom pa podaljšajo rok trajanja.
Postopek izvajajo v pasterizatorjih, pri čemer najpogosteje uporabljajo nizko pasterizacijo (30 minut pri 63 do 66° C) in visoko pasterizacijo (15 sekund pri 72° C). Gl. tudi pojasnila.
pasterizacija ozimnice (v domači kuhinji)
Tudi to pasterizacijo lahko izvajamo v električnih pasterizatorjih s termostatom in uro. Znanih pa je tudi nekaj preprostejših oblik za vse, ki pasterizatorja nimamo.
Pečico segrejemo na 180° C, potem pa na dno položimo nekoliko globlji pekač, v katerega nalijemo za 2 centimetra mlačne vode. V pekač postavimo napolnjene, zaprte kozarce, ki se ne smejo dotikati sten pečice, niti drug drugega. Pokrijemo jih z nekaj plastmi mokrega (časopisnega) papirja.
Pečico zapremo, po 60 minutah pa lahko v kozarcih že opazimo mehurčke, ki se dvigujejo. Če pasteriziramo sadje, v tem trenutku pečico ugasnemo, kozarce pa pustimo v pečici 30 minut. Ko pasteriziramo zelenjavo, temperaturo v pečici znižamo na 125° C, shranke pa pasteriziramo 20 do 90 minut. V odvisnosti od predhodne priprave (blanširanje, kuhanje, pečenje) oziroma trdote plodov.
Kozarce vzamemo iz pečice. Dobro jih obrišemo, pokrijemo s prtom ali odejo in ohladimo.
opozorila
Kozarce napolnimo do 2 centimetra po robom, ker se vsebina med segrevanjem oziroma pasterizacijo širi.
pojasnila
Poleg opisanih dveh postopkov pasterizacije, poznamo še nekaj načinov. Pri hitri pasterizaciji živilo za nekaj sekund izpostavimo temperaturi 74° C. Pri direktni pasterizaciji pa pride do neposrednega stika med živilom in virom toplote, najpogosteje paro.
opombe
Pri zapisanem načinu pasterizacije ozimnice ohranimo videz in okus plodov, pa tudi večino vitamina C.
viri
različni viri
spletne povezave
■ gl. C vitamin; ozimnica; pasterizator; Pasteur, Louis; sterilizacija; vitamin C; vlaganje; vkuhavanje
■ pasterizacija podrobneje (angl.; različni viri)
Je pa tale gurmanska reč na tem linku res nekaj posebnega, se splača počakati. Saj sem jo že prej poželjivo gledala, vendar so dodali kar nekaj stvari. Kar pišejo npr. o provansalski solati…
Tole o pasterizaciji sadja brez tekočine sem brala že lani, mogoče se bom opogumila letos, mogoče drugo leto, enkrat definitivno. Medtem pa pridno delajte in pišite izkušnje za nas zaostale :-))
LP Mimi
No, zdaj mi je pa v trenutku odprlo:))
Mimi, ta provansalska solata je takooo dobra, nasitna tudi. V teh vrocih dneh ne rabis drugega.
Stric – Provansalec jo je znal pa sploh narediti…Seveda je meni vedno boljse tisto, kar mi nekdo ze pripravljeno da pred nos:)
Sicer ce sledis navodilom, ne mores zgresiti. Jaz vcasih kaj tudi spremenim:), da ni vedno enako.
Kate, veliko uzivanja na obali:)))
Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.