rožičeva moka
Na vrečki z rožičevo moko je podoben recept. Prepisujem:
3 jajca
1 skodelica sladkorja
2 skodelici moke
1 pecilni prašek
1 skodelica rožičeve moke
1 skodelica mleka
5 žlic olja
5 žlic ruma
limonina lupinica
sladkor v prahu
Penasto zmešajte rumenjake in sladkor, dodajte mleko, moko, v katero ste pred tem zmešali pecilni prašek, rožičevo moko, olje, rum in limonino lupinico. Na koncu dodajte sneg treh beljakov.
Maso narahlo zmešajte, vlijte v namaščen pekač in jo pecite na 200°C pol ure. Ko je pecivo pečeno, ga potresite s sladkorjem v prahu.
Prvič sem ga pekla točno po receptu, pride nekoliko suho (kljub temu, da sem pečeno prelila z dodatnega 2 dl toplega mleka). Naslednjič sem v isti recept dodala naribana jabolka in je bilo precej boljše, bolj sočno. Drugič sem pekla kar v velikem nizkem pekaču od pečice, tako ni bilo preveč visoko, na vsak košček je prišlo dovolj čokoladnega obliva.
Še eno vprašanje glede rožičeve moke. Mojim posebni okus rožičev ni bil preveč všeč, tako sem – jojmene – sama pojedla preveč tega peciva. Želodec oz. gastritis mi je potem nagajal enako kot pri orehih. Za orehe vsi vemo – ali to velja tudi za rožičevo moko, pa nisem prej nikjer slišala? Meni je definitivno vzelo veselje do rožičeve moke. Ali pa je meni nagajalo pač kaj drugega in sem po krivem obtožila rožičevo moko?
Hvala in lp, Mimi
Jutro, Mimi
Ne vem, da bi želodec nagajal po rožičevi moki. Za orehe je značilno, da imajo po njih težave predvsem tisti, ki imajo preveč želodčne kisline…marsikoga po njih peče tudi zgaga.
Je pa rožičeva moka zelo uporabna pri driskah…pravijo, da ena žlica rožičeve moke, ki jo poješ in zaliješ z vodo …sigurno ustavi ” hitro trčanje ” do wc-ja :))
Meni osebno ni dobra, razen v zgornjem pecivu z jabolki. Potica se mi zdi vse preveč suha…samo to je stvar okusa.
Mislim, da si takrat vsega skupaj preveč pojedla in da se ti kakšnega koščka peciva ali potičke ni potrebno braniti, če imaš rada rožičevo moko.
LP
A.
V nasi pekarni so vcasih prodajali kvasene strukeljce z nadevom z rozicevo moko in rozinami. Dobivali smo jih v soli za malico, se take tople in smo jih imeli radi.
Prijateljica pa naredi res krasno poticko; seveda doda veliko masla in smetane v nadev, da ni suho. Jaz je ne pecem.
Speedy, kar se zdravilnosti pri driski tice, je res. Ko je moja tri mesecna puncka imela ob vnetju usesk se drisko, je pediater predpisal to dieto. V lekarni sem dobila vrecke roziceve moke in zakuhala v vodo. Revica je sestradana pila – hlastala iz steklenicke ( nespametna, neizkusena mamica) in nenadoma vse zbruhala. Potem sem ji pocasi dajala po zlickah. Je pomagalo.
Lep pozdrav Babi
Hojla!
Jaz pečem potico z rožičevim nadevom in še nikoli ni bil suh – moko zakuham v veliko mleka, dodam rum in nekaj žlic kisle smetane! Pa seveda sladkor, cimet, za fino sočnost pa ponavadi dam olupljeno in v fino kašo zmiksano jabolko, ki zares pripomore k sočnosti!
Enako delam z makovim nadevom….Moja teta pa dodaja sladko smetano, mascarpone, jajca, maslo…..ehhhh! Preveč maščob 🙂
LP
Forum je zaprt za komentiranje.