Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika gobe … a jih kaj nabirate?

gobe … a jih kaj nabirate?

Jaz sem jih včeraj in predvčerajšnjim, prvič letos. Res sva šla šele po službi, ob štirih, toda našla sva kar nekaj. Pa še nevihta naju je dobila! Ampak za možgančke zluftat je bilo pa super! V torek sva nabrala bolj lisičke in golobičke, včeraj pa kar veliko jurčkov, v glavnem manjše. Potem sem jih naredila z jajčko, pa še v skrinjo jih je nekaj romalo, za kako juhico ali rižotko. In kaj ve kaj delate in kuhate iz gob? In katere poznate in nabirate?
Lep sončen dan vsem (danes pa ga po dolgem času)

Kako kmalu po odtrganju pa je treba jurčke zblanširati? So lahko, preden jih skuhaš, 1 dan v hladilniku?

Utrgane goeb ne smejo stati, isti dan – čimprej jih je treba vsaj popariti. Doma pa iz gob delamo: običajno z jajci, rižote, juhe, omake in njabolj njamsi polpete

Polpete… se mi že cedijo sline.
Doma imam kar nekaj sveže nabranih lisičk, recept — čim prej prosim, da jih naredim za kosilo.

Lahko bolj na okroglo.

Mi jih tudi vsak dan na veliko nosimo domov, čeprav nas drugi gobarji malce strašijo za medveda – smo že proti kočevju, jih pa delamo z jajcem, v skrinjo za juhe, rižote, omake, pizzo…pa tašča jih daje sedaj že v kis…dobro da se sedaj bliža dopust da bodo imele gobice malce miru:)

Gobarski pozdravček,

Bi me katera povabila na gobjo večerjo?

Kaj nudiš?

hehehe…kar si boš zaželela…hehehe
… lahko odslužim…

Gob sicer ne nabiram – jeseni pa vsako leto odkupim nekaj brkinskih jurckov, ki jih posusim.

Z ocetom sva vcasih v Istri redno nabirala karzeljne ( jordane), ki jih sedaj sploh ne vidim niti na trznici. Mislim, da je to kraljica gob.

Gobe uporabim tudi za lazanjo…poleg zgoraj nastetega. Lp

Bom razmislila.

Všeč mi je predvsem tisto … kar si boš zaželela….

A lahko napišem spisek?

Ha, tudi jaz ravno iz hoste. Po službi seved, na hitro. S teto sva našli cca 12 jurčkov, ampak to na nekaj kvadratnih metrih. So pa precej obžrti (črvivi pa menda ne). Pa taki strašno majhni :-)). No, ravno za večerjo bo.

Babi, karželni (če misliva isto gobo) so pa kolikor je meni znano zaščiteni, ker so tako strašno redki. Naj me kdo popravi če imam napačno informacijo. To je dejansko daleč najboljša goba, se jo spomnim iz otroštva, vendar je že 20 let nisem videla v naravi :-((.

Gobarski pozdravček!

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Zoya rekla: bom razmislila.

Ne premišljuj predolgo, da ne bo minila gobarska sezona.

Orkaš, veš kaj sem pa jaz ravnokar pogruntala? Da okna nujno potrebujejo eno pridno roko, so po tem non-stop dežju čisto grda. Bi šlo Karel? Jurčke naredim po želji :-)))))))))))))))

Aja, oken pa je samo šest, plus balkonska vrata.

No, tole je bilo bolj za razmislek, ko moški tako korajžno opletate s ponudbami “po želji” :-))))))))))))

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Ni problem, še zlikam perilo in še kaj … :)))
na koncu bom pa itak pozabil da sem prišel na gobjo večerjo :))))

Jap, likanje mi tudi ne diši :-))))))))))))

A ti sploh kaj? hahaha Razen dobre hrane, ki ti jo skuha mož?

Uživaj življenje
LP

V bistvu kar se tice gospodinjskih opravil samo tega dvojega prav ne maram. Vse ostalo gre. Sicer pa ne poznam nikogar, ki bi v likanju uzival. Tudi k pranju oken se vsi (vse) kar jih poznamn kar tezko spravijo. Se mi zdi da niti nisem kak poseben primerek lonebe zaradi tega :-)))))))))))))

Aja, pa kosila mi tudi ne kuha moz :-))))))))).

Sonce, kaj če se zmeniva in si tega Karla malo prijateljsko porazdeliva, pri mojih dveh kratkohlačnicah je dela vedno dovolj, pa tudi lačnih ust in tako hrane naredimo vedno preveč, dela pa tudi vedno nekaj ostane (da mu ne bi bilo dolg čas).

Ker se včeraj UrŠ ni več oglasila in tako nisem dočakala recepta za polete, sem si jih pripravila z jajci, ostale pa sem spravila v skrinjo.

Zdravo!

Ja, Sonce, prav imaš. Karželjni so zaščiteni. Jih je tako lepo videti, saj rastejo v skupinah.
No, tudi pri nas baje gobe rastejo. mene moj Oli tako vleče skozi gozd, da nič ne vidim. Pa sredi hoste sem doma..
No, danes grem pa na lepše. Si greva z mojim, sedaj, ko sta mulca v hribih, sama gret stare kosti v Dalmacijo.

LP do torka…

Ha Tinkarca,ko si vidva nagrejeta kosti v Dalmaciji,pridemo pa mi za vami…Ne nam vzet vsega sonca,jaz se tudi hočem preeeeegreeeeet…

Lepo se imejta

LP,Hali ************************** http://hali.moj-album.com/

Zoya, veš kako se zmeniva! Ti Karla čisto celega odstopim, jaz bom pa tista okna že pomila :-)))))))))). Ti se boš pa tačas raje z malilma dvema ukvarjala, ko bo Karel služil svojo večerjo :-)))).

Tudi mi smo imeli včeraj jurčke z jajčki, peteršiljem in vsem kar zraven paše :-))))))))). Mmmmmmmmmmmmmm, dobro je bilo :-)))))))))

Tinkarca!
Dobro se pregrej, tukaj vprašanje kako bo vreme. Bo mogoče res boljše skočit kam na obalo :-))

Olija pa drugič doma pusti in kar sama lepo v hosto :-))).

Poglej, poglej, kar potalale bi si me :)))
Bom k’r p’r moji Gelci ostal.

Če delate gobe z jajci, potem najbrž še niste poskusili tistih v omaki iz smetane. Veliko boljše.
Gobe prepražiš na čebuli, česnu, peteršilju, posoliš, popopraš, zaliješ s sladko smetano in malo pokuhaš. Jemo z dobrim kruhom, odlično je tudi z ajdovimi žganci.

Gobe pa še veselo rastejo. Danes sem jih ob 20. uri nabrala (kar v spodrecano obleko in v šlapah) 3-50 m okrog vikenda. Jutri za kosilo, seveda s smetano.

Pa dober tek!

Po mojem okusu so gobe s smetano najboljše. Mnogo boljše kot z jajci.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close