PAPIRIKE – filane na miljon načinov
Živjo!
A gremo napisat par receptov za filane paprike? OK, vsi poznamo klasiko – fila iz mletega mesa in riža. Kaj pa kakšna druga varianta? No, napišimo!
Jaz sem jedla, ne pa še delala (bom pa v kratkem naredila) filane paprike s kromprijem:
Nariban srov krompir, dodaš jajce, sir, začimbe po okusu, lahko malo kisle smetane, nafilaš v paprike in tako nafilane paprike položiš v namaščen pekač ali daš na peki papir. In pečeš in se potem mastiš…. Služi kot priloga ali kot samostojna jed. Je pa mučos dobro.
————————————————
Enkrat sem pa delala tako, kot klasične, s tem, da sem namesto riža dala prej potenstane malancane na česnu in bučke. Potenstane malancane so lepo povezale zadevo. Je pa potrebno tako malancane kot bučke potenstati “do suhega”. Potem pa v lonec in paradajzova omaka in kuhanje. Njam, njam.
Pa ve?
Nafilane s surovim krompirjem še nisem jedla, sem pa slišala kar nekaj pohval. Zanima me, ali se jih samo peče v pečici ali lahko tudi kuha v paradižnikovi omaki?
Sicer sem pa jedla paprike polnjene s skuto oz. kajmakom. Kot priloga mesnim jedem. Mislim da je bila paprika prej vložena v slanico, nato pa polnjena s skuto.
Lp, Ela S
Babi, nč se ne sekeraj. 🙂 Sploh nisem porajtala. Sicer je pa moj “recept” bolj švoh recept. 🙂
Tisto z bučkami v paprikah in popečeno… Njam, njam!
Babi, malancane pa fajn potenstaj na olivcu in veeeeliko česna poleg. 🙂 Na koncu tenstanja mora izgledati skoraj kot kakšna malta za zidanje. Res suho in prežmohtano. Sicer je preveč vode in potem ne poveže dobro mesa.
Taja, poznam to tenstanje, ko delam podobno za polnjene malancane (sicer brez buck).
Podolzno prerezem melancane in jim izdolbem meso tako, da ostane za mezinec “ohisja., jih nic ne lupim. Jih vrzem samo v slan krop ( blansiram) in odcedim.
Izdolbeno meso jajcevcev narezem na kocke, jih dobro potenstam na olju s storkom cesna in petersiljem. Ohlajeni masi dodam meso, jajcek, namocen star kruh in spet petersilj, cesen, sol, poper, parmezan.
Z maso napolnim polovicke melancan. Na vrh dam zlico salse, rezino topljivega sira in eno olivo.
Ko je peceno, ponudim z dobro paradiznikovo omako ali pa samo.
Varianta je tudi brez mesa:)
No, zdaj pa bom se paprike polnila, ker tistih klasicnih – riz, meso, nimam prav strasno rada.
Lep dan Babi
Kresnica, paprik tudi jaz se nisem pekla. Popecem jih pa redno okrog in okrog, preden jih dam – klasicne v omako.
Jajcevce ali melancane dam v naoljen pekac, v pecico na kaksnih 190 do 200 stopinj. Ko se zgoraj naredi skorjica, znizam. Mislim, da je kaksnih 20 minutk dovolj.
Govorim seveda o polovickah jajcevcev, ne o celih paprikah, ki se verjetno malo dlej pecejo.
Se popravek. Tisto rezino topljenega sira dam na maso proti koncu, prej je na masi samo salsa. Drugace bi se sir prevec zapekel. Mora samo malo porumeneti. ce pa na sir vlijes se kaksno kapljico wortchesterske omake, nastanejo take lepe rjavkaste proge.
Lp
Meni so na naslednji način s kromprijem polnjene najboljše.
Avtor: Marinka
Datum: 12-06-03 10:02
Ali so bile te paprike morda polnjene s krompirjem?
Jaz pripravim tako: krompir olupim, narežem na kocke in ga za pet minut prevrem. Eno čebulo sesekljam in jo prepražim toliko, da postekleni. Na pol kuhan krompir odlijem, dodam prepraženo čebulo, sesekljan česen, petršilj, malo vegete ali pa samo posolim, poper in kozarček kisle smetane. S tem napolnim paprike in jih naložim na pekač. Pečem jih cca 30 – 45 minut. Paprikam se naradi zapečena kožica, ki odstopi.
Mi zraven jemo zeleno solato. Če ste dobri jedci, bo treba kar 2 večji papriki na osebo, lahko pa zraven ponudiš tudi kaj od mesa.
Pa še to – meni so na ta način najbolj okusne rdeče, mesnate paprike, ki pa jih trenutno še ni.
Dober tek in lep dan!
Forum je zaprt za komentiranje.