Najdi forum

Koruzna juha

Ali jo kdo dela?
Sem bila prepričana, da sem enkrat videla na forumu nekaj o tem napisano, pa iskalnik nič ne najde.
Torej, če ima kdo recept, se priporočam 🙂

Lep, čeprav deževen pozdravček vsem!

si mislila kremno koruzno juho,ali iz celih “bobicev” ? petra

Koruzna kremna juha

10 dag fine koruzne moke
2 1/2 dl mleka
1 l krepke goveje juhe
pol šopka pteršilja
sol, poper
2 rumenjaka
1 1/2 dl sladke smetane
drobnjak za posip
metini lističi za okras

Koruzno moko gladko zmešamo s hladnim mlekom in zmes vlivamo v zavreto govejo juho. Ves čas mešamo. Dodamo sesekljan peteršilj in počasi kuhamo približno 15 minut. Če se na juhi pojavi pena, jo odstranimo. Juho piriramo s paličnim mešalnikom ter začinimo s soljo in poprom. Oba rumenjaka zmešamo s sladko smetano ter vmešamo v juho, ki ne sme več vreti. Potresemo z drobnjakom, okrasimo z metinimi lističi in ponudimo.

Recept je iz revije Dober tek.

LP, Maja

precej podoben recept sem videla v nasi zeni. tukaj so dodani se na maslu preprazeni sampinjoni in par zrnc cele koruze /sampinjioni se poprazijo na cesnu/ in pa precej vec je drobnjaka. lp petra

Enkrat sem jaz nekaj napisala, ko sem prebirala Maršiča. Po tem njegovem receptu večkrat skuham juhico in je res pravi balzam za želodec.
kopiram:

Z močnikom nad bolezen – kako ga pripravim? :.

Iz upokojenskega doma so me vprašali, če lahko povem , kaj je zame zdrava in kaj zdravilna hrana. Tokrat ne bom razlagal, kaj je zdrava hrana. O tem je bilo že veliko povedanega. Zdravilna pa je zame tista hrana, ki jo uživam, kadar se ne počutim dobro, če me zbada v kakem sklepu ali se me loteva kaka viroza. Ničkolikokrat sem že preizkusil, enako so storili tudi drugi, ki sem jim to svetoval, da je najbolj zdravilen redek koruzni močnik z nekaterimi dodatki (npr. s čebulo, česnom, korenjem, kolerabo, z zeleno).

Kako ga pripravim?
Nekaj žlic koruzne moke gladko razmešam s hladno vodo. V pripravljeno vrelo vodo dam nekaj drobno narezane ali “zmiksane” zelenjave, med katero sta tudi čebula in česen. Mešam in pustim kuhati največ 5 minut. Malo naj jed še postane,nato jo dam na krožnik in po vrhu malo osolim. Zabelim s hladnim oljem ali s skuto. Bolj razvajeni pa naj si zabelijo s kislo smetano.

Meni ta močnik zelo hitro uredi prebavo, kadar je ta zmotena, ker sem iz vljudnosti pri kom pojedel kaj napačnega. Veliko sem na cesti z avtom, dostikrat na dežju ali prepihu in kadar me zbada v kakem sklepu, je ta močnik najboljše zdravilo. Da tablet ne jemljem, se razume samo po sebi. Prepričan sem, da si s kalcijem krepim kosti in imunsko obrambo.

****************** Andreja, zavarovalni zastopnik 051-399-125

Aha, super… Sem bila kar presenečena, ko sem videla hitre odzive, hvala vsem.
Ker koruzne moke trenutno nimam, sem mislila naredit s tisto koruzo (sladko) iz konzerve. Nekako takole: na olju bi popražila malo čebule in gor dala koruzo, prilila malo vode in na hitro pokuhala (da se bol pogreje, kot kuha), nato bi to zmiksala, dodala še malo vode, sol, poper in še kakšno začimbo, na koncu pa žlico kisle smetane.
A mislite, da bo juha preveč prazna? A bi dodala še kaj?

Tisti dve varianti s koruzno moko pa preizkusim ob priliki. Sigurno, še posebej, če imata tako dober učinek.

Ce si preberes se malo o Bobicih, si lahko pomagas za polnost okusa:)

Lp Babi

Moja koruzna juhca izgleda nekako tako:

prepražim malo nasekljane čebule, zalijem z vodo, solim in dodam na koščke narezan krompir, koreninico peteršilja, lovorov list. Ko se tole kuha, odprem kozarec ali konzervo sladke koruze in jo pod tekočo vodo oplaknem. Del koruze zmiksam, zmiksano in celo koruzo dodam k ostalemu, da še malo povre. Če se mi zdi juha preredka, še malo pomiksam. Posujem s peteršiljem in to je to.

Natassa

Danes bi pa jedla močnik. Mi je zgornji post naredil en gušt, pa še tako vreme je zunaj.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close