Najdi forum

Pektin

Na strani je sonček spraševal, kje se kupi pektin.

Pridružujem se vprašanju in ga ponavljam: prosim za podatek, kje se kupi pektin. Tudi recepta za uporabo pektina bom vesela.

Nisem ga se uporabljala; videla sem ga v Intersparu zraven zelina. Tako vsaj pri nas. Lep pozdrav Babi

Hm, jaz sem pa mislila, da je Želin (ki se kupi v vrečkah kot pecilni) pravzaprav pektin v prahu.

Mogoče se čisti pektin kupi v lekarni?
LP Mimi

Saj je verjetno res isto; ampak ene vrecke imajo napisano Pektin.
Ne “poznam” ne enega ne drugega:)))

Lp

Pektin prodajajo tudi v trgovinah z zdravo prehrano. V Mariboru ga kupujem v trgovini Ajda.

m71 in ostale,

kako uporabljate pektin?
Prosim za kakšen recept.

Nerodno sem se izrazila v prejšnjem sporočilu. Mislila sem, koliko pektina in sladkorja je treba dodati za pripravo marmelade iz različnega sadja, npr. iz jagod ali pa iz ribeza ali pa ….
Ali se lahko naredi marmelado s pektinom in brez sladkorja?

Hej!

Nekaj marmelade naredim vedno brez sladkorja. Zato mislim, da jo lahko tudi z dodatkom pektina naredis brez. Pri marmeladah pa se sploh ne ravnam po napisanih kolicinah sladkorja, ker je to zame presladko in brez potrebe.

Pravilo pravi: manj sladkorja, daljsi cas kuhanja ( da se ne bi pokvarilo). S tem se seveda unicijo tudi vitamini. Kljub temu, da marmelado kuham najvec 20 minut ( manjse kolicine), se mi se ni nic pokvarilo.

Tisto brez sladkorja dam pa za vsak slucaj v manjse posodice in v zamrzovalnik.

Lep pozdrav Babi

Pogledala sem na vrečko. Želin ima res poleg pektina še citronsko kislino (kar je čisto v redu), a tudi stabilizator in še malo nekega konzervansa. Verjetno je to to, kar te moti pri Želinu in bi rada čisti pektin.

Kar sem naredila marmelad, sem jih res ala Babi v širokih kozicah po 1/2 kg sadja, 15 dag navadnega sladkorja, limonin sok, dodatek ribeza, 20 minut kuhanja. Lani in predlani, dokler nisem verjela, da zadeva res želira, sem “za rezervo” dodala še polovično količino Želina. Včeraj sem 2/3 jagod naredila po Babino, v eno kozico pa sem dodala polovico Želina. Bomo videli, kakšna bo ena in druga marmelada ?! Sedaj imam točno označeno, da ne bom zamešala.

In še malo za smeh: ravno sem vse kozarce dobro zaprla, obrisala in še malo pustila na pultu, da se pohladijo, ko so prišli naši domov (kakšna milina je tole delati, če si sam doma!). Ko sem se obrnila, je tamala ravno obliznila prst in rekla: Mmmm, mami, dobra marmelada. Ravno toliko je močna, da je dosegla najbližji kozarček, ga flegma odprla in poskusila. No, je pa tale šel v hladilnik za takoj porabit :-))
LP Mimi

Lani sem delala slivovo marmelado brez sladkorja – čisto brez.Slive sem samo malo zmlela v multipraktiku,dala zmes v velik črni pekač (od pečice) in hop v pečico.Vsake toliko časa malo premešala z lopatico. Potem dala v kozarčke,zaprla in zavila v odejo,da se je počasi ohladilo. Marmelada je bila shranjena v kleti (stolpnica) in je zelo dobra,krasna za kakšno rolado ima čisto poseben okus. Dajala sem jih za darila – punce so brez slabe vesti jedle marmelado kar z žlico ;-)…

Eno rundo sem naredila z malo sladkorja in narezanimi orehi.Njamsi,tudi ta je šla vsa.Nasploh ugotavljam,da so moji otroci postali pravi marmeladoljubci.Tastarejši sin breskovo, hči temno (kakršna koli je v hladilniku samo da je temne barve) ,mali pa po trenutnem navdihu.Letos bo potrebno količine malo povečat…

LP,Hali ************************** http://hali.moj-album.com/

Ja, tale slivova v pečici je zakon. Meni so rekli, da se na pekač naloži kar cele razkoščičene slive, pride jih ravno 2 kg (jaz ne bi bila jaz, če ne bi merila). Dala sem samo 10 dag sladkorja na kilo, gotovo gre tudi čisto brez. Pustila sem menda uro in pol, nič mešala. Krasno se je razpustila, zgostila. Tisti koščki in kuhani olupki so potem najboljši. Če koga zares zanima, lahko bolj točno pogledam čase in temperature. Ali pa iskalec seveda, smo že pisali o tem pred letom ali dvema.

Lani ni bilo sliv, tako da jih letos komaj čakam prav za to marmelado. Za jest z žlico seveda.
LP Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close