Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Pa še Schwarzwaldska torta…..

Pa še Schwarzwaldska torta…..

No, prilagam še tale odličen receptek (tudi zrasel na mojem zeljniku ) Res vam povem, da je krasno osvežujoče in ne preveč sladko (zato ga lahko poješ več :)))))

A)
5 jajc
3 žlice hladne vode
170 g moke
1/2 žličke sode bikarbone
200 g sladkorja v prahu ( 120g ga stepemo z rumenjaki, 80 g pa v beljakov sneg)
50 g zmehčane ga masla

B)
3 polne žlice navadnega kakava
1 žlica grenkega kakava
4 žlice vroče vode

C)
0,5 L sladke smetane (jaz uporabim svetlo modro od pomuskih mlekarn)
500 g pasirane skute (mercatorjeva, vipavska,…)
1 kg zamrznjenih razkoščičenih višenj ali češenj (uporabim od Ete)
250 g sladkorja v prahu
4 liste želatine

*za navlažitev biskvita:
-1 dcl češnjeve vode – Kirschwasser (se zelo težko dobi (le v nemčiji), ampak da enkraten okus), drugače pa uporabimo kakšen dober liker (npr. črni ribez, malina…okoli 5 žlic)
-sok, ki ga presteržemo od odmrznjenih višenj
-3 žlice slakorja v prahu
-0,75 dcl vode

*za okras:
2,5 dcl smetane (+ sladkor v po okusu)
250 g jedilne čokolade (Manner)
višnje ali češnje

Pečico segrejemo na 180 °C, na dno tortnega modela damo papir za peko (robove pustimo).

Dobro razmešamo vse pod točko B).

A)
Stepamo rumenjake s 120 g slad. v prahu 10 minut, medtem trdo stepemo beljake s soljo in ostalim sladkorjem v kompakten sneg, nato izmenično presejemo moko s sodo na rumenjakovo maso, dodajamo sneg po žlicah in 3 žlice vode. Dolijemo razmešan kakav (B)in enakomerno premšamo.
Maso predevamo v model, pečemo 30-40 minut na 180 °C. Pečen biskvit naj se ohladi v modelu, nato ga 2x prerežemo (da dobimo 3 plasti).

C)
Namočimo želatino v mrzli vodi. Trdo stepemo smetano. V drugi posodi ročno z žlico dobro pretlačimo pasirano skuto in sladkor v prahu v mazavo zmes(ne smemo miksati, ker skuta razvodeni!!).
Stepeni smetani dodamo pretlačeno skuto in vse skupaj ročno dobro zmešamo z metlico.
Želatino ožamemo in raztopimo na blagi vročini. Dodamo ji 5 žlic skutino-smetanove kreme in dobro premešamo, nato vse to vlijemo v posodo s kutino-smetanovo kremo in spet dobro premešamo z metlico. Postavimo v hladilnik. Kremo razdelimo na polovico v dve posodi.
Odtaljene višnje/češnje odcedimo, prihranimo sok in ga zmešamo s sladkorjem, vodo, in likerjem (češnjevo vodo, če jo imamo). Prihranimo 16 višenj za okras (za 16 kosov).

SESTAVLJANJE TORTE:
v model položimo prvo plast biskvita in ga napojimo z 1/3 mešanice za navlažitev. Iz prve posode s kremo damo na biskvit polovico kreme, čez potrosimo polovico vseh višenj, nato prelijemo še s preostalo polovico kreme iz te prve posode.
Čez položimo 2. plast bikvita in ga napojimo s polovico vse preostale mešanice za navlažitev. Potem spet ponovimo postopek (polovica kreme iz druge posode, preostale višnje, preostala krema). Čez damo še zadnjo plast biskvita, in jo napojimo s preostalo tekočino. Tako sestavljeno torto damo z modelom vred v hladilnik za najmanj 4 ure.
Za okrasitev stepemo smetano s sladkorjem. Čokolado raztopimo v vodi kopeli in ji ničesar ne dodajamo (pazimo, da vodna para ne pride v čokolado, ker se bo sicer sesirila!).
Raztopljeno čokolado namažemo na papir za peko v večji pravokotnik debeline okoli 2 mm. Napol strjeno po kakšnih 15-ih minutah) jo z nožem razrežemo na poljubne ploskve (koščke)in jih nato pustimo, da se dokončno strdijo. Strjene previdno z lopatko ostaranimo in obložimo torto, ki smo jo prej premazali in okarsili s smetano in višnjami.
Čokolado lahko razmažemo tudi v obliki kroga, ki si ga prej narišemo s pomočjo modela na papir za peko, in nato režemo trikotnike (kot kose torte) in ravnamo enako kot zgoraj.
Torto postavimo še za kakšno uro v hladilnik (če pa jo takoj spravimo v promet, pa tudi nič hudega) .

aha, še to: lahko spečete tudi dno iz krhkega testa, kar v bistvu naredi celo torto in posamezne kose bolj kompaktne in tudi lažje se jih oredeva na krožnike itd….v glavnem, vse skupaj je malo bolj stabilno 🙂 Jaz ga nisme pekla, ker se mi ni zdelo potrrebno, če pa kdo hoče, ga lahko in tudi ne bo nič narobe.

Pa uspešno in zabavno peko

LP

Bere se kar precej “komplicirano”.Mogoče je potem,ko si že zverziran lažje!? Verjetno pa je zeeeelo dobra! :)) Sprintala sem si…..enkrat,ko bom vstala “z desno roko”, jo bom pa poskusila skup spravit …; ) Maja

Ja, tale tortica je definitivno za sprobat. Jaz sem jo delala (ali pa neko podobno, tudi po Zalinem receptu) še z dodatkom malin in je res za dol past 🙂

Kresnica, ta torta je enaka, le da jaz včasih dodam še maline, včasih pa ne. Recept je enak, le da sem ga tu res napisala v celoti, ker sme stalno dodajala neke stvari, skratka stalno sem nekaj spreminjala…. :))

Maja, sploh ni komplicirano, le zelo podrobno sem opisala 🙂 Samo drži se navodil in dobila boš prekrasnooooo torto…Lahko jo delaš tudi v obliki rezin v navadnem pekaču (jaz sem že probala).

Edino, kar pri zgornjem receptu še manjka, je podloga iz krhkega testa, ki napiravi vse skup bolj kompaktno…naredite jo iz:

125 g sladkorja v prahu
250 g mrzlega masla
500 g moke
1 jajce
1 vanilin
ščep soli
žlica limoninega soka
nekaj žlic dobre kiselkaste marmelade (višnjeva, jagodna, ribezova,malinova…..)

Vse na hitro zgnetete, in date za najmanj 1 uro v hladilnik. Pečemo do zlatorjave barve, ohladimo na deski.
Ko sesetavljamo torto, damo najprej na dno modela to ploščo krhkega testa, čez namažemo z marmelado, potem pa prva plast biskvita, jo napojimo, krema, višnje, krema, 2. biskvit……

LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close