Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika zdrobovi žličniki- kako do rahlih

zdrobovi žličniki- kako do rahlih

Zdrobove žličnike delam tako, da zmešam samo zdrob in jajca. Ponavadi so zelo trdi. Meni so taki kar všeč drugi bi pa radi rahle. Kako se to naredi?

Ko zmešaš zdrob z jajčkom, vmešaj še žličko margarine, potem pa zmes pusti kako uru ali vsaj pol, da zdrob lepo nabrekne. Zdroba na začetku daj le toliko, da še ni čisto gosto, če bo treba, ga malo še lahko dodaš pred zakuhanjem.
Sigurno bodo rahli.

Miranda

Na en jajček dodaj caa 4 žlice zdroba in žlico olja, sol in po želji malo, ampak res malo muškatnega oreščka, lahko tudi drobnjak. Masa mora biti zelo mehka, ker po caa 1/4ure nabrekne in se zgosti, ni treba dalj časa.

Ko juha zavre, oblikuj cmoke z dvema majhnima žličkama, na rahlo, ko so vsi narejeni, pokrij, jaz nič več ne kuham, se sami napnejo.

LP

Jaz ji delam po tem receptu :

v 2 dl mleka dam malo soli in 2 dag masla ter zavrem. Nato vmešam 8 dag pšeničnega zdroba in med mešanjem kuham, da se naredi cmok. V mlačno maso dodam še 1 jajce, malo muškata in sesekljanega peteršilja. Zmešam, oblikujem cmoke in jih zakuham v juho.
Žličniki pridejo mehki in ne razpadejo.

Lp, Maja

Tole je en moj stari post na to temo. Rahlost da maščoba, kot opisuje Maja, pa sama delam zdrobove cmoke kot prilogo k omakam…

zdrobovi žličniki
Avtor: Vladka K.
Datum: 27-01-04 07:45

Jaz pa prisegam na recept Ivačića za zdrobove žličnike, se ga je pa res treba striktno držati, da uspejo, kot je treba…

5 dag masla penasto umešamo, dodamo
1 celo jajce,
sol in, ko je vse skupaj gladko in penasto, dodamo
10 dag pšeničnega zdroba.

Spet gladko zmešamo in pustimo, da nekaj minut stoji, da se zdrob malo napne. Nato pa z žličko zakuhamo žličnike v malo osoljen krop. Vreti smejo le zmerno, pokrite pa kuhamo približno 10 minut, potem pa naj še 10 minut stojijo.
Meni po tem receptu vedno uspejo.
Lep dan!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Pa še “skrivnost” moje mami, ki dela fenomenalne zdrobove žličnike – take čisto lahke, mehke.
Najprej razbije jajce in loči beljak ter rumenjak, nato z vilico nekoliko stepe beljak (dobi slabo stepen sneg), doda rumenjak, nežno premeša in potem doda še zdrob – količina je čisto po občutku. Pusti, da masa nekaj časa stoji, nadaljni postopek pa je enak kot pri Jani 11:
ko juha zavre, oblikuje cmoke z dvema majhnima žličkama, na rahlo, ko so vsi narejeni, OBVEZNO pokrije lonec z juho, potem še kakšno minutko pusti vreti, nato ugasne ploščo.

Meni se zdi to daleč najbolj enostavna varianta, ki vedno uspe.

Hej, tudi moja mama ima tako “veliko tajno malih majstora ” !::)) Res so bolj mehki-preverjeno!! LP Maja

Mojinzdrobovi žličniki so tudi vedno rahli, pa nikoli nič tako ne kompliciram-naj povem še jaz, kako jih delam: gres natehtam natačno toliko kot je teža jajca (instant gres), maso s kavno žličko polagam v juho, ki rahlo vre, nato pa knedeljčke pustim pokrito počasi vreti 15 minut, vmes jih enkra obrnem okrog. Po 15 minutah jih putim cca 10 minut v pokriti posodi. Tako pripravljeni knedeljčki so rahli in res zelo dobri.

Ko je že toliko različnih receptov, bom še jaz dodala svojega: (sem ga tudi že povedala drugim, pa jim uspejo mehki zdrobovi žličniki)

Vzamem keramično šalco za belo kavo in kruh (tista z zaobljenim dnom – brez ročajev). Notri dam eno jajce, malo posolim in dodam jedilno žlico olja. Zmešam z manjšo leseno kuhalnico. Vzamem vrečko z zdrobom in počasi vsipavam zdrob v jajce. Ko se začne skodela vrteti na pultu je dovolj zdroba. Še parkrat premešam maso, pustim 5 minut in z malo žličko zakuham v počasi vrelo juho.

Hec je v tem, da nikoli nisem vedela koliko zdroba na eno jajce. Enkrat je večje jajce, drugič manjše, pa žlice so različno velike (dodaj xy žlic gresa),… In sem pogruntala da se najbolj obnese recept s keramično skodelo. Resnično je gresa takrat dovolj, ko se začne med mešanjem skodela vrteti po pultu. Sem včasih mislila da je premalo, sem ga dodala še malo, pa je na koncu vse trdo ratalo.

Verjetno je podoben recept, toliko gresa kot tehtajo jajca.

Lp, Ela S

Pa naj pritaknem še svoj piskrček. V lončku stopim za eno žlico masla, dodam ščepec soli in zdrob. Ko premešam (tako se masa shladi in jajce ne zakrkne v toplem maslu) pa še jajce. Zdroba dodam po potrebi, ne sme biti pretrdo. Pustim par minut in zakuham v juho. Kuham par minut, nato še par minut stojijo in so ponavadi rahli (ne smem reč vedno, ker se mi bodo po taki izjavi sigurno sfižili). Vse skupaj delam po občutku. Sem pa svoj čas kupovala neke instant vrečke, kjer si stopil xy g masla, dodal vsebino vrečke in 1 jajce, pa so sigurno uspeli.

Tudi jaz ločim rumenjak od beljaka in naredim trdi sneg,čisto počasi vmešam rumenjak in drobno narezan peteršilj,ato dodam gres da je masa bolj redka ,pustim stati pol ure in zakuham v juho .Žličniki narastejo in so zelo rahli.
lp geri

Moja mami naredi booožaaanske! Ima svoj recept, vendar zdajle točnih količin ne vem, vem pa, da doda ščep pecilnega praška. In res so za bogove!

Hvala lepa vsem. Vas moram pohvalit, res ste se potrudile!
Anja.

tudi jaz delam vedno gresove knedličke brez maščobe. zakuham jih v vroči vodi. ko nekaj časa vrejo, zamenjam vodo in jih dam v mrzlo, ter jih še nekaj časa kuham. vedno mi ratajo in so mehki.

Moja mami da med zdrob drobtine, po njenem receptu pa tudi jaz. In ji vedno uspejo rahli!

ElaS, tole s sokedlo ali kikero, kot recemo na Primorskem, je pa super:)))

Majuska, tako so jih vedno delale nona, teta in mama.
Jaz pa vcasih tako, vcasih s surovim zdrobom. Oboje je rahlo, za moza vcasih prerahlo. Pomagam si tako, da njegove malce manj casa kuham.

V maso rada dodam kaksno zel in parmezan; potem je zdroba manj.

Lp

Babi, verjamem, da so jih tako delale že none, saj je recept iz ene zelooo stare kuharske knjige.
Jaz žličnike, ki ostanejo drugi dan posujem s parmezanom in zapečem v pečici.

Lp, Maja

Joj, sele zdaj sem videla tole spakedranko ” sokedlo”, kar je bilo misljeno

skodelo:))))

Majuska, stare knjige so zlata vredne, pa ne samo kuharske:))) Lp

Moji zdrobovi žličniki so vedno mehki, delam jih pa na dva načina. Prej sem delala z mastjo, vendar sem dobivala domačo mast čisto belo brez vonja, ki se je včasih iprabljala za najbolj fina peciva, ampak od kar je moj mož diabetik ne dajam več maščobe in so tudi krasni. Recept je pa čisto enostaven- samo občutek je potreben.

Zdrobovi žličniki z mastjo:
koliko jajc, toliko žlic masti, malo soli, zdrob
1 žlico masti dati v globok krožnik in mešati, da se speni in je popolnoma rahlo, dodati 1 jajce in malo soli in vmešati, na koncu dodajati zdrob, le toliko, da se več ne lepi na žlico (poskusiš tako, da z dnom žlice nežno pritisneš v maso, če ne ostane nič na njej, je v redu). Ni potrebno, da stoji masa, takoj jo dajam v vročo juho, ki vre na majhnem ognju. Kuham ca 20 min v pokriti kozici.

Zdrobovi žličniki brez maščobe:
enako kot prejšnji samo brez masti.

Čim bolj rahla masa se naredi tem bolj rahli so žličniki. Nikoli ne smeš zdrob ulit naenkrat veliko količino. Vedno pomalem dodajati, nasplošno se vse meša z občutkom.

Dober tek in LP Silvia

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close