Najdi forum

cmoki

Babi zanima me recept za jagodno skutne cmoke?

Lahko jaz?
Skuto kar z vilicami pretlačim, dodam jajce, ščep soli, pšenični zdrob, moko in malo belega olja. Vse skupaj pač tako, da se bo dalo oblikovati cmoke. Nato jih z roko oblikujem – v sredino dam jagodo ali dve (odvisno od velikosti). Skuham v slanem kropu, in sicer tako dolgo, da cmoki zaplavajo, potem jih še “obrnem”, da plavajo še na drugi strani (hrbtno, hehe). Skuhane povaljam v na margarini popraženih drobtinah. Serviram s sladkorjem, pomešanim s cimetom.

Asana mene pa nekaj drugega zanima. Dala sem pol kg skute, eno jajce, potem pa ….. (tema) Ne vem koliko zdroba in moke. Povej mi, kako naj izgleda masa za cmoke. Precej trdo, precej mehko? Ali pa imaš kakšno finto, da spoznaš pravo konsistenco testa?

Do finala uspešno pridem, potem pa očitno dodam enkrat preveč in je vse trdo kot kamen, drugič pa premalo in celotna masa plava v vseh smereh po vodi.

Lp, Ela S

Žal nisem nikoli tehtala sestavin. Mešam jih na roko in začutim. Zdi se mi, da dam precej več zdroba kot moke. Jaz imam rada kar mehke, a če so premehki, ko jih oblikujem (razpadajo), potem si dam na roke pač še malo moke in jih dodatno pomokam.
Jaz vzamem malo skuto (250g) in dam eno jajce (ker pač manj ne gre). Mogoče pa je za pol kile skute eno jajce premalo in je to krivo za tvoj neuspeh.
Pomembno je seveda tudi, da jih kuhaš ob RAHLEM vrenju – voda ne sme brbotati. Prav tako ne kuhaj predolgo.
Držim pesti, da bo uspelo, so namreč slastni. Jaz jih delam tudi z marelicami, slivami idr. Pozimi tudi z zmrznjenim sadjem.

Jaz jih delam po tem receptu in so odlični:

Tudi jaz jih delam po zgoraj omenjenem receptu. Res so odlični. In nihče ne ugotovi, da ni krompirjevo testo:))

Jaz skutne cmoke delam po tem receptu :

25 dag skute, 3 dag masla, 15 dag ostre moke, žlica pšeničnega zdroba, 1 jajce in sol zmešam in dam za pol ure na hladno. Nato naredim cmoke, ki jih nadevam z jagodami ali drugim sadje in kuham v slani vodi 12 minut. Kuhane povaljam v prepraženih drobtinah.

Cmoki so ravno prav rahli in mi še nikoli niso razpadli.

LP, Maja

Glede na spodaj navedene recepte bo res problem v jajcu. Vsi vzamejo eno jajce na 250 g skute!

Hej, Katjusa!

Nekaj casa me ni bilo na spletu:); druge zadolzitve:)))
Sicer si navodila ze dobila.

Pred casom sem napisala kar nekaj receptov z skutine cmoke, zlicnike…

Je pa s skutinim testom tako, da prav natancno kolicine dodanega zdroba ali moke ne mores dolociti, ker je odvisno od vlaznosti skute, velikosti jajck, mascobe ali ne mascobe.
Delam velikokrat in zdaj bolj po posluhu kot po receptu. Ce nisi sigurna v trdnost ali rahlost, poskusis najprej enega zakuhati in mora lepo stati skupaj. Kuha se pa vedno okrog 20 minut.
Morajo biti take teksture, da stojijo lepo celi ( niso vodeni), vendar rahli.
Testo pustim stati 20 do 30 minut, preden zacnem oblikovati.

Lep pozdrav

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close