želatina v kremi?
Imam naslednji recept za vanilijevo kremo, zanima pa me, če bi uspel tudi brez želatine.
Če ima katera izkušnje, prosim za odgovor.
Zavreš 0,5l mleka in vanj vmešaš stepeno mešanico (4 cela jajca in 20 dag sladkorja).
Na zmanjšanem ognju stepaš, da se zgosti. kO JE KREMA DELNO ZGOŠČENA dodaš 8 lističev namočene želatine in ponovno mešaš, da se zgosti. To ohladiš.
Stepeš 0,5l sladke smetane in vanjo vmešaš jajčno kremo.
Torej – je želatina nujna?
Pa še nekaj – ali barvate tudi navadno smetano (za dekoracijo torte) ali naj raje poizkusim z rastlinsko .. mogoče bi zmešala živalsko in rastlinsko skupaj (za boljši uspeh). Se mi zdi, da se rastlinska lepše oblikuje.
Nestrpno čakam na odgovore! Hvala!!!
Hej krickrac,
jaz bi rekla, da je želatina v kremi nujna, ker ne vsebuje drugega zgoščevalnega sredstva, npr. moke, škroba (takšna je npr. masa za kremšnite)…sicer če bi jaz delala, ne bi dala več kot 6 lističev, ki so popolnoma dovolj za želiranje pol litra čiste tekočine…
Tudi glede barvanja smetane ti lahko svetujem – sama sem jo barvala na rumeno, uporabila pa sem pol živalske in pol rastlinske sladke smetane (oboje od Pomurskih mlekarn:)) in je bilo super (delala sem torto čebelico, slika in recept za sta v bazi, tako da če nisi prepričana, kako obstojna je izpadla mešanica barvane smetane, si poglej na sliki in mislim da te bo prepričalo 🙂 No, saj smetana je bila zelo dopbro obstojna, ampak torta pa ne …..je hitro končala v naših želodčkih 🙂
LP
Forum je zaprt za komentiranje.