Najdi forum

Mlado zelje

Na tržnici sem videla glave mladega zelja. Sama delam krpice z zeljem, “prisiljeno” zelje (po receptu od babi), pa v kako juho ga tudi dam. Še kakšna ideja??

Čudovit je pikantni zavitek z zeljem, če imaš rad pikantno. Tudi spomladanski zvitki so z zeljem, lahko narediš poletno sarmo…
Miranda

Iz mladega zelja je zelo dobra solata. Meni je sploh zelo všeč…..”staro” je ponavadi tako zbito. LP Maja

Rada imam neke vrste enolončnico iz zelja ali ohrovta. Dam pa meso, zelje ali ohrovt, lečo ali fižol in včasih še korenček, lahko pa tudi krompir namesto leče ali fižola.

To je bila najbolj priljubljena primorska “zelenjavna juha” mozeve mame (Notranjka, ziveca v Ljubljani). Seveda sem jo vedno z veseljem skuhala.

Nic posebnega, a dobro:)

Zelje narezem na tanke rezance, posolim in pustim pri miru tisti cas, ko na ol. olju preprazim cebulo in por. V to dam narezano, nekoliko odcejeno zelje ; sok shranim, sa je koristen:)
Dodam se vse, kar imam ( korencek, krompir, luscen mlad fizol, malo graha, narezan fizol v strocju, majhna bucka, petersilj, zelena, cesen….) in prav pocasi dusim. Se posebno dobro je, ce zelje malo zarumeni. Po potrebi dolivam tisti odcejeni sok. Prakticno se mora vsa zelenjava toliko podusiti in osusiti, da je to ze zmehcano in okusno , ko poskusis. Ko je ze vse zduseno, dodam se malo svezega paradiznika ( ali pelatov), da dobi nekoliko oranzen nadih, popopram, ce je poterbno se dosolim in kaksno zelisce zraven. Tudi rdeca paprika ne skodi.
Malo pomeckam s kuhavnico ( po zelji lahko malo poprasimo z moko; jaz ne) in pocasi prilivamo toplo vodo. Malo se se pokuha in jed je gotova. Lahko zakuhamo se kaksno testenino – po zelji. Hci si potem na kroznik da se zlico jogurta ali kisle smetane.

Cim dlje se bo dusilo, tem boljse bo. Ce kdo zeli, na cebulci lahko pocvre malo pancete ali kolobarcke klobase.
Okusi mlade zelenjave naredijo svoje:)

Lep pozdrav

Meni je tudi dober prepražen posebi in nato pomešan s tenstanim krompirjem. Lahko pa ga date malo tudi v mineštro.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close