Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kako bi lahko še uporabila cviček?

kako bi lahko še uporabila cviček?

Moja prijateljica bo imela danes zvečer vrtno zabavo in je mislila narediti tudi kaj takega kot bovla, sangria ipd.

Ima pa samo cviček. Ali katera ve, če se lahko za kaj takega ali podobnega uporabi tudi cviček, ali to ne gre? Ali ima katera po možnosti še kakšen recept?

Vam bo zelo hvaležna!

A

Brez skrbi se za bovlo ali sangrio uporabi cviček – bo pač sangrija po Dolenjsko 🙂

en recept:
breskve-nektarine nareži na primerne kocke, sladkaj po okusu in pusti pol ure marinirati, zalij z cvičkom, ohladi in postrezi.

Lahko daš malo cvička, malo pomarančnega soka in malo vode ali še kaj penečega (npr. šampanjec ali lažja varianta sprite). Lahko dodaš še kakšne začimbe: limonino lupinico, cimet, nageljnove žbice,…
Podobno lahko delaš tudi z drugim sadjem ali mešaš različne vrste sadja: nektarine, pomaranče, jagode, maline, borovnice, hruške itd.

Ko sem bila v Španiji so nam Sangrijo postregli z veliko leda, na koščke narezanimi pomarančami in limonami.

ma ne me basat.CVIČEK ta kislica še za kis ni dobra

Očitno še nisi poizkusila pravega 🙁

pa ne mi rečt da si ti pila sladkega.Cviček je samo za na soltao dober

No, no no. Tako slabo pa spet ni.
Dober cviček je precej dobro vino. Če pa tebi ne odgovarja kiselkast okus pa ne govori takšnih neumnosti. V primerjavi s sladkim refoškom je vsak cviček kisel, vendar je primerjavo med sortami povsem trapasto delati.

Ljudje imamo različne okuse.
Imamo tudi možnost, da si vsak privošči tisto kar je komu všeč – vsaj v večini.

Pri vinu pa je bistvenega pomena, da se ga pije ob pravi hrani in ohlajenega na pravo temperaturo. Če je napačna kombinacije hrane in vina, bo vse slabo: vino in hrana.

“Otročje” pa so sodbe: “to in to je zanič”… bolj zrelo zveni: “meni pa to in to ne paše”…
“Zrelost” v izražanju in sodbah je potrebna za dobro komunikacijo, pa bo za vse prav.

Hej!

Lahko recem, da sem si v Dolenjskih toplicah dvakrat ali trikrat privoscila pri vecerji 1 dl cvicka.
Tudi v spomin na tasta, ki ga je kupoval pri kmetu.

Poznam refosk in teran; toda tisti dl cvicka mi je pomagal preko, za moje pojme obilne vecerje, ki bi jo drugace tezko pojedla. Zame je cvicek skoraj boljsi kot refosk – beri lazji, bolj piten. Skratka, ce je cvicek ta pravi, ni kislica.

Lep pozdrav, se posebej med dolenjske gricke Babi

Sladki refosk, uh, me kr strese!:)) dober refosk za moje pojme je suh in po okusu malce spominja na teran.

Mimogrede, teran in refosk rasteta na isti sorti trte, le zemlja se razlikuje. Pravi krasevci znajo baje dolocit poreklo terana cisto natancno, od vasi do vasi!:))

Obstaja pa krasno vino od Vinakoper, po imenu Sladki muskat – s cudovito sadno aromo, prav cutis svez okus grozdja. Od belih vin po mojem najboljse slovensko vino.

Ancika, prijateljica naj brez zadrege uporabi cvicek, noter naj da sveze breskve in/ali melone, mocno ohladi, nato pa sele po potrebi dosladka – najboljse z raztopino sladkorja, skuhanega v vodi, sicer je bovla motna. Pase tudi, ce noter namoci nekaj vejic citronske melise, po okusu se niti ne bo poznalo, pac pa po vonju.

Pa dobro praznujte!

Ali lahko spremeniš ime – kot binca se že nekaj časa pojavljam na tem forumu in ga ne bi rada spreminjala – lep pozdrav

Hvala vsem za odgovore!

Sem ji ze povedala vse kar ste napisale in bo poskusila kaj scoprati!!

Lep dan se naprej!

A

iz zanesljivih virov vam lahko sporočim samo to, da cviček ni dober za bovlo, ker je preveč kisel,no ja lahko pa to komu tudi odgovarja

Zato pa se da notri sladkor.

No, no, kakor komu odgovarja. Povem vam, da pravi cviček iz Gadove peči, od koder dejansko izvira, niti malo ni kisel. Kislina mora biti prava – no zato ima tudi zaščiteno poreklo.
Prijateljica je imela zadnjič presladek rumov lonec, pa ga je vsak “razredčil” s cvičkom. Baje je bilo ukusno, samo precej močno. Jaz sem raje ostala pri samem.

LP iz štajerskega dela Dolenjske, kjer pa cvička ni, je le deželno rdeče

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close